Εκλογές ή χάος

Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις ακόμα και απʼ τους δύο χώρους που δεν ζητούν πρόωρες εκλογές (δηλαδή την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση), οι πρόωρες εκλογές φαίνεται πια να αποτελούν μονόδρομο!

Σύμφωνα εξάλλου με άλλες εκτιμήσεις, φαινομενικά «ακραίες» αλλά στην ουσία βασιζόμενες στη λογική:

• Έχει πλέον καταγραφεί το δίλημμα πρόωρες εκλογές ή χάος!

Επαναλαμβάνουμε ότι οι προαναφερθείσες εκτιμήσεις βασίζονται στο «διάβασμα» της σημερινής αδιέξοδης πραγματικότητας, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός έχει αποκλείσει τις πρόωρες εκλογές, ενώ η ΝΔ δεν τις ζητά. Μάλιστα αυτό αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, δηλαδή να ζητούν πρόωρες εκλογές ακόμα και υπουργοί, ακόμα και πολλοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, όχι όμως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης!

Σύμφωνα με την άποψη ορισμένων υπουργών, καθώς και πολιτικών οι οποίοι γνωρίζουν καλά τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται και ενεργεί ο Γ. Παπανδρέου, ουσιαστικό ανάχωμα σε πρόωρες εκλογές αποτελεί και το γεγονός ότι:

• Ο Γ. Παπανδρέου δεν θα εγκαταλείψει εύκολα την εξουσία, αντίθετα θα παραμείνει γαντζωμένος μέχρι το έσχατο όριο αντοχής του!

Πράγματι έτσι είναι. Με αυτόν τον τρόπο ενεργεί ο πρωθυπουργός. Και αυτό σημαίνει ότι θα κάνει καθετί το δυνατό προκειμένου να αποφύγει το πικρό ποτήρι μιας πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης. Και θα προχωρήσει μέχρι το… μη παρέκει, παραμένοντας πρωθυπουργός.

Και αυτό είναι ένα –σοβαρό– ζήτημα. Και γιʼ αυτό ο Γιώργος σε όλα σχεδόν τα όργανα που συνεδρίασαν την προηγούμενη εβδομάδα τόνισε πως δεν είναι στις προθέσεις του οι πρόωρες εκλογές.

Ωστόσο τα πάντα έχουν όρια. Κόκκινες γραμμές. Και όλα παραπέμπουν στο ότι οι περισσότερες, αν όχι όλες οι κόκκινες γραμμές έχουν ξεπεραστεί.

Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι πλην κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις πλέον τις απαιτούν τις πρόωρες εκλογές.

Είναι η εδραιωμένη πια κοινή πεποίθηση ότι δεν υπάρχει, δεν φαίνεται να υπάρχει άλλη επιλογή στον ορίζοντα.

Είναι το «άρωμα» που αποπνέουν οι μεγάλες, πρωτόγνωρες κινητοποιήσεις εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, οι οποίοι έπειτα από πολλά χρόνια άφησαν τους καναπέδες τους και πλημμυρίζουν τις πλατείες της χώρας, έχοντας ξεπεράσει τους κατεστημένους κομματικούς σχηματισμούς, σε ένα κίνημα ακηδεμόνευτο, ασυμβίβαστο.

Αυτές ακριβώς οι κινητοποιήσεις έχουν δημιουργήσει σαφέστατα νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό, τα οποία ουδείς μπορεί να αγνοήσει. Θα είναι σαν να εθελοτυφλεί.

Ο τρόμος μπροστά στην ψηφοφορία…

Και ένα ερώτημα, κρίσιμο ερώτημα που πλανάται πάνω απʼ την πολιτική τάξη αλλά κυρίως πάνω απʼ το ΠΑΣΟΚ είναι:

– Πώς υπό ποιες συνθήκες θα πάνε οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσουν το επαχθές Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα; Τι θα γίνει, αν εκείνη τη μέρα εκατοντάδες χιλιάδες αγανακτισμένοι πολίτες έχουν κατακλύσει την πλατεία Συντάγματος και έχουν περικυκλώσει τη Βουλή;

Εύκολα κάποιος μπορεί να φανταστεί μια τέτοια εικόνα, που έως και πριν από λίγες βδομάδες δεν υπήρχε.

Είναι πράγματι σε δεινή θέση οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Τι θα πράξουν εκείνοι οι βουλευτές οι οποίοι τα έψαλαν άγρια στη θυελλώδη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομίας στον «τσάρο» και στην ουσία απαίτησαν την αποπομπή του;

Τι θα πράξουν οι 16 βουλευτές οι οποίοι έστειλαν τη γνωστή επιστολή προς τον πρωθυπουργό;

Τι θα πράξουν εκείνοι οι βουλευτές οι οποίοι δημόσια έχουν καταθέσει τη διαφωνία τους με το Μεσοπρόθεσμο, χαρακτηρίζοντάς το αντικοινωνικό και μονεταριστικό;

Αυτής της στιγμής τα σενάρια είναι δύο.

