Ανησυχούν οι δικαστές για το Μεταναστευτικό

Έτσι, μετά τις πρωτοβουλίες της ΕΔΕ για αναθεώρηση του Συντάγματος, την αλλαγή του νόμου «Περί Ευθύνης Υπουργών» και την επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης στη χώρα μας, διοργάνωσε συνέδριο για το Μεταναστευτικό, που έγινε στη Μυτιλήνη, στις 3 και 4 Ιουνίου, με θέμα «Μετανάστευση και Ανθρώπινα Δικαιώματα». Ήταν το πολυπληθέστερο συνέδριο της Ένωσης που πραγματοποιήθηκε ποτέ και η επιμέρους θεματολογία κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των συνέδρων μέχρι τέλους. Ήταν ένα θέμα που καίει.

Συμμετείχαν 420 δικαστικοί λειτουργοί (δικαστές και εισαγγελείς) από όλη τη χώρα και οι δικηγόροι Μυτιλήνης και Χίου. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Ν. Σηφουνάκης και όχι ο αρμόδιος, όπως θα έπρεπε, υπουργός Χάρης Καστανίδης. Άραγε γιατί; Μήπως επειδή η Ένωση δεν συμφωνεί με τις παρεμβάσεις του στη Δικαιοσύνη;

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, άνοιξε τις εργασίες του συνεδρίου με γενική εισήγηση. Στις τέσσερις συνεδρίες του συνεδρίου προήδρευσαν ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Καλαμίδας, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Τέντες, ο Πρόεδρος του ΣτΕ κ. Πικραμένος και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης κ. Καλλίας.

Οι εισηγήσεις, υψηλού επιπέδου, κάλυψαν όλο το φάσμα του προβλήματος της μετανάστευσης (θέματα νομικά, λαθρομετανάστευσης, εγκληματικότητας, ανεργίας, υγείας και διαβίωσης, θρησκευτικά, πολιτικά, κοινωνικά κ.ά.) και εξέφρασαν την ανησυχία που υπάρχει πλέον στην κοινωνία που ζει υπό καθεστώς ανασφάλειας και φόβου.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου δεν έλειψαν και οι αιχμές για την αδυναμία των τοπικών παραγόντων να βρουν κτίριο για τη στέγαση του νεοϊδρυθέντος Εφετείου Βορείου Αιγαίου.


Σχολιάστε εδώ