ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

Οι πρωτόγνωρες για τα ελληνικά δεδομένα συγκεντρώσεις των «Αγανακτισμένων», ακηδεμόνευτες, μη καθοδηγούμενες, η αμφισβήτηση του πολιτικού σκηνικού και του καταρρέοντος πολιτικού προσωπικού, η πλήρης χρεοκοπία της κυβέρνησης Παπανδρέου, οι έντονες διεργασίες στην κοινωνία, όλα παραπέμπουν σε εξελίξεις, ακόμα και μη ελεγχόμενες.

Έτσι, είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κάποιος πώς θα είναι διαμορφωμένο το πολιτικό σκηνικό έπειτα από αυτό το εξαιρετικά κρίσιμο διάστημα των 20-30 ημερών.

Όταν οι περισσότεροι βουλευτές έχουν φτάσει στο σημείο να μην τολμούν να κυκλοφορήσουν μέσα στον κόσμο –και αυτό ισχύει όχι μόνο για την Αθήνα, αλλά και για την επαρχία– τότε έχουμε περίτρανα την πλήρη απαξίωση και χρεοκοπία του μεταπολιτευτικού πολιτικού συστήματος. Ας υπογραμμιστεί μάλιστα ότι τα παραπάνω δεν ισχύουν μόνο για τους νυν βουλευτές, αλλά και για πρώην!

Όταν τα μέλη της κυβέρνησης δεν τολμούν να βγουν στον λαό, επειδή φοβούνται τις αποδοκιμασίες, τους προπηλακισμούς, αυτό περιγράφει επίσης περίτρανα την εικόνα της πλήρους παρακμής. Και της πλήρους κατάρρευσης και απονομιμοποίησης της κυβέρνησης, η οποία ωστόσο ετοιμάζεται να φέρει τις αμέσως επόμενες μέρες νέα δεσμά πείνας, φτώχειας, ανεργίας για τον λαό, ξεπουλήματος της χώρας, εξάρτησης, κατοχής!

Πώς θα περάσουν αυτά τα νέα μέτρα, που είναι ακόμα χειρότερα απʼ τα περυσινά, του Μνημονίου 1;

Η επιστολή που έστειλαν στον πρωθυπουργό οι 16 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ την περασμένη Πέμπτη είναι απλώς το πρώτο προειδοποιητικό «χτύπημα». Ούτως ή άλλως ο Γιώργος και η κυβερνητική και κομματική ηγεσία έχουν πάρει διαζύγιο απʼ την κοινωνική βάση και τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, οριστικό όπως όλα δείχνουν κι όπως καταγράφεται και απʼ τις δημοσκοπήσεις.

Αλλά με τις τελευταίες εξελίξεις και τα όσα κρίσιμα πρόκειται να συμβούν στο αμέσως επόμενο διάστημα φαίνεται ότι περνά δεινή κρίση και η σχέση τους με την «πράσινη» Κοινοβουλευτική Ομάδα. Άλλωστε και οι βουλευτές έχουν κάποια όρια στην ανοχή του εξευτελισμού τους. Δεινοπαθούν απʼ τους ψηφοφόρους τους. Λαμβάνουν μηνύματα. Εισπράττουν την οργή του λαού.

Και έχουν ένα όριο. Ένα όριο το οποίο πλέον βλέπουν μπροστά τους.

Παραιτήσεις και αποχωρήσεις;

Ο απόηχος της επιστολής των 16 βουλευτών ήταν καταλυτικός. Εξέπεμψε μηνύματα. Παρέπεμψε ακόμα και σε ανατροπές.

Οι 16 (Τ. Αντωνίου, Β. Γερανίδης, Σ. Γιαννακά, Ε. Καϊλή, Κ. Καρτάλης, Π. Κουκουλόπουλος, Παν. Κουρουμπλής, Οδ. Κωνσταντινόπουλος, Δ. Λιντζέρης, Σ. Μερεντίτη, Ε. Νασιώκας, Ο. Ρενταρή, Θ. Ρομπόπουλος, Ν. Σαλαγιάννης, Μιχ. Τζελέπης, Β. Τόγιας) άνοιξαν τον δρόμο.

