Ανοιχτή η συγχώνευση Ανεξάρτητων Αρχών

Ο προβληματισμός περί συγχώνευσης των Ανεξάρτητων Αρχών συνεχίζεται και η πρόσφατη δήλωση του προέδρου του ΕΣΡ Ιωάννη Λασκαρίδη, ο οποίος έθεσε το εμπόδιο του Συντάγματος, καταδεικνύει πως το θέμα –το οποίο αποκάλυψε το «Π»– παραμένει ανοιχτό και μετά το τέλος των ακροάσεων στην Επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, οι συζητήσεις που έχουν γίνει έως τώρα αφορούσαν την πιθανότητα συγχώνευσης του ΕΣΡ και της ΕΕΤΤ ως Αρχών που έχουν αρμοδιότητες σε δύο βιομηχανίες που βρίσκονται σε διαδικασία σύγκλισης.
Γεγονός είναι ότι η συνταγματικά κατοχυρωμένη Αρχή του ΕΣΡ δεν μπορεί να απορροφηθεί από μια άλλη Ανεξάρτητη Αρχή της οποίας η διοίκηση διορίζεται από τον υπουργό, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της ΕΕΤΤ. Η Αρχή Τηλεπικοινωνιών, από τη δική της πλευρά, είναι θεσμικά κατοχυρωμένη από το ευρωπαϊκό δίκαιο και απόδειξη για αυτό αποτελεί το ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που είχε στόχο να αλλάξει τον πρόεδρό της μετά τις εκλογές του 2009, δεν το επιχείρησε καν. Νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι το θέμα είναι κυρίως πολιτικό. Αν ληφθεί απόφαση συγχώνευσης, απλώς θα ενοποιηθούν οι δύο Αρχές κάτω από έναν ενιαίο τίτλο, χωρίς να αμφισβητηθεί η συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία του ΕΣΡ. Στην ουσία, οι αρμοδιότητές του που αφορούν τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου σχετικά με τις συχνότητες και την εκπομπή ραδιοτηλεοπτικών σημάτων ασκούνται ήδη από την ΕΕΤΤ, η οποία ζητάει και επίσημα την πλήρη αρμοδιότητα για τη ρύθμιση και τη διανομή του ραδιοτηλεοπτικού φάσματος, σε ό,τι αφορά τόσο την αδειοδότηση όσο και την είσπραξη των ποσών που θα οριστούν για τους αδειούχους.
Το πρόβλημα είναι ότι το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο έχει απαξιωθεί πλήρως σε ό,τι αφορά τον ρυθμιστικό του ρόλο και τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε κυρωτικό όργανο εναντίον των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών. Η απόφαση του ΣτΕ που έκρινε ότι ξεπεράστηκαν τα συνταγματικά όρια ανοχής για τις συνεχείς ανανεώσεις της θητείας των μελών του Οργάνου εκτός από το ότι τινάζει στον αέρα την πολιτική των προστίμων, βγάζει στη «σέντρα» και την ευθύνη της Βουλής και της Διάσκεψης των Προέδρων της. Και ενώ εκφράζεται πλέον ανοιχτά η υπόνοια ότι η απαξίωση του ΕΣΡ βολεύει και τους βουλευτές των δύο μεγάλων κομμάτων, θεωρείται ότι η νέα διάταξη που πέρασε η κυβέρνηση στον νόμο του Γιάννη Ραγκούση για τη νομιμότητα των αποφάσεων του ΕΣΡ την επίμαχη διετία λήξης της θητείας του θα κριθεί εκ νέου αντισυνταγματική. Το βέβαιο είναι ότι η Βουλή δεν έχει την πολυτέλεια να κλείνει άλλο τα μάτια και να μην προχωράει στην αλλαγή της σύνθεσης του ΕΣΡ.


Σχολιάστε εδώ