διάφορα

3Ο ΛΑΟΣ θα πάρει κανονικά μέρος στη συζήτηση στη Βουλή για το Μεσοπρόθεσμο και θα το καταψηφίσει. Η απόφαση ελήφθη σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προ δεκαημέρου υπό τον Γ. Καρατζαφέρη και με τη συμμετοχή των βουλευτών του κόμματος που εκλέγονται στην Αττική. Οι άλλοι βουλευτές λόγω της ημέρας (Παρασκευή) βρίσκονταν εκτός Αθηνών, στις εκλογικές περιφέρειές τους, αλλά δεν τίθεται θέμα διαφωνιών ή διαφορετικών απόψεων.

***

3Την παρελκυστική τακτική του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη καταγγέλλει η Πανελλήνια Ένωση Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος, γιατί από τις 20 Απριλίου ο υφυπουργός Μ. Όθωνας δεσμεύτηκε να καταθέσει αμέσως στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση του θεσμού του εθελοντή πυροσβέστη και ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα!
Το γεγονός αυτό, τονίζουν οι εθελοντές πυροσβέστες, «εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τα δάση μας εν όψει της θερινής περιόδου, στην οποία έχουμε ήδη μπει, και με το δεδομένο ότι το Πυροσβεστικό Σώμα θα έχει φέτος 500 άτομα λιγότερο λόγω αποχώρησης και συνταξιοδότησης. Αυτό το κενό ποιος θα το καλύψει»; διερωτώνται σε επιστολή τους προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη οι 2.000 εθελοντές πυροσβέστες.
3Να μιλάει και να κάνει τον τιμητή ο καθηγητής (πότε έγινε;) κ. Στέλιος Συρμόγλου, που κυριολεκτικά άρμεξε τον οργανισμό που ηλιθιωδώς του έφτιαξαν, ονόματι «Έργο πολιτών», όπου μετά τόσα χρόνια το μόνο έργο που παρήχθη ήταν η κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος και η διαφθορά, θέλει πολύ θράσος… Κανονικά θα έπρεπε να είχε ήδη παραπεμφθεί σε δίκη για να δώσει λογαριασμό. Δεν φταίει βέβαια ο κύριος αυτός. Φταίει και γι’ αυτό η κυβέρνηση Καραμανλή, με τις επιλογές που έκανε, εκ των οποίων οι πιο πολλές αποδείχθηκαν άχρηστες…
3ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ… στο πολιτικό σκηνικό προβλέπει ο Κ. Μητσοτάκης, με αφορμή το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα της κυβέρνησης. Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του, όπως πληροφορούμαι, υποστηρίζει ότι θα υπάρξουν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που δεν θα το ψηφίσουν, αλλά και βουλευτές της ΝΔ που θα το ψηφίσουν. Γεγονός που θα δρομολογήσει ραγδαίες εξελίξεις. Οι βουλευτές θα διαγραφούν, θα προκληθεί αναστάτωση στα δυο μεγάλα κόμματα κι εκεί ακριβώς –κατά την εκτίμηση του επίτιμου– θα ξεκινήσει η ανασύνταξη του πολιτικού σκηνικού της χώρας. Μια ζωή ο νους του στις… αποστασίες!
3Σε πρόσφατη ημερίδα με θέμα τον κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια μεταξύ των ακροατών ήταν και ο καθηγητής Θάνος Βερέμης. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας έγινε αναφορά, τελείως ακροθιγώς, στην πρόσφατη τηλεοπτική σειρά του ΣKAΪ. Στο περιθώριο της ημερίδας ακούστηκε να λέει σε συνομιλητή του ο καθηγητής Βερέμης: «Εγώ πάντως είμαι Μαυροκορδατικός».
– Δεν είχαμε καμιά αμφιβολία. Απλώς υπενθυμίζουμε ότι ο Μακρυγιάννης, αναφερόμενος στον Μαυροκορδάτο τον αποκαλεί «ζυμάρι των Τούρκων»…
– Μια καλή ευκαιρία, λοιπόν, να γίνει ένα επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Από τον Μακρυγιάννη και την ανολοκλήρωτη Επανάσταση του 1821 στα σημερινά Μνημόνια και τις παραχωρήσεις προς την Τουρκία»…
Δ. Αλευρομάγειρος

