To λουκέτο στην ΕΠΟ και οι ερμηνείες της κίνησης

Έβαλε, δηλαδή, λουκέτο με επιχείρημα ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και επιβάλλεται ένας διάλογος με όλους τους φορείς του αθλήματος, αλλά και την Πολιτεία για την εξεύρεση λύσεων.

«Αυτό που θέλω αμέσως είναι διάλογο, εντός δεκαημέρου με τη Σούπερ Λίγκα, τη Β’ και Γ’ Εθνική, την Πολιτεία, τα πολιτικά κόμματα, τη FIFA και την UEFA. Πρέπει να δούμε τι γίνεται με τη βία, τις ασφαλιστικές ενημερότητες, τις προσφυγές στα πολιτικά δικαστήρια, τις απειλές, τη στοχοποίηση, καθώς και τα χρήματα των σωματείων. Χρειάζεται ένα χρονικό περιθώριο 10-15 ημερών για να φέρουμε μια λύση σε συνεργασία με όλες τις δυνάμεις. Αν δεν πετύχουμε τίποτα, θα είμαι ο πρώτος που θα παραιτηθεί», εξήγησε ο Πιλάβιος, ενώ στην ανακοίνωση της ΕΠΟ αναφέρθηκε: «Η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των Ενώσεων Μελών της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας ενέκρινε σήμερα, με ψήφους 49 υπέρ, 7 κατά επί συνόλου 56 ψηφισάντων, την εισήγηση του προέδρου Σοφοκλή Πιλάβιου, σύμφωνα με την οποία:

• 1. Από τη Δευτέρα 6-6-2011 αναστέλλονται επ’ αόριστον και ειδικότερα μέχρι την ολοκλήρωση των επαφών της ΕΠΟ με την κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα, τη Super League, την Ενωση Β’ – Γ’ Εθνικής, τον ΠΣΑΠ και τα λοιπά υπερεθνικά όργανα (UEFA, FIFAO), οι λειτουργίες της ΕΠΟ και των 57 Ενώσεων μελών της.

2. Στο διάστημα της αναστολής των λειτουργιών εξουσιοδοτήθηκε το Δ.Σ. της ΕΠΟ να ενεργεί για την ολοκλήρωση της οργάνωσης και της διαδικασίας των επαφών και για τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης της γενικής συνέλευσης.

3. Στη συνέχεια και μετά την ολοκλήρωση των επαφών η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία σε έκτακτη γενική της συνέλευση θα λάβει τις οριστικές της αποφάσεις για το μέλλον του ποδοσφαίρου σε επαγγελματική και ερασιτεχνική μορφή, με βάση τους άξονες που παρουσιάστηκαν από τον πρόεδρο της ΕΠΟ στη διάρκεια της ομιλίας του».

Ούτε πλέι οφ ούτε μεταγραφές. Τι σημαίνει πρακτικά η απόφαση της ΕΠΟ; Παύση κάθε δραστηριότητας στην Ομοσπονδία, στη Σούπερ Λίγκα, στη Φούτμπολ Λίγκα. Επίσης δεν θα γίνει κάποια διοικητική πράξη ούτε θα συνεδριάσουν οι επιτροπές. Μόνο η Εθνική δεν επηρεάζεται από τις εξελίξεις. Σε αντίθεση, βέβαια, με τις μεταγραφές των ομάδων που παγώνουν, καθώς δεν θα εκδίδονται δελτία.

• Επίσης αναβάλλονται, ενδεχομένως να ματαιώνονται, και τα πλέι οφ της Β’ Εθνικής, όπως και τα πλέι άουτ. Αν οριστικοποιηθεί η ματαίωσή τους, τότε αυτόματα θα ανέβει στη Σούπερ Λίγκα ο Λεβαδειακός ως τρίτη ομάδα της Β’ Εθνικής που πληροί τις προϋποθέσεις για την αδειοδότηση.

