άλλες τυπολογίες

• Αφού ληφθεί η 5η δόση του δανείου από την «τρόικα» θα ξεκινήσουν οι νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης στα media. Το νομοσχέδιο, όπως συμβαίνει «κατά παράδοση» με τους νόμους για τα Μέσα, θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στη Βουλή.
• Στο ΣτΕ προσέφυγε το Kontra καταθέτοντας αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης του ΕΣΡ για την αλλαγή του χαρακτήρα του σταθμού. Το ΕΣΡ είχε επιβάλει πρόστιμο 150.000 ευρώ στον τηλεοπτικό σταθμό.
• Συνεχίζεται στην Εισαγγελία Αθηνών η κατάθεση μαρτύρων για τον τρόπο λειτουργίας της διαφημιστικής αγοράς αναφορικά με το καθεστώς των «επιστροφών». Παράλληλα συνεχίζονται και οι έρευνες για τα πεπραγμένα προηγούμενων διοικήσεων της ΕΡΤ και δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα προανακριτική διαδικασία.
• Ανοικτό το ενδεχόμενο να μετακινηθούν τα περιοδικά ποικίλης ύλης των κυριακάτικων εφημερίδων στις «ακριβές εκδόσεις» των 4 και 4,25 ευρώ. Τον δρόμο άνοιξε το «Πρώτο Θέμα» με το «Big Fish».
• Κερδίζει έδαφος η πρωτοβουλία των εκδοτών για την πιστοποίηση των μετρήσεων στο internet. Ο ΔΟΛ επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του στο εγχείρημα, ενώ έχουν ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με το εξωτερικό ώστε να εξετασθούν τα μοντέλα συγγενικών αγορών και να γίνουν οι πρώτες συζητήσεις με τις σημαντικές υπηρεσίες πιστοποίησης στον ευρωπαϊκό χώρο. Επίσης, τα μηνύματα από μεγάλους διαφημιζόμενους είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά σε ό,τι αφορά τη στήριξη της πρωτοβουλίας, ενώ θα ακολουθήσει ενημέρωση των θεσμικών φορέων, όπως ΙΑΒ, ΣΔΕ, ΕΔΕΕ κ.ο.κ.

***

Προαναγγελία κατάθεσης αγωγής από τον Νίκο Χατζηνικολάου (Real) εναντίον του Μπάμπη Παπαδημητρίου (ΣΚΑΪ) για το άρθρο του τελευταίου στην «Καθημερινή της Κυριακής». Το άρθρο είχε τίτλο «Δραχμοβίωτοι προπαγανδιστές» και στρεφόταν εναντίον του Νίκου Χατζηνικολάου και του Γιώργου Τράγκα, συσχετίζοντάς τους με την άποψη της «Αυριανής» περί επιστροφής στη δραχμή, σε συνδυασμό με τα χρέη του Alter.

***

Θα συρρικνωθεί η ΕΡΤ, δήλωσε και δημοσίως ο Γ. Παπακωνσταντίνου την Παρασκευή, επιβεβαιώνοντας έτσι εμμέσως το ρεπορτάζ της στήλης την περασμένη Κυριακή για τις θέσεις που διατύπωσε περί του μέλλοντος της κρατικής ραδιοτηλεόρασης.

***

Έντονη κινητικότητα γύρω από τον χώρο των εκτυπώσεων. Δεν αποκλείεται μεγάλος όμιλος να επεκτείνει το μερίδιό του στην εκτυπωτική εταιρεία στην οποία μετέχει, σε «αντάλλαγμα» για τη βοήθεια που παρέχει στον συνέταιρό του.

***

• Ισχυρές σκέψεις λέγεται ότι υπάρχουν στον ΔΟΛ για επιστροφή στην ιστορική Χρήστου Λαδά. Προφανώς για λόγους οικονομίας. Το κόστος του λίζινγκ για το κτίριο-έδρα στη Μιχαλακοπούλου είναι μεγάλο.
• Η εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων στην ημερήσια διάταξη της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΔΟΛ στις 29 Ιουνίου.
• Στην ανάπτυξη υπηρεσιών υψηλής ευκρίνειας προχωράει η Nova στην Κύπρο εντός του καλοκαιριού. Η τοπική εταιρεία, Multichoice Cyprus, οδηγείται σε λύση, σύμφωνα με την απόφαση της γενικής της συνέλευσης, και η διαχείριση των συνδρομητών θα γίνεται από το δίκτυο της Nova.
• Με το Χρυσό Βραβείο Διαφήμισης στην κατηγορία corporate τιμήθηκε ο ΟΠΑΠ στη Φινλανδία, στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Λοταριών. Στα βραβεία διαφήμισης συμμετείχαν περισσότερες από 600 ταινίες απ’ όλο τον κόσμο. Ο τίτλος της ταινίας είναι «ΜΑΖΙ» και το κείμενο θεωρείται προφητικό και αισιόδοξο.

