Οικονομική καταστροφή για να… σωθεί η οικονομία!

Ένα πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που στερείται κάθε λογικής και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον εκτροχιασμό από τους στόχους που το ίδιο περιλαμβάνει είναι το νέο Μνημόνιο (Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα), που κατέθεσε την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών στη Βουλή. Η αδιέξοδη συνταγή της επιβολής νέων φόρων σε μια οικονομία που βουλιάζει στην ύφεση, με τους ειλικρινείς φορολογούμενους να πληρώνουν και πάλι το βαρύτερο τίμημα, είναι βέβαιο ότι σε λιγότερο από έναν χρόνο θα ανοίξει εκ νέου τη συζήτηση για την υποτιθέμενη «ασυνέπεια» της Ελλάδας στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει για το νέο δάνειο. Μόνο που τότε δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα δοθεί τρίτη ευκαιρία.
Η ολέθρια συνταγή του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης περιλαμβάνει μια άνευ προηγουμένου επίθεση στους ειλικρινείς φορολογούμενους και στους ασθενέστερους, χωρίς την παραμικρή σοβαρή προσπάθεια να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή των «εχόντων και κατεχόντων». Είναι χαρακτηριστικό ότι στον πίνακα του νέου Μνημονίου με τις προβλέψεις για τα έσοδα αναφέρεται ότι θα υπάρξουν μηδενικές (!) πρόσθετες εισπράξεις από τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης τη διετία 2011-2012, ενώ την τριετία 2013-2015 τα έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα είναι μόνο 3 δισ. ευρώ συνολικά!
Οι φοροφυγάδες και οι νομίμως φοροαποφεύγοντες παραμένουν στο απυρόβλητο, λοιπόν, ενώ για όσους δηλώνουν εισοδήματα και περιουσία, ή φορολογούνται μέσω των φόρων στην κατανάλωση, προβλέπεται μια άνευ προηγουμένου καταιγίδα εισπρακτικών μέτρων:
– «Έκτακτη» εισφορά… αλληλεγγύης (σε ποιους; στους δανειστές της χώρας;) με συντελεστές μεταξύ 1-4%, σε όλα τα εισοδήματα πάνω από ένα όριο, που δεν έχει ξεκαθαρισθεί ακόμη. Η «έκτακτη» εισφορά θα ισχύσει μέχρι και το 2015, δηλαδή δεν θα είναι και τόσο… έκτακτη.
– Αύξηση τεκμηρίων διαβίωσης και επαναφορά των αντικειμενικών κριτηρίων για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
– Επιβολή ειδικού τέλους ακινήτων με συντελεστές 0,1-0,2% στους ιδιοκτήτες ακινήτων αξίας άνω του «μυθικού» ποσού των 100.000 ευρώ (δυάρια στην Κυψέλη!), το οποίο θα πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
– Αύξηση 10% στα τέλη κυκλοφορίας των Ι.Χ. αυτοκινήτων.
– Επιβολή έκτακτης εισφοράς σε κατόχους αυτοκινήτων υψηλού κυβισμού, σκαφών αναψυχής και δεξαμενών κολύμβησης.
– «Χαράτσι», δήθεν υπέρ των ανέργων, με παρακράτηση 3% τον μήνα από τους μισθούς δημοσίων υπαλλήλων. Αύξηση της ίδιας επιβάρυνσης, που ήδη υφίσταται στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα.
– Εξίσωση φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, χωρίς ακόμη να έχει προσδιορισθεί ποια νοικοκυριά θα ενισχυθούν με επίδομα θέρμανσης (είναι βέβαιο, όμως, ότι το επίδομα θα διανεμηθεί με πολύ «σφιχτά» κριτήρια, που θα καταλήγουν σε μεγάλη επιβάρυνση των μεσαίων εισοδημάτων).
– Επιβολή φόρου κατανάλωσης και στο φυσικό αέριο.
– Αύξηση 60 λεπτών (25%) στα φθηνά τσιγάρα.
– Αύξηση του ΦΠΑ από 13% στο 23% για τα είδη που σερβίρονται σε εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες, η οποία θα καταλήξει στις περιπτώσεις αυτές σε μια «τρελή» επιβάρυνση του κόστους των επιχειρήσεων, αφού η κρίση δεν επιτρέπει να μεταφερθεί η επιβάρυνση στους καταναλωτές.