Το πρώτο λέει ότι ορισμένοι εκ των αντιδρώντων βουλευτών θα προτιμήσουν να παραιτηθούν ώστε να είναι συνεπείς με την άποψή τους και έναντι των ψηφοφόρων τους και απʼ την άλλη να μην κατηγορηθούν ότι έριξαν την κυβέρνηση.

Σύμφωνα πάντως με ένα δεύτερο σενάριο, ίσως κάποιοι εκ των βουλευτών αυτών επιλέξουν να καταψηφίσουν πρώτα το Μεσοπρόθεσμο και μετά να υποβάλουν την παραίτησή τους.

Και στη μία περίπτωση και στην άλλη οι εξελίξεις που δρομολογούνται είναι καταλυτικές. Με κατάληξη τις πρόωρες εκλογές.

Αλλά κι αν ακόμα στο τέλος δεν αντιδράσει κανένας βουλευτής και όλοι πάνε με σκυμμένα κεφάλια, ταπεινωμένοι, και ψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο, υποκύπτοντας στον εκβιασμό του Γ. Παπανδρέου, ακόμα και τότε απλώς θα έχει αγοραστεί ελάχιστος χρόνος, χωρίς μάλιστα αντίκρισμα.

Και αυτό επειδή με τον λαό απέναντι και τα άλλα κόμματα επίσης απέναντι, μέσα σε μια τέτοια πρωτόγνωρη πολιτική και λαϊκή απομόνωση, πόσες άραγε επιλογές θα έχει ο πρωθυπουργός;

Σημειώνεται ότι απʼ το Μαξίμου εκτιμούν πως τελικά οι βουλευτές θα συρθούν στην υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, έστω και με βαριά καρδιά, αν και διατηρούν επιφυλάξεις για 3 βουλευτές…

Και μάλιστα εκφράζουν την εκτίμηση ότι είναι πιθανότερο να βρεθούν βουλευτές να καταψηφίσουν κάποιον απʼ τους εφαρμοστικούς νόμους, παρά να καταψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο…

Είναι πάντως έτσι κι αλλιώς φανερή αυτή η απομόνωση του Γιώργου και μετά το «διάγγελμα» της Παρασκευής.

«Πέτυχε» μάλιστα ο Παπανδρέου να απομονωθεί ακόμα και απʼ όσους τον είχαν στηρίξει και ήσαν ντε φάκτο σύμμαχοί του. Και ο Καρατζαφέρης και η Ντόρα και ο Κουβέλης απέρριψαν το Μεσοπρόθεσμο και δήλωσαν ότι θα το καταψηφίσουν.

Μάλιστα είναι πολλοί, ακόμα και εντός της κυβέρνησης, όσοι αναρωτιούνται τι νόημα είχε αυτή η κακή εμφάνιση με το «διάγγελμα»…

Σε κάθε περίπτωση λοιπόν είναι αναπόφευκτη η δρομολόγηση σοβαρών εξελίξεων. Διότι έτσι κι αλλιώς, χωρίς πολιτική και λαϊκή νομιμοποίηση είναι αδύνατο να προχωρήσει μια κυβέρνηση, ακόμα κι αν κερδίσει μια ψηφοφορία…

Έχει τελειώσει ο Γιώργος…

Αλλά οι εκτιμήσεις περί του αναπόφευκτου των πρόωρων εκλογών εδράζονται και σε άλλα επιχειρήματα:

– Όλα δείχνουν πως έχει τελειώσει η εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος πλέον θεωρείται μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης του. Η ανικανότητα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης να διαχειριστούν την κρίση έχει οδηγήσει σʼ αυτήν την πεποίθηση. Μάλιστα, και σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, ακριβώς γιʼ αυτό και οι πιέσεις για συναίνεση προς τον αρχηγό της ΝΔ Αντ. Σαμαρά.

