υπουργείο Εξω(φρεν)ικών
• Να χαίρεστε τον φίλο σας, τον κ. Ερντογάν, και τους υπουργούς του. Και όταν πάτε, κύριε πρωθυπουργέ, συνοδευόμενος από τον φον Δημήτριο Αʼ (τον Μικρό), μη λησμονήσετε να φιλήσετε σταυρωτά τον κ. Αρίντς και να τον ευχαριστήσετε που προσφέρθηκε να βρει αγοραστές για τα νησιά μας…
— Η άφαντη ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών ξέχασε ακόμη και τις εκλογές στην ΠΓΔΜ. Εκεί που υπήρχε πεδίο δόξης λαμπρό για να παίξει «μπάλα». Με τον κ. Γκρούεφσκι να παραπαίει, η Αθήνα δεν φρόντισε να βρει δίαυλους με την αντιπολίτευση, αλλά και τα αλβανικά κόμματα, τα οποία ελάχιστα ενδιαφέρονται για το θέμα της ονομασίας.
— Αλλά είπαμε, αυτά δεν είναι υψηλή διπλωματία, σπορ στο οποίο επιδίδεται ο φον. Λίγο ακόμη και θα μετατρέψουν το υπουργείο Εξωτερικών σε ΔΕΚΟ, για να μην πούμε τίποτα χειρότερο.
— Μας επισημαίνει αναγνώστης και φίλος της στήλης με email ότι στη Μόσχα δεν είναι το μόνο κακό η «λευκή απεργία» που υπάρχει σε όλες τις διπλωματικές αποστολές και περιγράφει μια εντελώς παράδοξη κατάσταση με τίτλο «Το μπάχαλο της Μόσχας».
— «Οι Ρώσοι που θέλουν να πάρουν βίζα έχουν να αντιμετωπίσουν εταιρείες και εταιρειούλες που έχουν εγκαταστήσει λεωφορειάκια και παράγκες γύρω από την πρεσβεία και το προξενείο μας, το οποίο δεν φυλάσσεται από έλληνες αστυνομικούς, αλλά από σεκιουριτάδες, δήθεν για οικονομία! Στο προξενείο, αντί να εξυπηρετούν τον κόσμο δεν απαντούν ποτέ στα τηλέφωνα και ανοίγουν μόνο ένα γκισέ, για να μεγαλώνουν οι ουρές, άρα και οι τιμές για τις βίζες…»
• «Έλληνες και ρώσοι επιχειρηματίες που θέλουν να κάνουν αντιστοίχως δουλειές με Ρωσία και Ελλάδα, πρέπει να περάσουν υποχρεωτικά από εταιρειούλες που έχουν διασύνδεση με το Γραφείο Εμπορικού Ακολούθου» και υπάρχουν υπαινιγμοί για χορηγίες εκδηλώσεων κ.λπ.
Αληθεύει η καταγγελία για ρωσίδα υπάλληλο που απολύθηκε επειδή είχε αναρτήσει στο διαδίκτυο τιμοκατάλογο των «υπηρεσιών» που προσέφερε;
— Καταγγελίες υπάρχουν όμως και για παραμάγαζα, με συμβολή και δημοσιογράφων που είναι εγκατεστημένοι στη Ρωσία, τα οποία «παρέχουν συμβουλές ή παριστάνουν τους εκδότες» για τη δήθεν προβολή των ελληνικών προϊόντων στη Ρωσία.
— «Κι αν το Γραφείο Εμπορικού Ακολούθου διαθέτει άδεια από υπαλλήλους γραφεία και υπολειτουργεί, σε άλλα γραφεία, όπως του Στρατιωτικού Ακολούθου, οι υπάλληλοι ξεχειλίζουν. Εννέα ολόκληροι μισθοί πληρώνονται με επιδόματα εξωτερικού, ενώ οι σχέσεις μας με τη Ρωσία στον τομέα αυτόν βρίσκονται μάλλον στο πιο υποτονικό σημείο τους. Τα ίδια συμβαίνουν και στο Γραφείο Τύπου, όπου επίσης ο αριθμός των υπαλλήλων αυξήθηκε και σε εποχές υποτίθεται περικοπών, με πρόσωπα μάλιστα που ούτε ιδέα έχουν από ρωσικά».
— Δεν υιοθετούμε τις καταγγελίες αυτές, αλλά σε ό,τι αφορά τις θεωρήσεις, δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγονται τέτοια πράγματα.
— Με την υπόθεση Αϋφαντή δεν θα ξεμπερδέψουν τόσο εύκολα στο ΥΠΕΞ. Εφόσον μάλιστα η πειθαρχική δίωξη γίνεται για απόψεις και ιδέες που εξέφρασε ο κ. Αϋφαντής ως συνδικαλιστικό στέλεχος της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων. Φυσικά μικρή αξία έχει ότι μέλη του ΔΣ είχαν σπεύσει να διαφοροποιηθούν από τον κ. Αϋφαντή, καθώς αυτό καθόλου δεν στερεί τη συνδικαλιστική ιδιότητα από τον ίδιο και επομένως του προσφέρει κάλυψη για την έκφραση απόψεων σχετικά με την πορεία του κλάδου και την αντιμετώπιση της Υπηρεσίας από την πολιτική ηγεσία.
