XΡΗΜΑτιστήριο

• Πρώτα τους βάζουμε στο κόλπο και μετά επιλέγουμε τις δήθεν ανοιχτές διαδικασίες για να καλυφθούμε… κυρίες και κύριοι του ΠΑΣΟΚ; Πάρτε για παράδειγμα το «ξεπούλημα της ΕΥΑΘ», όπου ο επικρατέστερος υποψήφιος αγοραστής του 40% είναι ο ήδη μέτοχός της, η γαλλική (!) εταιρεία Suez.

• Μην τσιμπάτε… Το ερώτημα δεν θα έπρεπε καν να τίθεται και το ζήτημα είναι ποιοι το βάζουν στο τραπέζι. Υπάρχουν άραγε μελέτες που να αποδεικνύουν ότι οι αποκρατικοποιήσεις κερδοφόρων επιχειρήσεων, σε περίοδο όπου η χρηματιστηριακή αξία των μετοχών τους είναι υποτιμημένη, θα είναι προς το συμφέρον του ελληνικού Δημοσίου; Σαφώς και όχι, καθώς οι «εκποιήσεις» όχι μόνο δεν θα αποφέρουν σημαντικά κεφάλαια στα ταμεία του κράτους, αλλά αντίθετα θα περιορίσουν τα έσοδα από τα μερίσματα και παράλληλα θα αυξήσουν την ανεργία. Πάντως η «κατά τον τύπον σοσιαλιστική» κυβέρνηση δεν φαίνεται να πτοείται, γι’ αυτό και ανακοίνωσε ότι προχωρά αμέσως στην αποκρατικοποίηση των ΟΤΕ, ΤΤ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, κ.λπ.

• Έχουν τον τρόπο να σου κάνουν το μαύρο άσπρο και να σου πλασάρουν την καταστροφή ως αφετηρία ανάταξης! Ο λόγος για τους χρηματιστηριακούς αναλυτές, που παρουσιάζουν το sell-off στις μετοχές ως μια υγιή διόρθρωση, η οποία «στρώνει τον δρόμο» για περαιτέρω άνοδο στις τιμές σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

• Είναι καιρός για διαφάνεια, για ονόματα και διευθύνσεις, από όλους! Με δεδομένο ότι το Δημόσιο συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος με ποσοστό πέριξ του 9%, θα μάθουμε άραγε ποτέ ποιοι είναι οι υπόλοιποι «μικρομέτοχοί» της που κατέχουν μερίδια κάτω του 5%;

• Οι μάσκες έπεσαν, οι αλλοδαποί φίλοι μας αποκάλυψαν το προσωπείο τους και έπεσαν σαν τα όρνια να κατασπαράξουν τα πάντα γύρω τους! Με τον δείκτη των τραπεζών απαξιωμένο και τις αποτιμήσεις των μετοχών του στο ναδίρ, η Credit Agricole προχώρησε σε προαιρετική δημόσια πρόταση για την απόκτηση «έναντι πινακίου φακής» των κοινών ονομαστικών μετοχών της Εμπορικής. Το αρχικό κόστος κτήσης ήταν τα 41 ευρώ, ακολούθησε η πρώτη δημόσια πρόταση στα 25 ευρώ και τώρα η δεύτερη στο 1,76 ευρώ.

• Κύριε Λαζαρίδη, σας πήραν χαμπάρι και οι αδελφοί μας, οι Κύπριοι! Τόσο «μεγάλη» είναι η επιτυχία της κοινής πλατφόρμας ΧΑ-ΧΑΚ, που μας κατηγορούν ότι τους εξάγουμε τα προβλήματα της οικονομίας μας.

• Λύσεις που μεταθέτουν το πρόβλημα για αργότερα δεν θα πρέπει να γίνονται εύκολα αποδεκτές! Μπορεί τα επιχειρηματικά σχέδια μεταξύ ΑΝΕΚ και Attica να «αποσυμφορήσουν» τις γραμμές της Αδριατικής, ωστόσο θα οδηγήσουν σε «κυκλοφοριακό κομφούζιο» τις αντίστοιχες του Αιγαίου, αφού στις δεύτερες αναμένεται να κατευθυνθούν τα πλοία που θα αποσυρθούν από τις πρώτες.

• Άλλα λένε και άλλα πιστεύουν; Παρά την αισιοδοξία που εκφράζουν στις δηλώσεις τους οι διοικούντες τη Eurobank για την αναδιάρθρωση του χρέους, την ανάταξη της οικονομίας και την πορεία του τραπεζικού κλάδου, η δημιουργία του ειδικού αποθεματικού ύψους 130 εκατ., για την κάλυψη των κινδύνων από τα ομόλογα, υποδηλώνει την έντονη ανησυχία τους για τις εξελίξεις.