***

• Σε αξιολόγηση του μόνιμου προσωπικού και των δημοσιογράφων αορίστου χρόνου προχωράει η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης με απόφαση του υφυπουργού Εσωτερικών Γιώργου Πεταλωτή. Σε πρώτη φάση δημιουργείται ειδική επιτροπή αξιολόγησης που θα εξετάσει τις εκθέσεις αξιολόγησης των υπαλλήλων με υψηλή ή χαμηλή βαθμολογία.
• Και εγένετο το experience greece project. Πρόκειται για μια σειρά πολύγλωσσων ψηφιακών ταξιδιωτικών οδηγών για τα ωραιότερα μέρη της χώρας μας, σε μοντέρνες και εύχρηστες εφαρμογές για iPhone και iPad, με διαδραστικό-multimedia περιεχόμενο και συνεχείς ενημερώσεις (updates). Η ακρίβεια, η αξιοπιστία και η αρτιότητα του περιεχομένου τους είναι προϊόν πολυετούς έρευνας από τους δημοσιογράφους Γιάννη Ντρενογιάννη και Βάλυ Βαϊμάκη. Η πρώτη εφαρμογή, που έχει αναρτηθεί ήδη στο Αpplestore (το διεθνούς φήμης και εμβέλειας online κατάστημα της Apple με περισσότερες από 500.000 προτάσεις), αφορά το νησί της Σαντορίνης και έχει τίτλο experience santorini, στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα.
• Διημερίδα με τίτλο «Δημοσιογραφία χωρίς διακρίσεις» οργανώνει η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ) στις 14-15 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη. Η Διημερίδα είναι ενταγμένη στην ευρωπαϊκή εκστρατεία για την καταπολέμηση των διακρίσεων με άξονα την ελευθερία της έκφρασης και τους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

***

• Για τον επί της ουσίας αποκλεισμό τους από την κρατική ραδιοτηλεόραση κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Π. Γερουλάνο οι βουλευτές του Άρματος Πολιτών Γιάννης Δημαράς και Βασίλης Οικονόμου. Η μοναδική τους παρουσία ήταν μόνο σε μία εκπομπή τους τελευταίους τρεις μήνες, οπότε και ιδρύθηκε το κόμμα τους. Οι δύο πολιτικοί ζητούν να ενημερωθούν «με ποια ακριβώς διαδικασία διατίθεται από τις ενημερωτικές εκπομπές της δημόσιας τηλεόρασης ο τηλεοπτικός χρόνος στα κοινοβουλευτικά κόμματα, ποιος αποφασίζει για το ποια θέση και ποιου κοινοβουλευτικού κόμματος θα προβάλλεται και ποια όχι, με ποια κριτήρια και πώς ελέγχεται η τήρηση των κανονισμών που επιβάλλει η Δημοκρατία». Ακόμη ρωτούν «πώς έχει κατανεμηθεί ο τηλεοπτικός χρόνος των δελτίων ειδήσεων στα κόμματα που έχουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση τον τελευταίο ενάμιση μήνα»…
• Σε δίκη που ορίστηκε για τις 8 Σεπτεμβρίου παραπέμπονται δύο στελέχη της ΕΡΤ και δύο δημοσιογράφοι για την εκπομπή «Ελληνικό Πανόραμα», η οποία μεταδιδόταν από τη δορυφορική ΕΡΤ.
• Με μείωση της τάξεως του 7% σε σχέση με την περσινή σύμβαση ανανέωσε τη συνεργασία της με το Euronews η ΕΡΤ, έναντι ποσού 294.066 ευρώ (πλέον ΦΠΑ). Παράλληλα ανανέωσε τη σύμβασή της με το ΑΠΕ για έναν ακόμη χρόνο προς 145.560 ευρώ (πλέον ΦΠΑ). Ακόμη, συνεχίζονται οι επαφές της ΕΡΤ με την ΑΕΠΙ για την υπογραφή συμφωνίας.
• Στην αγορά απευθύνεται η ΕΡΤ με τη διενέργεια ανοικτού διαγωνισμού για τον υποτιτλισμό και την προσαρμογή ξένου προγράμματος της ΕΤ1, της ΝΕΤ και της ψηφιακής τηλεόρασης. Στον διαγωνισμό περιλαμβάνεται ακόμη η απόδοση ντοκιμαντέρ της ψηφιακής τηλεόρασης και η προσθήκη περιγραφικών υποτίτλων για ΑμΕΑ σε προγράμματα κυριότητας ΕΡΤ ΑΕ ή μισθωμένα. Άραγε ένας τέτοιος Οργανισμός δεν θα μπορούσε να κάνει εσωτερικά αυτήν την εργασία;
• Δεν είχε επιπτώσεις η απεργία της ΕΡΤ στην κάλυψη και τη μετάδοση της Τελετής Αφής της Φλόγας για τους παγκόσμιους αγώνες των Special Olympics την περασμένη Πέμπτη, καθώς δόθηκε άδεια από τα σωματεία τεχνικών και δημοσιογράφων για τους εργαζομένους που συμμετείχαν στην ομάδα παραγωγής του διεθνούς ραδιοτηλεοπτικού σήματος.
• Στις 4 Ιουλίου λήγει ο διαγωνισμός της ΕΡΤ για τη διεθνή μεταφορά, διανομή και εκμετάλλευση του δορυφορικού σήματος των τριών καναλιών της παγκοσμίως, με προϋπολογισμό περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ. Η επιλογή του αναδόχου αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με δεδομένο το παρελθόν στις αναθέσεις του διεθνούς σήματος.
• Με 7.000 ευρώ τον μήνα θα ντύνονται οι παρουσιαστές των εκπομπών της κρατικής τηλεόρασης από τα καταστήματα Fokas. Η εταιρεία κέρδισε στον διαγωνισμό ενδυματολογικής υπηρεσίας για το διάστημα 1 Μαΐου έως 15 Ιουλίου για τις καθημερινές και εβδομαδιαίες εκπομπές σε ΝΕΤ και ΕΤ1. Ενδεικτικά, για τις καθημερινές εκπομπές το κόστος ενδυμασίας είναι από 1.500 έως και 1.800 ευρώ, ενώ για το σύνολο των εβδομαδιαίων 2.100 ευρώ τον μήνα.