Η ανακοίνωση
της Σούπερ Λίγκας

Την πρόταση του Πιλάβιου ψήφισε και η Σούπερ Λίγκα. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, μάλιστα, η θέση που πήραν οι εκπρόσωποί της δεν είχε την έγκριση του προέδρου Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά στην οδό Αστροναυτών έλεγαν ότι δεν μπορούσαν να πάνε κόντρα στο ρεύμα που είχε δημιουργηθεί στη γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας.

«H Super League ψήφισε υπέρ της πρότασης του προέδρου της ΕΠΟ, περί αναστολής λειτουργίας της ΕΠΟ, μέχρι να διευκρινιστούν βασικά ζητήματα του ποδοσφαίρου.

Η πάγια θέση της διοργανώτριας αρχής, όπως διατυπώθηκε σε πρόσφατες συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου, αλλά και δημόσιες τοποθετήσεις θεσμικών εκπροσώπων της, είναι ότι πρέπει να διασφαλιστούν όλες οι απαραίτητες συνθήκες για την ομαλή διεξαγωγή του επόμενου Πρωταθλήματος, πριν από την έναρξή του. Σε κάθε περίπτωση, τα διαχρονικά προβλήματα του ποδοσφαίρου πρέπει να αντιμετωπιστούν συνολικά, μέσα από συναίνεση και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις, όπως έχουν κατατεθεί από τη Super League σε όλους τους αρμόδιους φορείς.

Με βάση τα παραπάνω, η Super League επικροτεί και στέκεται αλληλέγγυα σε οποιαδήποτε ενέργεια, όσο ακραία και αν είναι αυτή, η οποία θα διασφαλίσει το υγιές περιβάλλον διεξαγωγής του νέου Πρωταθλήματος» εξήγησαν στην ανακοίνωσή τους οι διοικούντες τη Σούπερ Λίγκα.

Οι ερμηνείες

Στην πιάτσα των παραγόντων κυκλοφόρησαν πολλά σενάρια για την πρωτοφανή απόφαση που πήρε ο Πιλάβιος. Σύμφωνα με ένα εξ αυτών, ο πρόεδρος της ΕΠΟ ήθελε να αποφύγει την παρουσία της Ομοσπονδίας στα δικαστήρια μετά τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε ο ΟΦΗ. Έτσι, θα νομιμοποιούσε την κίνηση των Κρητικών και θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου, καθώς θα δινόταν σε κάθε ομάδα η δυνατότητα να διεκδικεί στην ποινική Δικαιοσύνη.

Ένα άλλο σενάριο έχει να κάνει με τις απειλές που δέχθηκε ο Πιλάβιος. Στο περιβάλλον του θεωρούσαν σίγουρο ότι θα αυξάνονταν το επόμενο διάστημα, ενώ κάποιοι μιλούσαν και για επίθεση που θα δεχόταν ο πρόεδρος της ΕΠΟ.

Επίσης ακούστηκε ότι ομάδα που πήρε άδεια για τη Σούπερ Λίγκα έχει κάνει εικονική ρύθμιση κι έτσι πήρε φορολογική ενημερότητα. Σε περίπτωση που αποδεικνυόταν κάτι τέτοιο, η Επιτροπή των αδειοδοτήσεων, αλλά και ο ίδιος ο Πιλάβιος θα βρίσκονταν αυτόματα υπόλογοι για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν. Όσο για το τι γίνεται τώρα; Ο πρόεδρος της ΕΠΟ θα επιδιώξει τη μέγιστη πολιτική συναίνεση. Ποντάρει πολλά στη στήριξη της κυβέρνησης, καθώς θεωρεί ότι έτσι θα περιοριστούν οι αντιδράσεις από ομάδες, οι οποίες μένουν εκτός παιχνιδιού λόγω ελλείψεων στους φακέλους τους ή παραποιημένων εγγράφων. Για να εξασφαλίσει τη συναίνεση αναμένεται να βάλει στο παιχνίδι την UEFA και τη FIFA, ενώ ποντάρει πολλά και στις διαπροσωπικές σχέσεις που έχει με ευρύ φάσμα του πολιτικού κόσμου.


Σχολιάστε εδώ