Πάρε… Δώσε…

Οι «τρελές ημέρες» της «τρόικας»

• «Another crazy day in Athens»: Έτσι περιέγραφε στέλεχος της «τρόικας» την εμπειρία του από την Αθήνα της… αγανάκτησης, μιλώντας για τα γεγονότα της Τετάρτης. Τα στελέχη της «τρόικας» είχαν από το πρωί συναντήσεις στο υπουργείο Οικονομικών στη Νίκης και το μεσημέρι θέλησαν να βγουν για ένα σύντομο γεύμα, πριν επιστρέψουν για τη συνέχεια των συζητήσεων. Τότε διαπίστωσαν ότι η έξοδος από το κτίριο ήταν αδύνατη, γιατί έξω είχαν συγκεντρωθεί επιτυχόντες σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, που διαμαρτύρονταν για τη μη πρόσληψή τους από το Δημόσιο. Έτσι, οι «τροϊκανοί» έμειναν για αρκετή ώρα νηστικοί, μέχρι να μπορέσουν να βγουν με ασφάλεια από το κτίριο.

• Οι απογευματινές συνομιλίες της ίδιας ημέρας ολοκληρώθηκαν μετ’ εμποδίων: Οι δύο αντιπροσωπείες μεταφέρθηκαν σε πιο ήσυχο κτίριο του υπουργείου, στο κτίριο του ΣΔΟΕ στην οδό Πειραιώς, που βρίσκεται σε απόσταση ασφαλείας από το «καμίνι» του Συντάγματος, όπου κάθε απόγευμα μετά τις 6 «βασιλεύουν» οι «Αγανακτισμένοι πολίτες». Η δύσκολη ημέρα των «τροϊκανών» είχε «χαλαρωτική» κατάληξη, στο ξενοδοχείο Μ. Βρεταννία, όπου έμειναν μέχρι αργά συγκεντρωμένοι, συζητώντας τις εκκρεμότητες της διαπραγμάτευσης. Ευτυχώς γι’ αυτούς, κατάφεραν να μπουν στο ξενοδοχείο χωρίς να αναγνωρισθούν από διαδηλωτές, οι οποίοι δεν θα τους υποδέχονταν και με τις καλύτερες διαθέσεις. «Άλλη μια τρελή ημέρα στην Αθήνα» είχε τελειώσει για τους «τροϊκανούς». Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι όσο προχωρά η εφαρμογή του Μνημονίου, όσο ανεβαίνει το θερμόμετρο της οργής των… ιθαγενών, τόσο πιο «τρελές» θα γίνονται οι ημέρες των επιτηρητών στην Αθήνα.

«Δεν πληρώνω» και από τραπεζίτες

• Σε μια εποχή που η αδυναμία πληρωμών γενικεύεται, ακόμη και τραπεζίτες φαίνεται πως προσχωρούν στο κίνημα «Δεν πληρώνω»! Αίφνης, η Εθνική Τράπεζα καλεί τους μετόχους της να εγκρίνουν στην προσεχή γενική τους συνέλευση τη μη καταβολή απόδοσης στο Δημόσιο, για τα 350 εκατ. ευρώ κρατικών κεφαλαιακών ενισχύσεων που έχει λάβει η τράπεζα, εκδίδοντας προνομιούχες μετοχές υπέρ του Δημοσίου. Η Εθνική όφειλε να πληρώσει «σταθερή απόδοση 10%», όπως όριζε ο νόμος Αλογοσκούφη του 2008, δηλαδή 35 εκατ. ευρώ για τη χρήση του 2010.

• Η διοίκηση της Εθνικής επικαλείται, για να δικαιολογήσει την πρόταση περί μη πληρωμής απόδοσης στο Δημόσιο, διατάξεις του νόμου 2190 περί Ανωνύμων Εταιρειών, που διέπουν την καταβολή μερισμάτων ή τόκων στους μετόχους και απαγορεύουν τη διανομή όταν δεν επαρκούν τα αποθεματικά («ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος», εν ολίγοις).

• Όμως, το αν ισχύουν αυτές οι διατάξεις και για τη «σταθερή απόδοση» (κατά τον ορισμό του νόμου Αλογοσκούφη) είναι ένα άλλο θέμα: Ακόμη και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, στην έκθεση που είχε εκδώσει για να σχολιάσει το νομοσχέδιο Αλογοσκούφη, σήκωνε τα… χέρια ψηλά. Παρατηρούσε ότι «δημιουργείται προβληματισμός» για το αν θα πρέπει να υπερισχύσουν οι διατάξεις του ειδικού νόμου Αλογοσκούφη ή οι γενικές διατάξεις του νόμου περί ΑΕ, στην περίπτωση που δεν επαρκούν τα αποθεματικά για τη διανομή της «σταθερής απόδοσης».

• Ο κ. Αλογοσκούφης, όπως και ο σημερινός υπουργός Οικονομικών, δεν έδειξαν να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για αυτές τις επισημάνσεις της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής και άφησαν τη συγκεκριμένη διατύπωση του νόμου ως είχε. Σημειώνεται ότι η Εθνική δεν είναι η πρώτη τράπεζα που εφαρμόζει κατ’ αυτόν τον βολικό τρόπο τη νομοθεσία, καθώς το ίδιο κάνουν και άλλες τράπεζες και υπολογίζεται ότι φέτος το Δημόσιο θα χάσει έσοδα άνω των 100 εκατ. ευρώ. Το χειρότερο είναι ότι τα έσοδα αυτά είχαν ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό και τώρα που χάνονται θα πρέπει να καλυφθούν από άλλες πηγές, αφού το Μνημόνιο είναι αμείλικτο σε αυτές τις περιπτώσεις.


Σχολιάστε εδώ