• Άρχισαν τα όργανα! Αν η ΕΚΤ απαίτησε την επιστροφή των 550 εκατ. ευρώ που είχε χορηγήσει στην TBank, τότε προκύπτει «μέγα» θέμα, καθώς είναι η πρώτη φορά που ένα μέλος του τραπεζικού μας συστήματος αντιμετωπίζει άμεσα την πιθανότητα «λουκέτου».

• Πώς θα βγάλουμε άκρη; Για να έχουμε «ξεκάθαρη γνώμη», σχετικά με το δίκαιο του τιμήματος πώλησης του επιπλέον ποσοστού της ΔΕΗ, θα πρέπει το ΥΠΕΚΑ να αποσαφηνίσει πλήρως την αποτίμηση του option του 30% με τη ΔΕΠΑ.

• Άλλο ένα από τα συνήθη gala! Με χορηγούς ένα ημικρατικό και ένα ιδιωτικό πιστωτικό ίδρυμα και κεντρικούς ομιλητές τους διευθύνοντες συμβούλους και τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των λοιπών τραπεζών, υπάρχει ποτέ περίπτωση να ακούσουμε κάτι αρνητικό για το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα; Περί του συνεδρίου με τίτλο «The Future of Banking in Greece» ο λόγος.

• Δεν έχουμε σκωπτική διάθεση, αλλά έτσι όπως το πάει θα γίνει σύντομα ανέκδοτο! Ο υπουργός Οικονομικών, αν συμμετείχε στις πανελλαδικές εξετάσεις στο μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας (που εξετάστηκε την προηγούμενη Τετάρτη), λέτε να έγραφε καλά; Αν κρίνουμε από τον τρόπο που χειρίστηκε το δημόσιο χρέος και τα μέτρα που πήρε για να μας βγάλει από την κρίση, μάλλον θα αποτύγχανε παταγωδώς.

• Αποτελεί κοινό μυστικά στο πλαίσιο μιας άτυπης συμφωνίας κυρίων! Ποιος από τους βασικούς μετόχους εισηγμένης κατασκευαστικής, προτιμά να αγοράζει τα «χαρτιά» της εταιρείας του «κρυπτόμενος» πίσω από την ανωνυμία που του παρέχουν τα «καλάθια» των αλλοδαπών επενδυτικών τραπεζών, έτσι ώστε μετά τη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος να μπορεί να τα «ξεφορτώνει» ανενόχλητος πάνω στους αδαείς μικροεπενδυτές;

• Να πού μας οδήγησαν οι στρατηγικές των ευρωπαίων εταίρων, οι πολιτικές των κομμάτων εξουσίας και οι νοοτροπίες των αρχισυνδικαλιστών! Έχουμε φθάσει στο σημείο να καταναλώνουμε περισσότερα από όσα παράγουμε και οι εισαγωγές προϊόντων να συμφέρουν οικονομικά λόγο της χαμηλής φορολόγησης των πολυεθνικών στη χώρα καταγωγής τους.

• Αποφασίζουμε και διατάσσουμε με τα δικά μας χρήματα, όχι των άλλων! Μπορεί η ενίσχυση του επιτοκίου των ειδικών ομολόγων, που έχουν εκδώσει οι τράπεζες με εγγύηση Δημοσίου, να αποτελεί μια νόμιμη ενέργεια, το ερώτημα όμως που τίθεται είναι: Οι εκπρόσωποι του κράτους στα διοικητικά τους συμβούλια «έδωσαν το πράσινο φως» για μια τέτοια κίνηση, που αυξάνει τα κεφάλαια τα οποία οφείλει το κράτος, άρα και οι φορολογούμενοι;

• Σε μια εποχή όπως η σημερινή, κάποιες απόψεις μπορεί να σας φανούν πολύ χρήσιμες! Αν μια τράπεζα προχωρήσει στην έκδοση διαταγής πληρωμής, τότε ο δανειολήπτης πρέπει εντός δεκαπέντε ημερών να κάνει ανακοπή αυτής και, αν έχει περιουσιακά στοιχεία, να ασκήσει ταυτόχρονα αίτηση αναστολής με αίτημα προσωρινής διαταγής. Άπαξ και στη δίκη η διαταγή πληρωμής ακυρωθεί, τότε ο δανειστής δεν έχει δικαίωμα έφεσης ούτε μπορεί να την ξαναεκδώσει για το συγκεκριμένο χρέος.

