Κι άλλος… Πάγκαλος μας προέκυψε

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος φαίνεται ότι αποκτά «οπαδούς». Πώς αλλιώς να χαρακτηρίσουμε τα όσα είπε για τους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων και υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας το 2007, Χρήστος Άνθης.
Σύμφωνα λοιπόν με σχετική επιστολή διαμαρτυρίας του γνωστού κερκυραίου Στρατηγού ε.α., Κ.Γ., ο κ. Άνθης, σε πρόσφατη τηλεοπτική του εμφάνιση, «χαρακτήρισε τους Στρατηγούς ως άχρηστους που δεν προσφέρουν τίποτα στην Πατρίδα και συμπλήρωσε ότι με τον μεγάλο αριθμό των Στρατηγών η Πατρίδα καταβάλλει μεγάλα χρηματικά ποσά για τις αμοιβές τους».
Αν ο Στρατηγός αποδίδει την πραγματικότητα, τότε είναι πολύ βαρύ να λέγεται αυτό από έναν θεσμικό παράγοντα και μάλιστα εκπαιδευτικό, γιατί και προκλητικό είναι και δεν αντέχει κριτική. Το ενδιαφέρον είναι να μάθουμε αν υπήρξε αντίδραση από τον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Σπύρο Σπύρου και, αν ναι, ποια ήταν αυτή. Ή, ακόμη καλύτερα, υπήρξε αντίδραση από τη Νέα Δημοκρατία, τοπική και κεντρική, και ποια ήταν αυτή; Γιατί οι κύριοι της Συγγρού θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν είναι πρέπον να λοιδορούμε τους αντιπάλους μας και να «σφυρίζουμε αδιάφορα» για τους δικούς μας…

****
Η Νέα Δομή… όπως η παλιά

«Άνθρακες ο θησαυρός» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η επί 12 μήνες κυοφορούμενη Νέα Δομή Δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία παρουσιάσθηκε την περασμένη Πέμπτη στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο.
Και αυτό γιατί ουσιαστικά δεν αλλάζει τίποτε σημαντικό από την παλιά, αφού οι μείζονες σχηματισμοί διατηρούνται, τα μέσα σε αριθμούς (δηλαδή αεροσκάφη, άρματα, πλοία κ.λπ.) δεν έχουν δραματικές αλλαγές, ενώ η μείωση του προσωπικού είναι μικρή. Η νέα Δομή Δυνάμεων θα εγκριθεί στην επόμενη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. Όπως τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας: «Οι νέες οροφές σε προσωπικό και μέσα σχετίζονται άμεσα με την ισορροπία δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή», ενώ παραδέχτηκε ότι οι λειτουργικές δαπάνες των ΕΔ «έχουν ήδη περιοριστεί δραστικά σε σχέση με το 2009». Παραδοχή που δεν είναι κατʼ ανάγκη θετική, αφού όλοι γνωρίζουν τι δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι ΕΔ από τέτοιες περικοπές.
Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Εξοπλισμών της επόμενης δεκαπενταετίας, το οποίο «θα έχει οροφή τα 14,5 δισ. ευρώ, έτσι ώστε, σε ετήσια βάση, η σχετική δαπάνη να μην υπερβαίνει το 0,3% του ΑΕΠ», όπως είπε.

****
Ταξιδάκια…

Ο Ιούνιος φαίνεται ότι μπήκε με το «δεξί» για την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, αφού τους δίνεται η ευκαιρία να δραπετεύσουν για λίγο από τα καθημερινά προβλήματα και να «ξεσκάσουν» πηγαίνοντας (υπηρεσιακά) ταξιδάκια.
Έτσι λοιπόν ο ΥΕΘΑ κ. Ευάγγ. Βενιζέλος θα πάει Βρυξέλλες 8-9 Ιουνίου για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο αναπληρωτής υπουργός Π. Μπεγλίτης προετοιμάζεται για το Ισραήλ στις 19-23 Ιουνίου, ο Αρχηγός της ΠΑ κ. Κλόκοζας συμμετείχε στις 1 και 2 Ιουνίου στη Σύνοδο της EURAC στην Κωνσταντινούπολη, ενώ ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ι. Γιάγκος έχει τον πιο μακρινό προορισμό, αφού θα αποδράσει για μία εβδομάδα (19-25 Ιουνίου) στη μυστηριώδη Κίνα! Καλά ταξίδια…

****
Τρεις πιλότοι «μη παραγωγικοί» στον Παπούλια

-Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ζήτησε να γνωρίσει τρεις κορυφαίους πιλότους της ΠΑ, που διαπρέπουν διεθνώς.

– Πρόκειται για τους κ. Χαρ. Εσκίογλου (επισμηναγός), που ανεδείχθη κορυφαίος εκπαιδευτής εναέριας μάχης σε τρεις ΝΑΤΟϊκές εκπαιδευτικές σειρές, Ιωσήφ Δασκαλομαρκάκη και Σωτ. Στίγο (σμηναγοί), που πέτυχαν την κορυφαία διάκριση στο Σχολείο Τακτικής του NATO (Ισπανία).

– Τους παρουσίασε υπερηφάνως, και με το δίκιο του, ο Α/ΓΕΣ Β. Κλόκοζας.

– Κάποιος μου είπε ότι ο Πρόεδρος ρώτησε αν παίρνουν πτητικό…

****
Η ΕΛΒΟ και πάλι

Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της –προς αποκρατικοποίηση– κατά 27 εκατ. ευρώ ενέκρινε η Γενική Συνέλευση των μετόχων. Γιʼ αυτό θα συναφθεί δάνειο από την Εθνική Τράπεζα και το Τ.Τ., η έγκριση του οποίου εξαρτάται από την υπογραφή συμβάσεων με το ΓΕΣ (αρματοφορείς-jeeps).

• Δικαιωνόμαστε απόλυτα για όσα γράψαμε για την ΕΛΒΟ στις 22.5.11… Ας σπεύσουν οι ΕΛΒίτες στον κ. Μπεγλίτη, να προλάβουν το χρήμα, αποφεύγοντας τις συνήθεις υπερκοστολογήσεις γιατί, όπως μαθαίνουμε, ο Κορίνθιος θα τους επιστρέψει την προσφορά.

• Είναι, όμως, ανάγκη να επαναλάβουμε, προς όλες τις διευθύνσεις, ότι αν διανοηθεί κανείς απευθείας ανάθεση, χωρίς διεθνή διαγωνισμό, για τα φορτηγά οχήματα, για δήθεν πατριωτικούς λόγους, τον αναμένει αγωγή για απιστία, κατάχρηση εξουσίας κ.λπ. Ας ξεχάσουν τις παλιές μεθόδους.


Σχολιάστε εδώ