υπουργείο Εξω(φρεν)ικών
• Αδίκως κατηγορούν όμως, όσοι το πράττουν, τον φον Δημήτριο τον Μικρό, για ατόπημα. Απλώς, στα βιεννέζικα καφέ μπορεί να λάβεις μερικά μαθήματα Διεθνούς Δικαίου, να κάνεις και μερικές γνωριμίες, να μάθεις τρόπους καλής συμπεριφοράς, αλλά το πολιτικό παιγνίδι δεν το μαθαίνεις.
Και αποδείχθηκε περίτρανα την περασμένη Κυριακή.
— Υπάρχει και άλλη εξήγηση φυσικά. Όταν επί μία δωδεκαετία είσαι δοτός και κατ’ εξοχήν ετερόφωτος, αρχίζεις να πιστεύεις ότι και όλοι οι άλλοι το ίδιο είναι. Για άντε ρώτησε, όμως, τι κόπο θέλει για να εκλεγείς στη Β΄ Αθηνας ή στη Ροδόπη ή στη Φλώρινα ή την Πελοπόννησο και τι ζόρι τραβάει ο κάθε βουλευτής για να δικαιολογήσει στους ψηφοφόρους του τα καμώματα των φίλων του κ. Παπανδρέου (όπως είναι ο Γ. Παπακωνσταντινου και ο Δ. Δρούτσας) και μετά δίνεις διαλέξεις για το πολιτικό σύστημα.
— Αλλά στο τέλος της ημέρας ίσως αποδειχθεί ότι κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν η επιλογή κολλητών χωρίς λαϊκή νομιμοποίηση και έλεγχο για τα κρίσιμα υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών, Επενδύσεων, Περιβάλλοντος, Πολιτισμού. Και έμειναν οι αποδέλοιποι να κάνουν τους βουλευτές και τους υπουργούς (άνευ ουσιαστικού χαρτοφυλακίου).
— Στο επεισόδιο με τη σύζυγο του υπουργού δεν θα αναφερθούμε, αλλά πάντως και ο τρόπος χειρισμού της υπόθεσης των επικριτικών σχολίων, που δέχθηκε από blog, δείχνει ότι χάθηκε το μέτρο. Εξάλλου είχε φανεί αυτό και είχε επισημανθεί και από εμάς, από την περίφημη αρθρογραφία της υπουργικής συζύγου, που έβγαζε στη σέντρα και τον ίδιο τον πρωθυπουργό και μέντορα του συζύγου της.
— Με όλα αυτά, κάποιοι δεν κρύβουν τα χαμόγελά τους στο ΥΠΕΞ. Γιατί, όπως γνωρίζουν και οι πέτρες της Βασιλίσσης Σοφίας, ο φον είναι ανεκτός επειδή επιβλήθηκε άνωθεν. Το κουμάντο στο μαγαζί το κάνει (με τη γνωστή… επιτυχία) άλλος. Εξάλλου, όπου κι αν κοιτάξεις στο ΥΠΕΞ, έχει υπογραφή «Ζ». Ως άλλος Ζορό, όλα τα σφάζει όλα τα μαχαιρώνει, με τα γνωστά διαλυτικά αποτελέσματα.
Η Μαριλίζα, σοφά σκεπτόμενη, μένει στη γωνιά της διεκπεραιώνοντας και ξεσκονίζοντας τους φακέλους, ο Σπύρος Κουβέλης συνεχίζει να αλωνίζει τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα (πού θα ξαναβρεθεί τέτοια ευκαιρία) και ο Δόλλης φυλάγεται από τις κακοτοπιές του εσωτερικού, κάνοντας τον ειρηνευτή στη Λιβύη…
— Με το Σκοπιανό τι γίνεται; Ο πρέσβης Βασιλάκης βρίσκεται σε μακράς διαρκείας διακοπές, όπως εξάλλου και ο κ. Νίμιτς, και μένει να δούμε εάν μετά τις εκλογές κινηθεί η διαδικασία. Οι Σκοπιανοί πιστεύουν ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να πιεστεί η Ελλάδα, καθώς λόγω οικονομικής κρίσης δεν θα είναι και τόσο σθεναρή η αντίσταση. Εξάλλου, αν κρίνει κανείς από τις δημόσιες τοποθετήσεις των κομμάτων, διαμορφώνεται το πλαίσιο της διαπραγματευτικής θέσης: Όνομα σύνθετο, που θα αντικαταστήσει το FYROM, που δεν θα χρειασθεί συνταγματική αναθεώρηση και δεν θα θίγει τη «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα. Και θα τεθεί και σε δημοψήφισμα.
