Καζάνι που βράζει η ΠΑΣΚΕ
Με τα «δόντια» η πλειοψηφία των κορυφαίων στελεχών της ΠΑΣΚΕ στη ΓΣΕΕ κρατούν τις επιμέρους παρατάξεις, ιδίως στις ΔΕΚΟ, να μην αποσχιστούν από τον πολιτικό φορέα, ενώ χαρακτηριστική είναι η δήλωση κορυφαίου στελέχους της παράταξης στη ΓΣΕΕ: «Ποιο κόμμα; (!)».
Οι επανειλημμένες συσκέψεις στο Συνδικαλιστικό, μία εβδομάδα πριν από τη γενική απεργία την ερχόμενη Τετάρτη που έχουν προκηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, κατέληξε σε συμβιβασμό και σ’ ένα κείμενο που καταδικάζει μεν την πολιτική της κυβέρνησης, αλλά επιτίθεται με σφοδρότητα και εναντίων του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.
Το κλίμα στις σχέσεις μεταξύ των δυο προέδρων, της ΓΣΕΕ και της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, άρχισε να γίνεται τεταμένο όταν ο κ. Φωτόπουλος ζήτησε συνάντηση με τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ, τον γνωστό «αιρετικό» για τις θέσεις του Σπύρο Παπασπύρο, και τον Γιάννη Παναγόπουλο και ο δεύτερος αρνήθηκε να δει τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ. Ανάλογη κριτική ασκεί και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών Θανάσης Λεβέντης, ο οποίος θεωρεί ότι δεν είχε ανάλογη στήριξη στην υπόθεση του ΟΣΕ.
Στο κείμενο της ΠΑΣΚΕ, που έχει μότο «Το φάρμακο των Μνημονίων είναι χειρότερο από την αρρώστια», ασκείται έντονη κριτική στις ιδιωτικοποιήσεις που γίνονται «χωρίς κανένα διαχωρισμό (στρατηγικής σημασίας, κερδοφορία, κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες) και βγαίνουν «στο σφυρί» επιχειρήσεις σαν να πρόκειται για «shopping list» των τοκογλύφων δανειστών, αλλά αποφεύγεται η ευθεία επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό. Αντίθετα κατονομάζεται ο πρόεδρος της ΝΔ, καθώς υπενθυμίζεται ότι «ο λαλίστατος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος από το οποίο εκπορεύονται οι αποφάσεις της Ευρώπης.
Ο κ. Σαμαράς προκαλεί. Το κόμμα του είναι εκ των κυρίως υπευθύνων για το κατάντημα της χώρας και δεν ευθύνονται ούτε οι ”συνδικαλιστάδες” ούτε οι ”τσιφλικάδες”».
Τον δρόμο της ρήξης με την κυβέρνηση άνοιξε ο πρόεδρος της ΟΜΕ-ΟΤΕ Παναγιώτης Κούτρας, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξη για την πώληση του υπολοίπου 12% του ΟΤΕ στην Deutche Telecom είπε ότι η ΠΑΣΚΕ διαχωρίζει τον εαυτό της από τον πολιτικό φορέα που εκπροσωπεί. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος επιχειρεί να κρατήσει ισορροπίες ανάμεσα στην κυβέρνηση και στον ρόλο που έχει, ως συνδικαλιστής, να ελέγξει την κατάσταση, χωρίς ευθέως να αμφισβητηθεί. Αλλά και, το κυριότερο, να χάσει την «μπάλα» κάτω από τα πόδια του. Σε επανειλημμένες συνεδριάσεις στο συνδικαλιστικό κατάφερε να «μαζέψει» τις αντιδράσεις των συνδικαλιστικών στελεχών στις ΔΕΚΟ, λέγοντας πως ο τόπος «περνά δύσκολες και κρίσιμες στιγμές και πως δεν είναι καιρός για επαναστάσεις».
Σε κάθε περίπτωση, η μάχη που θα κρίνει τον πόλεμο μεταξύ μεταρρυθμίσεων και των συνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ είναι η σύγκρουση με τη ΓΕΝΟΠ για τη σχεδιαζόμενη μετοχοποίηση και πώληση ποσοστού της ΔΕΗ.
Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία φορά που επιχειρήθηκε σύγκρουση με τη ΓΕΝΟΠ, πέρυσι τον Ιούλιο, η κυβέρνηση υποχώρησε με εντολή του πρωθυπουργού.Μετά την απόσχιση από το ΠΑΣΟΚ της παράταξης στην ΟΜΕ-ΟΤΕ, ακολούθησε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θανάσης Μπαλασόπουλος, ο οποίος αντέδρασε στη θέσπιση της 40ωρης εργασίας και στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας. Η πλειοψηφία των συνδικαλιστών θέτει ως βάση συζήτησης τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ και, όπως λέει ο κ. Φωτόπουλος, στο προεκλογικό πρόγραμμά του «δεν υπήρχε ούτε μία γραμμή που να υπονοεί πώληση ποσοστού της ΔΕΗ σε ιδιώτες».Ανάλογη είναι και η κατάσταση στο εσωτερικό της ΠΑΣΚ Δημοσίων Υπαλλήλων, όπου εκεί ο γραμματέας της παράταξης και πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος βρίσκεται με το ένα «πόδι έξω από το κόμμα».
Η κατάσταση αυτή δικαιολογεί και την τεταμένη σχέση που έχει με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλο, τον οποίο κατηγορεί ότι «παίζει το χαρτί της κυβέρνησης» την οποία «και στηρίζει», καθώς αρνήθηκε «τη δημιουργία ενιαίου μπλοκ» και την κοινή συνδιοργάνωση απεργιών. Η διαμάχη των δύο κορυφαίων συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ ξεκίνησε με αφορμή την παρουσία τους στη Θεσσαλονίκη κατά την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, στην οποία δεν παραβρέθηκε ο Σπύρος Παπασπύρος, ο οποίος ξεκίνησε πρώτος το ιδιότυπο αυτό αντάρτικο με την κυβέρνηση.
Ο κ. Παπασπύρος άρχισε να διαφοροποιείται σθεναρά από την «πολιτική γραμμή» του κυβερνώντος κόμματος, μετά το «κόψιμό» του από το ψηφοδέλτιο Ευρυτανίας, καθώς φερόταν φαβορί και σε εκλόγιμη μάλιστα θέση.
Aντ. Βασιλόπουλος