Ποιοι, πότε και πώς θα ακολουθήσουν;

Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες μας, τουλάχιστον 3-4 βουλευτές έχουν εκφράσει την πρόθεση να παραιτηθούν τις επόμενες ημέρες.

Η λογική με την οποία θα λειτουργήσουν είναι ότι δεν θέλουν να κατηγορηθούν ότι προκαλούν την πτώση της κυβέρνησης, αλλά και δεν μπορούν να πάνε κόντρα στη συνείδησή τους και τους ψηφοφόρους τους.

Παραιτείται η Αράπογλου

Μεταξύ των βουλευτών αυτών είναι, κατά τις πληροφορίες μας, η Χρύσα Αράπογλου, η οποία ενδέχεται να παραιτηθεί στις αρχές της εβδομάδας, ίσως και αύριο. Αυτό τουλάχιστον έχει εκμυστηρευτεί σε συνεργάτες της, προσθέτοντας ότι το έχει συζητήσει και με τα παιδιά της.

Επίσης υπάρχει έκδηλος φόβος για το ενδεχόμενο να καταψηφίσουν ορισμένοι το Μεσοπρόθεσμο. Ίσως κάποιοι «απρόβλεπτοι». Βέβαια σε μια τέτοια περίπτωση θα προκύψει σοβαρό ζήτημα ακόμα και πρόωρων εκλογών.

Ούτως ή άλλως το κλίμα στην ΚΟ είναι τόσο «χαοτικό» ώστε είναι παρακινδυνευμένο το να κάνει κάποιος μια κατά το μάλλον ή ήττον ασφαλή πρόβλεψη.

Είναι χαρακτηριστικό πια ότι ομάδα βουλευτών, κυρίως νέων, ετοίμαζε κείμενο κατά του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, συλλέγοντας υπογραφές. Την τελευταία στιγμή τούς έπιασε στα «πράσα» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας, που πρώτος επέκρινε τον υπουργό για τις δηλώσεις του για τα προνόμια των βουλευτών και τους σταμάτησε λέγοντάς τους ότι είναι κουταμάρα να δημοσιοποιήσουν κάτι τέτοιο, γιατί θα επιβάρυνε ακόμη περισσότερο το κλίμα. Ωστόσο έγιναν συζητήσεις σε γραφεία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, αλλά και στο γραφείο του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Βασίλη Έξαρχου, με τους βουλευτές να επικρίνουν έντονα τον υπουργό Εξωτερικών. Οι αντιδράσεις βέβαια δεν ήταν μόνο για τις δηλώσεις του κ. Δρούτσα, αφού οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ήθελαν επίσης να δείξουν ότι πλέον δεν λογαριάζουν το πολιτικό κόστος και την αρνητική εικόνα στην κυβέρνηση από μια τέτοια κίνηση, όταν μάλιστα τους ζητούν να νομιμοποιήσουν με την ψήφο τους τα νέα μέτρα και τη θηλιά που βάζει στους έλληνες πολίτες ο «τσάρος της Οικονομίας», τον οποίο οι περισσότεροι χαρακτηρίζουν αποτυχημένο.