***

3ΣΚΛΗΡΗ ήταν η αντίδραση του Π. Καμμένου μετά την κίνηση του Αντρίκου Παπανδρέου να καταθέσει σε βάρος του αγωγή, ζητώντας 1 εκατ. ευρώ, για τις καταγγελίες του βουλευτή ότι ο αδελφός του πρωθυπουργού είχε εμπλακεί στην υπόθεση με τα ασφάλιστρα κινδύνου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Σε σχετική δήλωσή του ο κ. Καμμένος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι: «Αντιλαμβάνομαι τον πανικό για την αποκάλυψη εκείνων που εν γνώσει τους στέρησαν το ελληνικό Δημόσιο από τουλάχιστον 26 δισ. δολάρια πουλώντας ασφάλιστρα κινδύνου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, την ίδια ώρα που μυστικά διαπραγματεύονταν την είσοδο της χώρας στο μηχανισμό του ΔΝΤ».
Ο βουλευτής της ΝΔ καλεί τον αδελφό τού πρωθυπουργού να υποβάλει αμέσως, εντός 7 ημερών, και μήνυση, διαφορετικά θα καταθέσει εκείνος εναντίον του και θα καλέσει ως μάρτυρες… «Όλους τους ελεύθερους Έλληνες»! Ακόμη να δεσμευτεί ότι θα προσέλθει στο δικαστήριο στη διεξαγωγή της δίκης και «να μην την κοπανήσει, όπως ο Τσουκάτος». Τέλος, να ζητήσουν αμφότεροι, με κοινή επιστολή, από τράπεζες της Ελβετίας, του Λουξεμβούργου, της Ινδίας κ.ά. το άνοιγμα και τη δέσμευση όλων των τραπεζικών τους λογαριασμών. Σημειώνεται ότι ο κ. Καμμένος έχει κληθεί από τον αρμόδιο Εισαγγελέα στις 15 Ιουνίου να καταθέσει σχετικά με τις καταγγελίες του για τις δραστηριότητες του Ανδρ. Παπανδρέου.
3Πολιτική εκδήλωση για την έξοδο από την κρίση με θέμα «Υπάρχει κι άλλος δρόμος» διοργανώνει την Τρίτη στις 7.30 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, η «Πρωτοβουλία διαλόγου για την άλλη πολιτική».
Ομιλητές θα είναι ο καθηγητής του ΑΠΘ Άρης Καζάκος, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά Νίκος Κοτζιάς και ο βουλευτής Βαγγέλης Παπαχρήστος. Θα συντονίζει ο καθηγητής ΠΑΜΑΚ Κώστας Βελέντζας.

***

ΜΕΤΡΑ για την ανακούφιση των ανέργων, αλλά και των οικονομικά ασθενέστερων τάξεων, προτείνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Π. Αντωνόπουλος, ενώ καλεί τον πολιτικό κόσμο να δώσει το καλό παράδειγμα. Μεταξύ των μέτρων που προτείνει είναι:
– Καθιέρωση μέγιστης αμοιβής ύψους 2.500 ευρώ τον μήνα για τους δημοσίους υπαλλήλους, τους υπαλλήλους ΔΕΚΟ, καθώς και τους δημόσιους λειτουργούς (βουλευτές, περιφερειάρχες, δήμαρχοι κ.λπ.).
– Κλείσιμο των βουλευτικών γραφείων στην εκλογική περιφέρεια και λειτουργία ενός γραφείου κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης.
– Μείωση κατά 50% των μετακλητών συμβούλων των υπουργών, των βουλευτών κ.λπ.
– Καταβολή του 50% των τρεχόντων λογαριασμών της ΔΕΗ σε περιπτώσεις ανέργων, πολυτέκνων και όσων βρίσκονται εισοδηματικά κάτω από το όριο της φτώχειας.
– Μείωση των μηνιαίων δόσεων προς τις τράπεζες των οφειλετών που βγαίνουν στην ανεργία ή κλείνουν τις επιχειρήσεις τους.

***

Είχαμε επισημάνει τον κίνδυνο καπελώματος των «Αγανακτισμένων». Το πρώτο κρούσμα εμφανίστηκε στη Λάρισα στην εκδήλωση παρουσίασης του νέου βιβλίου με διηγήματα του Μάξιμου Χαρακόπουλου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη. Εκεί μια ομάδα 20 αριστεριστών μελών της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. υπό το πρόσταγμα πρώην υποψήφιου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, επιχείρησαν να ακυρώσουν την παρουσίαση. Η μεγάλη όμως προσέλευση του κόσμου απέτρεψε τα σχέδιά τους. Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι στη μικροκοινωνία της Λάρισας τα πρόσωπα είναι γνωστά. Ωστόσο, στο κλίμα των ημερών, κάποια μπλογκ έσπευσαν να υιοθετήσουν την πληροφορία περί «Αγανακτισμένων». Σημεία των καιρών; Πάντως το «Εκ νεότητός μου» του Μάξιμου απέσπασε θερμές κριτικές από τους παρουσιαστές, Άντζελα Γκερέκου, Βασιλική Τζότζολα, Μαριάννα Πυργιώτη, Γιώργο Ανδριωμένο και Νίκο Παπαθεοδώρου. Όλοι έκαναν λόγο για παπαδιαμάντεια γραφή, με τον Μάξιμο να δηλώνει με ταπεινοφροσύνη ότι δεν είναι συγγραφέας, αλλά ένας απλός γραφιάς. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Εστία. Καλοτάξιδο!

***


Σχολιάστε εδώ