***

• Προβάλλεται εμμέσως το «Θέμα», πληρώνει ο ΑΝΤ1! Πρόστιμο ύψους 15.000 ευρώ επέβαλε στον ΑΝΤ1 το ΕΣΡ για συγκεκαλυμμένη διαφήμιση της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» και του δίσκου του Αντώνη Ρέμου στην εκπομπή «ΟΛΑ 11». Μειοψήφησαν ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ιωάννης Λασκαρίδης και ο Γιώργος Στεφανάκης, που πρότειναν σύσταση. Το ΕΣΡ «τιμώρησε» με συνολικό πρόστιμο 35.000 ευρώ το Extra για «εκμετάλλευση προλήψεων και δεισιδαιμονιών» στην εκπομπή «Μεταφυσικά και Ανεξήγητα» και για προβολή εκπομπής χωρίς σήμανση.
• Υπό τον έλεγχο του ΕΣΡ το αν ο ΑΝΤ1 FM εξακολουθεί να μεταδίδει ενημερωτικό πρόγραμμα ή όχι.
• Αισιοδοξία μόνο για την τηλεόραση δημιουργούν τα στοιχεία της διαφημιστικής δαπάνης για τον Μάιο. Ενώ το σύνολο των ΜΜΕ χάνει το 12,3% των εσόδων του, η τηλεόραση εμφανίζει πτώση μόλις κατά 0,66%, συνεχίζοντας την πορεία της ανακοπής της πτώσης που άρχισε τον Μάρτιο. Κατά τη διάρκεια του πενταμήνου τα τηλεοπτικά κανάλια έλαβαν από τη διαφήμιση 235,9 εκατ. ευρώ έναντι 273 το αντίστοιχο διάστημα του 2010.
• Σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά περίπου 2 εκατ. ευρώ προχωράει η Digea, όπως αποφάσισαν ομόφωνα οι μέτοχοί της, συμπεριλαμβανομένου και του Alter, την περασμένη Δευτέρα. Η αύξηση γίνεται για να καλυφθούν οι ζημίες της πρώτης χρήσης, που ανήλθαν σε 1.928.661 ευρώ, με κύκλο εργασιών ύψους 2.727.442 ευρώ. Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα γίνει σε τέσσερις ισόποσες δόσεις, ενώ και στη συγκεκριμένη εταιρεία αναμένεται να γίνουν περικοπές. Η ετήσια Γενική Συνέλευση θα γίνει στις 29 Ιουνίου.
• Από την πλατεία Συντάγματος λειτουργεί στους 100,1 στα FM ο ραδιοφωνικός σταθμός Ράδιο Ένταση, που μεταδίδει live τις συνελεύσεις στην πλατεία, ενώ ήδη περιλαμβάνονται και μουσικές εκπομπές.

***

• Θα λάβουν μέρος στην απεργία της Τετάρτης όλες οι ομοσπονδίες των εργαζομένων στα ΜΜΕ, αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση η ΠΟΕΣΥ, η ΠΟΣΠΕΡΤ, η ΠΟΕΠΤΥΜ και ΟΜΤΒΧ.
• Έπειτα από σκληρή κόντρα και διαπραγμάτευση μεταδόθηκε το απόγευμα της Παρασκευής το διάγγελμα του πρωθυπουργού, ύστερα από άδεια που έδωσε η ΠΟΣΠΕΡΤ και η ΕΤΙΤΑ.

***


Σχολιάστε εδώ