To business plan ανοίγει τα «λουκέτα» στην ΕΡΤ

Σε μια περίοδο μάλιστα που στην Ευρώπη τα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα ηγούνται των ψηφιακών αλλαγών και συνεργάζονται όπου απαιτείται με τα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα που παρέχουν ελεύθερο και δωρεάν τηλεοπτικό σήμα, η πολιτική ηγεσία και η διοίκηση της ΕΡΤ υποκύπτουν στις κραυγές συρρίκνωσης και «λουκέτων» που δεν απαίτησε καμία απολύτως «τρόικα» ή το Μνημόνιο αλλά οι πολιτικοί της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα με το σχέδιο που επιβάλλεται για τους 11 πρώτους φορείς του Δημοσίου, το οποίο ανήγγειλε ο Θόδωρος Πάγκαλος, εντός του επόμενου τριμήνου η ΕΡΤ πρέπει να παρουσιάσει τα πρώτα αποτελέσματα από το σχέδιο αναδιάρθρωσης. Μικρή σημασία έχει το ότι δεν κλείνει ο τηλεοπτικός αέρας για τα τρία κρατικά κανάλια, αφού αυτά δεν θα έχουν σταδιακά τίποτε προς προβολή. Τα βήματα συρρίκνωσης θα περιλαμβάνονται στο επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο είναι ήδη έτοιμο και συμπληρώνει την πολιτική αναδιάρθρωσης με την υιοθέτηση του νέου οργανογράμματος, που φέρνει τα πάνω κάτω στις διοικητικές μονάδες της κρατικής τηλεόρασης. Η πολιτική συρρίκνωσης κλείνει με τις διαδικασίες εκποίησης της ακίνητης περιουσίας της κρατικής τηλεόρασης.
Το κλείσιμο περιφερειακών σταθμών, το λουκέτο στη διοικητική – οργανική αυτοτέλεια της ΕΡΤ3, η κατάργηση των θεματικών ψηφιακών καναλιών και κυρίως η μείωση των συμβασιούχων κατά 50% από την επόμενη χρονιά και του μόνιμου προσωπικού κατά 35% οδηγούν σε ουσιαστικό λουκέτο της δημόσιας υπηρεσίας στην
ΕΡΤ. Για να γεμίσουν τα τρία κρατικά κανάλια με πρόγραμμα και να λειτουργήσουν οι διοικητικές μονάδες που θα απομείνουν χωρίς υπαλλήλους και χωρίς συμβασιούχους, δύο επιλογές θα υπάρχουν: Ή θα παραδοθούν οι υπηρεσίες της ΕΡΤ και όλο το πρόγραμμα σε ιδιώτες μέσω εξωτερικών αναθέσεων ή θα οδηγηθούν σταδιακά στην απαξίωση και τελικά σε λίγα χρόνια στο τυπικό λουκέτο.


Κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς για την ΕΡΤ από τον Τζώνυ Καλημέρη μιλώντας στον ΣΚΑΪ TV. «Πιστεύω ότι έχει παρθεί μια συνειδητή απόφαση να απαξιωθεί, με στόχο είτε να συρρικνωθεί είτε να κλείσει είτε να συνενωθεί», δήλωσε το πρώην στέλεχος της κρατικής ραδιοτηλεόρασης. Το «καμπανάκι» προς την κυβέρνηση είναι σαφές, αν και η σημερινή κατάσταση έχει τις ρίζες της στο παρελθόν, περιλαμβανομένης και της περιόδου που ο ίδιος ήταν στέλεχος της ΕΡΤ.


Σχολιάστε εδώ