Ισορροπία σε μια κλωστή – Έχει έξοδο ο λαβύρινθος;

Το «κάτω» Σύνταγμα: Πάθος στα λόγια, νιάτα στη σκέψη, «το ψήφισμα εγκρίνεται»…

Το «πάνω» Σύνταγμα: Λέιζερ και μούντζες στη Βουλή, «ουστ» και άλλα…

Εδώ είναι όλα. Εδώ τα είδαμε όλα. Τη «μεταπολίτευση» με τους «μεγάλους ηγέτες» και τις λαοθάλασσες της αυταπάτης και της απάτης… Την πολιτική ηγεσία που αυτοκαταργήθηκε όταν έγινε «πολιτική τάξη»… Την Ελλάδα των δήθεν «βολεμένων» δημοσίων υπαλλήλων και των αληθινά βολεμένων κρατικοδίαιτων «επιχειρηματιών», που έγιναν και εκδότες και «εθνικοί προμηθευτές» και «προστάτες των τεχνών» και παράγοντες του αθλητισμού, και… και… Και πάνε τρία ΚΠΣ…

Κάτι «πνευματικούς ταγούς» της πλάκας που ξεκίνησαν πιστεύοντας ότι θα γίνουν ισοϋψείς του Παλαμά και του Σικελιανού, και κατέληξαν να περιφέρουν στα «νοτισμένα χορτάρια» κρατικοδίαιτων μεγάρων την ασημαντότητα της ύπαρξής τους. Κάτι «έγκυρους» δημοσιογράφους-λαθρέμπορους, σουλατσαδόρους από γραφείο Τύπου σε γραφείο Τύπου, αγράμματους, ασπόνδυλους, λαμόγια!

Τρεις δεκαετίες συσσωρεύεται το υλικό της αγανάκτησης. Οι μέρες λιγόστεψαν επικίνδυνα. Τα μυαλά και οι καρδιές δεν συντονίζονται πια στην ίδια συχνότητα. Η υπομονή εξαντλήθηκε.

Κάποιοι αναζητούν «πρόταση» στο Σύνταγμα. Και εννοούν την πλατεία. Η πρόταση πράγματι βρίσκεται στο Σύνταγμα. Αλλά κυριολεκτικά. Η πρόταση είναι η Δημοκρατία. Τώρα πρέπει να μιλήσει ο λαός. Αυτή είναι η μόνο διέξοδος. Για όλους. Άλλωστε «στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα».

Ή μήπως υπάρχουν;


Σχολιάστε εδώ