Καλύτερα να τρως ξερό ψωμί και να είσαι ανεξάρτητος…

Δεν είναι δυστυχώς πρωτόγνωρα αυτά που ζούμε σήμερα… Αυτά που τραβάμε από τους… φίλους μας, συνεταίρους μας και συμμάχους μας. Οι Έλληνες τα έχουμε βιώσει στο πετσί μας από τότε που ξημέρωσε η ανεξαρτησία της χώρας. Οι «Ανέκδοτες επιστολές της βασίλισσας Αμαλίας στον πατέρα της, 1836-1853», που εκδόθηκαν πρόσφατα από το βιβλιοπωλείο της «Εστίας», σε μετάφραση-επιμέλεια Μίχαελ και Βάνας Μπουστ, λες και αναφέρονται στο σήμερα.
Απρίλιος 1843. Απόλυτα ίδια η αγωνία για την καταβολή της 5ης δόσης: Οι Μεγάλες Δυνάμεις πιέζουν την Ελλάδα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις προς τους δανειστές της προκειμένου να λάβει την τρίτη δόση του δανείου που της είχαν παραχωρήσει το 1832.
Έγραφε τότε η βασίλισσα Αμαλία:
«Η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι πολύ δύσκολη. Η Ελλάδα δεν μπορεί να ξεπληρώσει τις Μεγάλες Δυνάμεις. Πρέπει να γίνουν κάθε είδους περικοπές και περιορισμοί, που είναι κακό πράγμα… Πότε θα έρθει ο καιρός που θα είμαστε ανεξάρτητοι; Καλύτερα να τρως ξερό ψωμί και να είσαι ανεξάρτητος».
Ίδιες και οι ανθελληνικές προβοκάτσιες των ξένων εφημερίδων κατά της Ελλάδας. Κατά σύμπτωση και τότε γερμανική εφημερίδα παραπλανούσε. Η “Allgemeine Zeitung” ήταν η «Bild» εκείνης της εποχής. Έγραφε χαρακτηριστικά η Αμαλία:
«Θύμωσα πολύ τώρα τελευταία όταν διάβασα στην εφημερίδα “Allgemeine Zeitung” ότι ο φετινός προϋπολογισμός της Ελλάδας παρουσιάζει 2 εκατομμύρια δραχμές έλλειμμα, ενώ συμβαίνει το αντίθετο».
Φαίνεται ότι οι Μεγάλες Δυνάμεις παραποιούσαν τα στοιχεία…
Τελικά διαψεύδεται αυτό που λέγεται, ότι επαναλαμβάνεται η Ιστορία μόνο ως… φάρσα. Στην περίπτωση τη δική μας, λες και έχουν βάλει καρμπόν…


Σχολιάστε εδώ