Τουλάχιστον δύο βουλευτές έχουν μπει σε «επιτήρηση» από συνεργάτες του πρωθυπουργού και «παρακολουθούνται» διακριτικά μέχρι και την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Πρόκειται για τον βουλευτή Κοζάνης Αλέκο Αθανασιάδη και τον βουλευτή Αρκαδίας Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο. Ο πρώτος φαίνεται ότι έχει ήδη πάρει τις αποφάσεις του, τις έχει διαμηνύσει εκεί όπου πρέπει και, όπως αναφέρουν φιλικά του πρόσωπα, εμφανίζεται αποφασισμένος ακόμη και να εγκαταλείψει την πολιτική. Ο δεύτερος πιστεύει ότι επειδή είναι νέος βουλευτής, δεν χρειάζεται να πάρει πάνω του όλες τις αμαρτίες του πολιτικού συστήματος και να χρεωθεί τα αρνητικά των πολιτικών που δεν καταλαβαίνουν τη νέα εποχή στην οποία βαδίζει το πολιτικό σύστημα.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν και άλλοι βουλευτές που εμφανίζονται σκεπτικοί και, όπως λένε, δεν έχουν αποφασίσει τι θα κάνουν στην κρίσιμη ψηφοφορία. Η Τόνια Αντωνίου, ο Δημήτρης Λιντζέρης, ο Πάρις Κουκουλόπουλος είναι μερικοί μόνο από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των 156 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που μπορεί να κάνουν την έκπληξη. Ενδιαφέρον παρουσιάζει, φυσικά, και το τι θα κάνουν οι πρώην υπουργοί Βάσω Παπανδρέου και Γιώργος Φλωρίδης, που με κάθε ευκαιρία, δημόσια ή μη, επικρίνουν τον Παπακωνσταντίνου.

Έχει χάσει τον έλεγχο…

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι εκτός απʼ τη γνωστή επιστολή των 16, στον πρωθυπουργό έχουν αποσταλεί επιστολές και από άλλους βουλευτές, ομαδικά ή ατομικά. Επιστολές που περιγράφουν με μελανά χρώματα το κλίμα στην ΚΟ, στον λαό, στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.

Για παράδειγμα, άλλοι 6-7 βουλευτές, με άτυπο επικεφαλής τον βουλευτή της Β΄ Αθήνας Λ. Μίχο, με επιστολή τους ζητούν να μην επιβληθούν άλλοι φόροι στον λαό, στους αδύναμους, αλλά να φορολογηθούν επιτέλους οι μεγάλοι και να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή.

Ζητούν επίσης καλύτερο συντονισμό της κυβέρνησης, ενώ ασκούν κριτική σε συγκεκριμένους υπουργούς.

Μεταξύ των βουλευτών που έχουν απευθυνθεί μόνοι τους στον πρωθυπουργό διʼ επιστολής είναι και ο βουλευτής Χανίων Γ. Μιχελογιάννης, ο οποίος με επιστολή του επίσης ασκεί κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ζητά να υπάρξει «fast track» στη Δικαιοσύνη και να ενεργοποιηθεί ο νόμος για τις δημεύσεις περιουσιών.

Επίσης συναντήσεις με βουλευτές κατά μόνας είχε ο Γ. Παπανδρέου και όλη την προηγούμενη περίοδο.

Μεταξύ αυτών οι Χρ. Πρωτόπαπας, Μιλτ. Παπαϊωάννου, Θαν. Τσούρας.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο Χρ. Πρωτόπαπας, όταν ρωτήθηκε μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό αν βλέπει πρόωρες εκλογές, απάντησε σιβυλλικά:

– Όχι μέχρι το τέλος Ιουνίου…

Άλλος βουλευτής, ο οποίος συνυπέγραψε την επιστολή των 16, ο βουλευτής Μαγνησίας Κ. Καρτάλης, τονίζει σε συνομιλητές του ότι «τι να κάνουμε, μας ρωτάνε οι ψηφοφόροι μας και δεν ξέρουμε τι να τους απαντήσουμε, τα μαθαίνουμε κι εμείς κι αυτοί απʼ τα ΜΜΕ»!

Επίσης, σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες, τουλάχιστον 15 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα δηλώσουν ότι δεν πρόκειται να είναι υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν.

Το ζήτημα είναι ότι μέσα σʼ αυτό το γενικευμένο κλίμα κατάρρευσης, απαξίωσης, αναβρασμού, ηττοπάθειας και ανασφάλειας, ο Γιώργος εμφανίζεται να έχει κι ο ίδιος καταρρεύσει ψυχολογικά και να έχει απολέσει εντελώς τον έλεγχο. Και οι αντιδράσεις, υπό καθεστώς πανικού και απώλειας ελέγχου, ενδέχεται να είναι μη προβλέψιμες…


Σχολιάστε εδώ