Συνέπεια θα είναι, βέβαια, η νέα πίεση στους μισθούς των υπαλλήλων και στην απασχόληση.
– Κατάργηση μεγάλου μέρους των φοροαπαλλαγών και φοροελαφρύνσεων για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.
– Επιβολή νέου φόρου, τύπου ΕΦΤΕ, στις τραπεζικές συναλλαγές, ο οποίος βεβαίως θα επιβαρύνει τους πελάτες των τραπεζών. Πιθανό να ισχύσει και για όλες τις συναλλαγές με πιστωτικές, τις οποίες το υπουργείο Οικονομικών με προηγούμενα μέτρα έχει καταστήσει υποχρεωτικές, για αγορές αξίας άνω των 1.500 ευρώ.
Τα μέτρα αυτά θα πλαισιωθούν από «τσεκούρωμα» απασχόλησης στο Δημόσιο κατά 150.000 υπαλλήλους, που δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει απολύσεις υπαλλήλων καταργούμενων φορέων, νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο που οδηγεί σε σημαντικές μειώσεις αποδοχών, μεγάλο «ψαλίδισμα» των επιδομάτων κοινωνικής πολιτικής με εισοδηματικά κριτήρια και πολλά ακόμη μέτρα περικοπής δαπανών.
Πάντως, πέραν της οφθαλμοφανώς άδικης κατεύθυνσης των μέτρων, πολλοί οικονομολόγοι εκτιμούν ότι το νέο πρόγραμμα είναι καταδικασμένο σε αποτυχία και μάλιστα πολύ γρήγορα. Μέσα σε έναν χρόνο το αργότερο, όπως συνέβη και με το πρώτο Μνημόνιο, εκτιμάται ότι θα έχει αποδειχθεί το ατελέσφορο των μέτρων, καθώς:
1. Εντείνουν την ύφεση, που ήδη έχει ξεπεράσει όλες τις προβλέψεις, φθάνοντας το -5,5% στο α΄ τρίμηνο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Αν η ύφεση φθάσει το -5% φέτος, όπως εκτιμούν πολλοί αναλυτές, τη στιγμή που το πρόγραμμα στηρίζεται σε πρόβλεψη για συρρίκνωση της οικονομίας «μόνο» 3,8%, το πρόγραμμα θα βρεθεί στον αέρα ήδη μέσα στο β΄ εξάμηνο του 2011.
2. Το πρόγραμμα δεν φαίνεται να λαμβάνει υπόψη την υφεσιακή επίπτωση που θα έχουν οι νέες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ (η επόμενη στις 7 Ιουλίου, η τρίτη το φθινόπωρο), οι οποίες θα «χτυπήσουν» τις τράπεζες, θα αυξήσουν τα κόστη εξυπηρέτησης δημόσιου και ιδιωτικού χρέους και θα ανεβάσουν την ισοτιμία του ευρώ, υπονομεύοντας την ήδη χαμηλή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
3. Το τραπεζικό σύστημα αναμένεται να βρεθεί υπό πολιορκία, καθώς εκτός των άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει θα υποχρεωθεί να δεχθεί επιμήκυνση των ομολόγων που κατέχει, ώστε να «στηθεί» το νέο «πακέτο» χρηματοδότησης της Ελλάδας, ενώ με τα νέα μέτρα αναμένεται και κατακόρυφη αύξηση των επισφαλειών. Μια οικονομία με μηχανισμό χρηματοδότησης που βρίσκεται σε μόνιμη «παράλυση» είναι αδύνατον να επιστρέψει σε ανάπτυξη, ώστε να «βγουν τα νούμερα» του προγράμματος.
Τελικά, το μόνο που θα «πετύχει» το πρόγραμμα του κ. Παπακωνσταντίνου θα είναι να καθυστερήσει την αναπόφευκτη αναδιάρθρωση του χρέους, ώστε να προστατευθεί το προβληματικό τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης. Κατʼ αυτήν την έννοια, πράγματι, οι νέες θυσίες των Ελλήνων δεν θα πάνε χαμένες…


Σχολιάστε εδώ