Σύγχυση και αβεβαιότητα…

ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ για τρεις με τέσσερις εβδομάδες η αβεβαιότητα στη χώρα, μετά την αναγκαστική απόφαση της κυβέρνησης να μεταθέσει για το τέλος Ιουνίου την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, αλλά και των πρόσθετων μέτρων για το 2011. Δηλαδή, μετά την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, αλλά και λίγα 24ωρα πριν από την εκταμίευση της 5ης δόσης από το δάνειο των 110 δισ. Το κλίμα αβεβαιότητας επιτείνει η διάσταση απόψεων που επικρατεί μεταξύ των Ευρωπαίων για τον τρόπο αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης. Η «τρόικα» θέτει ως προϋπόθεση για την έγκριση της δόσης τη λήψη πρόσθετων μέτρων, αλλά και την απόφαση για πρόσθετη οικονομική στήριξη στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε με δραματικό τρόπο προειδοποιεί ότι αν μέχρι τις 20 Ιουνίου δεν υπάρξει οριστική απόφαση για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, η Ευρωζώνη θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία μιας χώρας μέλους της. Σημαντική χαρακτηρίζεται η δημόσια παρέμβαση του Μπ. Ομπάμα, ο οποίος στη συνάντησή του με την Ά. Μέρκελ ζήτησε να στηριχθεί ουσιαστικά η χώρα μας, διότι μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της θα είχε συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία. Δεσμεύτηκε μάλιστα ότι από την πλευρά τους οι ΗΠΑ θα παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια.

Αμφισβήτηση
ΘΟΛΟ παραμένει το τοπίο στις τάξεις της κυβέρνησης, αλλά και του ΠΑΣΟΚ εν όψει των κρίσιμων ψηφοφοριών για το Μεσοπρόθεσμο. Τις προηγούμενες ημέρες και στις πολύωρες συνεδριάσεις τόσο του Κοινοβουλευτικού Τομέα Ελέγχου (ΚΤΕ) όσο και του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπακωνσταντίνου δέχθηκε τα σφοδρά πυρά βουλευτών και στελεχών για την πολιτική που εφαρμόζεται και τα νέα επώδυνα μέτρα. Ορισμένοι αμφισβήτησαν συνολικά την πολιτική, άλλοι ζήτησαν την αντικατάσταση του οικονομικού επιτελείου, ενώ η κριτική άγγιξε και τον ίδιο τον πρωθυπουργό που συμμετείχε στις συνεδριάσεις των οργάνων, καθώς βουλευτές έθεσαν θέμα καλύτερης διακυβέρνησης, ζήτησαν ανασχηματισμό, ακόμη και κυβέρνησης συνεργασίας με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Διαφωνίες με βασικές πτυχές του Μεσοπρόθεσμου καταγράφηκαν και εντός του Υπουργικού Συμβουλίου με ορισμένα μέλη να βάζουν κόκκινες γραμμές σε ζητήματα όπως το φορολογικό κ.ά. Ο Γ. Παπανδρέου απέκλεισε το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, ζήτησε επιτάχυνση στην υλοποίηση των τολμηρών αποφάσεων και υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να γίνει καταλύτης των μεγάλων αλλαγών στη χώρα.

Χειρότερα
Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ωστόσο, κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Τον Μάρτιο η ανεργία στην Ελλάδα έφθασε το 16,2%, (811.340) από 11,2% τον αντίστοιχο μήνα του 2010, που σημαίνει ότι σε διάστημα ενός έτους ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 232.617 άτομα. Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις, στο τέλος του 2011 η ανεργία θα φθάσει το 20%. Στο μεταξύ οι νέες περικοπές μισθών και συντάξεων, αλλά και οι φοροεπιδρομές, θα φέρουν ακόμη μεγαλύτερα τμήματα της κοινωνίας στην ανέχεια, τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Η απόφαση της κυβέρνησης για την πώληση δημοσίων οργανισμών και η προαναγγελθείσα συγχώνευση ή κατάργηση άλλων προκαλεί αναστάτωση, ανησυχία και αβεβαιότητα μεταξύ των εργαζομένων που ξεκίνησαν απεργιακές κινητοποιήσεις που θα ενταθούν το επόμενο διάστημα. Την Πέμπτη οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία, ενώ την προσεχή Τετάρτη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ κατεβαίνουν σε πανελλαδική απεργία κατά των νέων μέτρων λιτότητας. Από την άλλη πλευρά, το κίνημα των «Αγανακτισμένων» συνεχίζει να διαδηλώνει στις πλατείες ενώ προγραμματίζει μαζικές κινητοποιήσεις για την ημέρα ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου.

Αντέχει…
ΑΣΦΥΚΤΙΚΕΣ πιέσεις εξακολουθεί να δέχεται από τους Ευρωπαίους ο Αντ. Σαμαράς προς την κατεύθυνση να στηρίξει άνευ όρων την πολιτική που η κυβέρνηση συμφώνησε με την «τρόικα». Τόσο ο γάλλος πρωθυπουργός Φρ. Φιγιόν, με τον οποίο συναντήθηκε στο Παρίσι, όσο και οι κ. Ρομπάι και Μπαρόζο του ζήτησαν να προσφέρει τη στήριξη, προκειμένου να πετύχει η προσπάθεια. Πιο επιτακτικά ο κ. Ρομπάι, ο οποίος στις επίσημες δηλώσεις του σημείωσε ότι ζήτησε επειγόντως από τον κ. Σαμαρά να φανεί συνεργάσιμος. Στο ίδιο μήκος κύματος κι ο κ. Μπαρόζο τον κάλεσε να δεσμευτεί επειγόντως για την επίτευξη μιας ευρείας συναίνεσης. Είχαν προηγηθεί λίγα 24ωρα νωρίτερα οι κ. Ρεν και Γιούνκερ, με τον δεύτερο να υπογραμμίζει ότι στην παρούσα φάση δεν κρίνεται το μέλλον των κομμάτων στην Ελλάδα, αλλά η τύχη ολόκληρης της χώρας. Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στην Ευρώπη, ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι η Ν. Δ. θα στηρίξει όσα μέτρα είναι για το καλό της χώρας, αλλά όχι και αυτά που έχουν αποδειχθεί λανθασμένα. Τόνισε ότι η ακολουθούμενη πολιτική είναι λάθος και ζήτησε εκ νέου την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του Μνημονίου.

Παραπομπή
ΤΗΝ παραπομπή του Ά. Τσοχατζόπουλου για δύο (τουλάχιστον) κακουργήματα στην υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων, αποφάσισε ομόφωνα η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής. Στο πόρισμα γίνεται λόγος για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Ανοιχτό παραμένει να περιληφθεί στο κατηγορητήριο το αδίκημα της παραβίασης μυστικών της Πολιτείας, όπως πρότεινε η ΝΔ, ενώ απορρίφθηκε το αίτημα ΚΚΕ και ΣΥΝ ο πρώην υπουργός να κατηγορηθεί και για το αδίκημα της απιστίας. Παράλληλα από την Προανακριτική τέθηκε θέμα προληπτικής δέσμευσης ή ακόμη και κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Δημοσίου. Αντιδρώντας ο κ. Τσοχατζόπουλος έκανε λόγο για διάτρητο, αστήρικτο και αναιτιολόγητο πόρισμα, ενώ χαρακτήρισε «κατασκευασμένο» το κατηγορητήριο που θα καταρρεύσει στο δικαστήριο.


Σχολιάστε εδώ