Θα αποκλείσουν τη Βουλή οι «Αγανακτισμένοι» για να μην μπουν οι βουλευτές!

Η ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά όχι μόνο, προσεγγίζει τα όρια του πανικού, εν όψει της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου, οπότε αναμένεται να κορυφωθεί η ένταση ιδίως στην πλ. Συντάγματος. Πόσω μάλλον, αφού υπάρχουν πληροφορίες ότι τη συγκεκριμένη ημέρα οι συγκεντρωμένοι θα επιχειρήσουν να αποκλείσουν τη Βουλή, είτε για να εμποδίσουν την έξοδο είτε ακόμη και την είσοδο των βουλευτών στο Κοινοβούλιο. Μέσα στο φορτισμένο κλίμα που θα επικρατεί, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο απόπειρας από μερίδα συγκεντρωμένων να «εισβάλουν» στο κτίριο με απρόβλεπτες συνέπειες και παρενέργειες σε όλα τα επίπεδα. Για τον λόγο αυτόν το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σε συνεργασία με τη Βουλή, επεξεργάζεται μέτρα με την Αστυνομία που θα αποτρέψουν έναν τέτοιο κίνδυνο. Μεταξύ αυτών που συζητούν είναι η ψηφοφορία να διεξαχθεί πρωί κι όχι βράδυ, που συγκεντρώνεται ο κόσμος στο Σύνταγμα. Βέβαια κι αυτό δεν στέκει, αφού είναι βέβαιο ότι την ημέρα της ψηφοφορίας θα κηρυχθεί απεργία παντού.

Ήδη πάντως τα μέτρα ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή έχουν αυξηθεί και θα ενταθούν όσο πλησιάζουμε την ημερομηνία ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Αθήνα έχουν μεταφερθεί περί τους 700 αστυνομικούς από τις Περιφέρειες Στ. Ελλάδας και Πελοποννήσου, για να ενισχύσουν τις εδώ δυνάμεις στα μέτρα γύρω από το Σύνταγμα. (Οι 700 έχουν εγκατασταθεί σε ξενοδοχεία με ημερήσια αποζημίωση 50 ευρώ!). Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο κόσμος που κατέκλυσε το Σύνταγμα από το πρωί μέχρι το βράδυ της περασμένης Κυριακής ήταν 500.000. Τόσο πάνω-κάτω τους υπολόγισαν αστυνομικοί που υπηρετούν στη φρουρά της Βουλής και διαθέτουν μακρά εμπειρία από συγκεντρώσεις. Όπως προαναφέραμε, η ανησυχία και ο προβληματισμός διαχέεται σε ολόκληρη την κυβερνητική παράταξη κι ενδεικτική ήταν η παρέμβαση του Β. Βενιζέλου στη συνεδρίαση του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου την περασμένη Δευτέρα. Ο υπουργός Άμυνας επισήμανε ότι κακώς η κυβέρνηση και τα κόμματα δεν συνομιλούν με τους συγκεντρωμένους και πρόσθεσε ότι ενδεχομένως θα έπρεπε ο πρόεδρος της Βουλής να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να υπάρξει συνάντηση με αντιπροσωπεία των «Αγανακτισμένων».

Κεντρικά ωστόσο η κυβέρνηση κινείται σε άλλο μήκος κύματος και επιχειρεί να «περάσει» προς τα έξω τη θεωρία ότι το κίνημα «υποκινείται» από συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα, τον ΣΥΡΙΖΑ συγκεκριμένα, σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να απομειώσει τη σημασία των κινητοποιήσεων. Προσπάθεια που αναπόφευκτα πέφτει στο κενό, αφενός διότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σε θέση να κινητοποιήσει τέτοιον όγκο πολιτών και αφετέρου έχει καταστεί κάτι περισσότερο από σαφές ότι η συντριπτική πλειοψηφία όσων συγκεντρώνονται στις πλατείες όχι μόνο κινούνται εκτός κάθε κομματικής λογικής, αλλά επιπλέον θεωρούν τους υπάρχοντες πολιτικούς σχηματισμούς συνυπεύθυνους για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Από κοντά και το ΚΚΕ, που προσπαθεί για δικούς του καθαρά λόγους να «αποδομήσει» το κίνημα των «Αγανακτισμένων» με το επιχείρημα ότι ο αγώνας τους δεν έχει ιδεολογικά χαρακτηριστικά, ότι η μάχη δεν μπορεί να περιορίζεται στις πλατείες. Η δε Αλ. Παπαρήγα σε διαδοχικές δηλώσεις «διαμαρτύρεται» γιατί οι συγκεντρωμένοι δεν επιτρέπουν στα μέλη του ΚΚΕ να ενταχθούν οργανωμένα (με πανό και κόκκινες σημαίες) στο κίνημα. Επί της ουσίας ο Περισσός αντιπαρατίθεται στους «Αγανακτισμένους» διότι δεν μπορεί να τους ελέγξει, να τους «καπελώσει» και, το κυριότερο, φοβάται ότι το κίνημά τους θα λειτουργήσει ως «ανάχωμα» στους πολίτες που εγκαταλείπουν τα μεγάλα κόμματα και ιδίως το ΠΑΣΟΚ.


Σχολιάστε εδώ