– Ένα σοβαρό επιχείρημα υπέρ των πρόωρων εκλογών, που αφορά στις επιδιώξεις των «νταβατζήδων», είναι η εκτίμηση ότι αν πάμε σε εκλογές το φθινόπωρο, που για τότε θεωρούνται αναπόφευκτες, τότε είναι επικίνδυνο να υπάρξει αυτοδυναμία του Αντ. Σαμαρά, ενώ τώρα ακόμα κι αν η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα, δεν θα έχει αυτοδυναμία! Σημειώνεται ότι σε δημοσκόπηση που θα δημοσιευτεί σήμερα η ΝΔ φαίνεται να προηγείται όχι οριακά, αλλά καθαρά, του ΠΑΣΟΚ, με διαφορά πάνω από 3 μονάδες. Και πάντως την αυτοδυναμία Σαμαρά δεν τη θέλει το σύστημα των «νταβατζήδων»…

– Μέσω των πρόωρων εκλογών, πιστεύουν οι θιασώτες της συναίνεσης, θα επιτευχθεί αυτό που σήμερα φαίνεται αδύνατο. Δηλαδή η συναίνεση μεταξύ τουλάχιστον των δύο μεγάλων κομμάτων, αφού όλα δείχνουν ότι δεν θα προκύψει αυτοδυναμία, ανεξάρτητα απʼ το ποιο κόμμα θα είναι πρώτο.

– Αν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση, ένα κλίμα «ακινησίας» και ελλείμματος στοιχειώδους νομιμοποίησης, με τον λαό στους δρόμους, σε έξι μήνες δεν θα ελέγχεται τίποτα, θα έχει επέλθει το χάος.

– Και οι εκλογές τότε θα είναι αναπόφευκτες, αλλά με όρους χειρότερους απʼ τους σημερινούς.

– Οι πρόωρες εκλογές τώρα θα εκτονώσουν έστω εν μέρει το διαρκώς ογκούμενο κίνημα των «Αγανακτισμένων».

– Θα διευκολύνουν και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι, όπως προαναφέραμε, δεν θέλουν να ψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο, αλλά ούτε και να ρίξουν την κυβέρνηση.

– Ούτε με τις φαιδρότητες περί δημοψηφισμάτων επιλύεται το πολιτικό πρόβλημα, ούτε κατευνάζεται ο οργισμένος λαός, που θέλει να βελτιωθεί το επίπεδο της ζωής του και… δεν χορταίνει με δημοψηφίσματα!

Εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ

Όπως μας υπογράμμιζε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, «όταν περίπου 70 βουλευτές αμφισβητούν την κυβέρνηση, εξευτελίζουν τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών, για πρώτη φορά απομυθοποιούν ακόμα και τον Γιώργο και γενικά λένε λόγια που ούτε η αντιπολίτευση ακόμα δεν έχει πει, αντιλαμβάνεστε πόσο εκρηκτικό είναι το εσωκομματικό κλίμα».

Πράγματι, το εντός του ΠΑΣΟΚ κλίμα δεν έχει προηγούμενο. Και αυτό, επαναλαμβάνουμε, άσχετα με το τι τελικά θα γίνει στην κρίσιμη ψηφοφορία για το Μεσοπρόθεσμο.

Μάλιστα υπάρχουν βουλευτές οι οποίοι οργίστηκαν περισσότερο μετά το «διάγγελμα» της Παρασκευής παρά στη συνεδρίαση του ΚΤΕ!

Ήδη διακινούνται ονόματα βουλευτών οι οποίοι είναι πιθανό να παραιτηθούν για να μην ψηφίσουν κάτι τόσο κατάφωρα ενάντια στη συνείδησή τους, όπως της Χρ. Αράπογλου, του Δ. Λιντζέρη, του Δ. Καρύδη, της Τ. Αντωνίου, του Π. Κουρουμπλή κ.ά.

Αλλά πέραν αυτών που έχουν εκφράσει δημόσια τη διαφοροποίησή τους, υπάρχουν και οι «σιωπηλοί», οι οποίοι είναι και… πιο επικίνδυνοι, αφού λόγω της σιωπής τους δεν θα γίνουν αποδέκτες πιέσεων, «νουθεσιών», ακόμα και εκβιασμών.

Και βέβαια, επαναλαμβάνουμε, κρίσιμος παράγοντας θα είναι ο βαθμός επηρεασμού των βουλευτών τόσο απʼ τους συγκεντρωμένους έξω απʼ τη Βουλή, όσο και απʼ τους ίδιους τους ψηφοφόρους τους.

Και αυτό δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί σε καμιά περίπτωση! Θα καθορίσει πολλά, πάρα πολλά!

Σύμφωνα, τέλος, με πληροφορίες μας, στελέχη, τα οποία δεν είναι βουλευτές, έχουν ήδη ξεκινήσει διεργασίες αποστασιοποίησης, αποχώρησης, ενώ γίνονται και συζητήσεις για τον σχηματισμό ενός νέου πολιτικού κινήματος, από κομματικά στελέχη που αντιδρούν σʼ αυτήν την πρωτοφανή ενάντια στον λαό λαίλαπα. Ήδη ακούγεται ότι θα δηλώσει την αποχώρησή του απʼ το ΠΑΣΟΚ ο πρώην υπουργός Αντώνης Κοτσακάς.


Σχολιάστε εδώ