— Ο πρέσβης στα Τίρανα Ν. Πάζιος έχει προειδοποιήσει πολλές φορές και σε ανώτατο επίπεδο για το τι συμβαίνει στην Αλβανία και το ανθελληνικό κλίμα που καλλιεργείται με την πλάτη όχι μόνο του Σ. Μπερίσα αλλά και του «συντρόφου» σοσιαλιστή Έντι Ράμα. Μήπως πρέπει να ασχοληθεί κάποιος με την υπόθεση αυτή; Κι αν ο φον είναι απασχολημένος με την επίλυση των παγκόσμιων προβλημάτων, ας αναθέσει στον Δόλλη να ασχοληθεί, μια και έχει εμπειρία από «επικίνδυνες» αποστολές.
— Γιατί εκτός του χειρισμού της αλβανικής κυβέρνησης, πρέπει να δουν τι θα κάνουν με τη μειονότητα, καθώς η σημερινή κατάσταση είναι πραγματικά άρρωστη. Αφήστε που έρχεται και άλλο μεγάλο πρόβλημα, αυτό της εξασφάλισης της συνέχειας της Αλβανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας… (και ο νοών νοείτω).
— Χάθηκε ο φον μετά το ξέσπασμά του εναντίον βουλευτών και την επιχείρηση απόκτησης δημοσιότητας από τη σύζυγό του με τα συνεχή τηλεγραφήματα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων σχετικά με τη διαμάχη της με ένα μπλογκ. Αυτό πραγματικά είναι πολύ ενδιαφέρον. Αν δηλαδή λογοφέρεις με τον γείτονα για τα νερά που τρέχουν στο μπαλκόνι, δικαιούσαι προφανώς να βάλεις και εσύ, έστω και με πληρωμή, τη δική σου ανακοίνωση στο ΑΠΕ. Γιατί δεν πιστεύω να υπήρξε προνομιακή μεταχείριση μόνο στην υπουργική σύζυγο…
— «Οι τούρκοι στρατιώτες, που εγγυώνται το μέλλον του τουρκοκυπριακού λαού είναι η μοναδική διασφάλιση της ειρήνης στο νησί. Καμιά μείωση του αριθμού των τουρκικών στρατευμάτων δεν θα υπάρξει πριν από τη συνολική και δίκαιη λύση του Κυπριακού. Ακόμη και μετά τη λύση ένας ικανοποιητικός αριθμός τούρκων στρατιωτών θα παραμείνει στο νησί στο πλαίσιο των Συνθηκών Εγγύησης και με σκοπό να διασφαλίσει την ασφάλεια της τουρκοκυπριακής κοινότητας.»
— Καμία έκπληξη δεν προκαλεί ότι ο «υπουργός Εξωτερικών» του «ψευδοκράτους» Χουσεΐν Ουζγκουργκιούν έκανε αυτές τις δηλώσεις. Το τεράστιο πρόβλημα που προκύπτει είναι πώς και σε ποια βάση συνομιλεί ακόμη ο Πρόεδρος της Κύπρου Δ. Χριστόφιας με καθεστώς που εκφράζει αυτές τις αντιλήψεις.
• Ο Πρόεδρος της Κύπρου όμως δεν πτοείται και βαδίζει αμέριμνος για τη συνάντηση της 7ης Ιουλίου με τον κ. Μπαν Κι Μουν και τον Ν. Έρογλου. Προφανώς δεν έχει πιάσει το μήνυμα ή δεν θέλει να το αντιληφθεί ότι ο κ. Ντάουνερ απεργάζεται κεφαλαιοποίηση των διαπραγματευτικών παραχωρήσεων στις οποίες έχει προβεί ήδη η ελληνοκυπριακή πλευρά.
• Οι μεσολαβητές έχουν σχέδιο και μέθοδο, μια και η εμπειρία του Σχεδίου Ανάν έγινε μάθημα. Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πώς θα ξεφύγει ο κ. Χριστόφιας από το νέο Μπούργκενστοκ, εάν φυσικά υπάρχει τέτοια πρόθεση.
— Καλώς ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ι. Μανιάτης εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία της ρευστής κατάστασης στη Λιβύη για να κάνει διαγωνισμό για υδρογονάνθρακες σε περιοχή και νοτίως της Κρήτης. Απλώς μένει να δούμε εάν έχει εξασφαλισθεί η σύμφωνη γνώμη και των ξένων εταιρειών, καθώς συνήθως αποφεύγουν να εμπλέκονται σε περιοχές που υπάρχει αντιπαράθεση.
— Και μια χαρά τα λέει το υπ. Περιβάλλοντος περί μέσης γραμμής. Το ερώτημα είναι εάν η Λιβύη αποδέχεται τη μέση γραμμή και ποιοι κόλποι της Λιβύης έχουν υπολογισθεί ως κλειστοί στον χάρτη που παρουσίασε το υπ. Περιβάλλοντος, με τις θαλάσσιες περιοχές που προσφέρει για έρευνα η χώρα μας. Και μια τελευταία λεπτομέρεια: Έχει γίνει επαφή και έχει υπάρξει ενημέρωση της «κυβέρνησης» της Βεγγάζης; Η μήπως για μια ακόμη φορά υπολογίζουμε χωρίς τον ξενοδόχο;