— Απλώς θυμίζουμε ότι η ελληνική θέση ήταν σύνθετο όνομα erga omnes (έναντι όλων δηλαδή ή, ακόμη πιο απλά, για κάθε χρήση). Πολύ φοβούμαι ότι εδώ και καιρό συζητάμε πολύ πιο πίσω από τη θεωρητική ελληνική κόκκινη γραμμή…
• Κάτι ακόμη, αυτήν τη φορά για την κ. Μπακογιάννη. Είναι δυνατόν να διαπραγματεύεσαι με τους Αμερικανούς και να προβάλλεις ως επιχείρημα το προσωπικό πολιτικό κόστος που θα έχεις (μια και η ίδια τους κλαιγόταν ότι την λένε «φιλοαμερικανή») για να αποσπάσεις μια καλή δήλωση είτε στο θέμα των στρατιωτικών ασκήσεων στο Αιγαίο είτε στο θέμα αποστρατιωτικοποίησης του Αϊ- Στράτη; Πολλαπλώς χρήσιμες οι διαρροές των τηλεγραφημάτων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ…
— Αν έψαχναν «εχθρό» οι διπλωμάτες, τον έχουν ανακαλύψει στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Και δεν χρειάσθηκε να προσπαθήσουν, αφού φρόντισε μόνος του. Δεν έφθαναν οι περικοπές, δεν έφθανε η πρόσθετη και αναδρομική φορολόγηση, ήρθε και η απαξίωση. Γιατί ο κ. Παπακωσταντίνου δεν έχει αρκεσθεί, φυσικά, στο περίφημο σλόγκαν περί διεφθαρμένου «Τιτανικού», αλλά μόλις πρόσφατα στη «Μonde» χρησιμοποίησε ως παράδειγμα, για να αποδείξει τις σπάταλες που γινόντουσαν, τον μεγάλο αριθμό δημόσιων υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό χωρίς να προσφέρουν έργο.
— Και είναι σαφές ότι ο βασικός και μεγαλύτερος πυρήνας όσων δημόσιων υπαλλήλων υπηρετούν στο εξωτερικό είναι οι διπλωμάτες. Δεν ξέρουμε αν ο κ. Παπακωνστνατίνου ανακάλυψε με τους φίλους του της «τρόικας» κάποιον άλλο τρόπο λειτουργίας της Διπλωματικής Υπηρεσίας, ώστε να μην έχει υπαλλήλους στο εξωτερικό, αλλά πάντως φαντασθείτε με τι κύρος θα μπορεί να διαπραγματευθεί το οποιοδήποτε θέμα με μια ξένη κυβέρνηση ένας έλληνας διπλωμάτης, όταν ο ισχυρότερος έλληνας υπουργός τούς έχει σε τέτοια εκτίμηση.
• Όσο για το εξυπνακίστικο σχόλιο για το ελληνικό λάδι και την προσδοκία προώθησής του στην Κίνα, αν μη τι άλλο είχε δίκιο ο πρέσβης στο Πεκίνο κ. Γεωργακέλος που εξέφραζε τον προβληματισμό όλου του προσωπικού της πρεσβείας για το εάν έχει νόημα να συνεχισθεί η προσπάθεια προώθησης ελληνικών προϊόντων στην τεραστία αναδυόμενη αγορά της Κίνας.
— Η εξουσία «καίει» στην Κύπρο, όπως αποδείχθηκε μια ακόμη φορά. Ο Μάριος Κάρογιαν, πρόεδρος του ΔΗΚΟ, επιμένει να στηρίζει την κυβέρνηση ΑΚΕΛ, αν και είναι σαφές ότι το κόμμα του δεν μπορεί να δεχθεί ότι η βάση του μπορεί να αφομοιώσει τη διαπραγματευτική τακτική του κ. Χριστόφια και τις παραχωρήσεις που έχει κάνει μέχρι στιγμής σε θέματα όπως η εκ περιτροπής προεδρία κ.ά.
— Για τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ προείχε η συμμετοχή στη νομή της εξουσίας, καθώς είχε εξασφαλίσει από το ΑΚΕΛ τη θέση του προέδρου της Βουλής. Χρειάσθηκε μία ψήφος, του βουλευτή του κόμματός του Ζαχαρία Κουλία, για να χάσει την εκλογή από τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου, που είναι πλέον ο νέος πρόεδρος της Βουλής. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι ο κ. Ομήρου, που είναι ο δεύτερος ιεραρχικά μετά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έχει διαμετρικά αντίθετες απόψεις και θέσεις από τον κ. Χριστόφια για τη διαπραγμάτευση του Κυπριακού.
— Μια εξέλιξη που έχει ενδιαφέρον, καθώς και θεσμικά θα υπάρχει και θα ακούγεται ισχυρός αντίλογος στη Λευκωσία και μάλιστα την περίοδο που ξεκινά η πιο κρίσιμη φάση της διαδικασίας των συνομιλιών.
— Λάβαμε καθυστερημένα το email με τα ενδιαφέροντα στοιχεία για την ελληνική παρουσία στη Μόσχα (και δεν αφορά μόνο την πρεσβεία) και έτσι επιφυλασσόμεθα για πλήρη προβολή του την επόμενη Κυριακή.