• Πάρτι στην υγεία των κορόιδων; Άντε και να συμφωνήσουμε πως οι τράπεζες διαθέτουν την κατάλληλη τεχνογνωσία για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, είτε μέσω των θυγατρικών τους ΑΕΕΠΑ, είτε μέσω των αντίστοιχων διευθύνσεών τους. Το θέμα είναι με τι είδους συνεργασία και υπό ποίους όρους συμβουλεύουν το κράτος, καθώς στις περισσότερες των περιπτώσεων ενδιαφέρονται άμεσα για κάποια δημόσια φιλέτα, γεγονός που εγείρει ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων.

• Δάσκαλε που δίδασκες! Τι κι αν οι αρμόδιοι υπουργοί στους «μακρόσυρτους» λόγους τους κάνουν ιδιαίτερη μνεία για τη χρησιμότητα των ΣΔΙΤ (έτσι τα αναφέρουν) στην ανάπτυξη, εντούτοις τα «κατά ελληνιστή» προγράμματα Συμπράξεων του Δημοσίου με τον Ιδιωτικό Τομέα έχουν «βαλτώσει», ενώ πέντε χρόνια μετά την έναρξή τους δεν έχει υπογραφεί παρά μόλις μία σύμβαση. Και όπως πάντα, στις «έκτακτες ανάγκες εφευρίσκονται έκτακτες λύσεις». Έτσι και τώρα, με τροπολογία της τελευταίας στιγμής επετράπη η πρόσληψη εξωτερικών συμβούλων, οι οποίοι θα μπορούν να ασκούν και άλλη επαγγελματική δραστηριότητα με αμοιβή.

• Πιθανόν σε έναν άλλον κόσμο… αγγελικά πλασμένο! Αν οι εισηγμένες, κατά τη διαδικασία της εκλογής του νέου διοικητικού τους συμβουλίου, ψήφιζαν με τη μέθοδο της απλής αναλογικής, τότε ίσως θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονταν εμπεριέχουν και τις θέσεις του retail.

• Κατά τα άλλα, οι διοικήσεις τους επιμένουν πως στηρίζουν την εγχώρια οικονομία! Πόσες από τις αλλοδαπές τράπεζες, με σχετικά μικρή έκθεση σε κοινοπρακτικά δάνεια εγχώριων επιχειρήσεων, απαιτούν την αποπληρωμή τους προκειμένου να συναινέσουν στις αναχρηματοδοτήσεις-ρυθμίσεις των οφειλών των επιχειρήσεων;

• Με ταχυδακτυλουργικά κόλπα προσπαθούν να επικαλύψουν το πρόβλημα! Αληθεύει ότι οι περισσότερες τράπεζες, προκειμένου να μειώσουν τον αριθμό των πιστωτικών καρτών σε καθυστέρηση, αλλάζουν, με τη «σιωπηρή ανοχή» των εποπτικών αρχών, τον τρόπο υπολογισμού της ελάχιστης καταβολής τους;

• Μια από τις αγελάδες που άρμεγε διαχρονικά η εκάστοτε κυβέρνηση ήταν και εξακολουθούν να είναι τα ακίνητα! Μόνο τυχαία δεν ήταν η πολιτική επιλογή τής αύξησης των αντικειμενικών αξιών, καθώς βάσει αυτών θα επεκταθεί η λίστα των υπόχρεων που θα κληθούν να πληρώσουν έκτακτη εισφορά.

• Βρε, κάτι συμπτώσεις! Μετά τον «θόρυβο» που έχει ξεσπάσει για τη μη δημοσιοποίηση, ελέω προσωπικών δεδομένων, των ονομάτων των βουλευτών που διεκδικούν αναδρομικά, η Αρχή Προστασίας τους «όλως τυχαίως» έβαλε στο «μικροσκόπιο» τις πρακτικές που ακολουθεί η ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ, σε ό,τι αφορά τον τρόπο που διαχειρίζεται τα οικονομικά στοιχεία των «πελατών» της.

• Έρχεται η ώρα του λογαριασμού! Μπορεί στα νέα stress tests των τραπεζών να μη συμπεριλαμβάνεται «κούρεμα» ομολόγων που να προβληματίζει τις διοικήσεις τους, ωστόσο οι παράμετροι που αφορούν τις προνομιούχες μετοχές, τα υβριδικά κεφάλαια και την απόσυρση των κρατικών εγγυήσεων δημιουργούν έντονους «πονοκεφάλους».

• Το τι θα αποφασίσουν οι ντίλερ του International Swaps and Derivatives Association είναι ένα θέμα αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ! Όσο ισχυρή και αν είναι η μια πλευρά της «πλάστιγγας» (traders, κερδοσκόποι, hedge funds κ.λπ.), που περιμένει διακαώς την αποπληρωμή των ασφαλίστρων έναντι του κινδύνου αθέτησης του χρέους μας, άλλο τόσο, και ίσως ακόμα πιο δυνατή, είναι η άλλη, η οποία δεν θέλει ούτε καν να «σκεφτεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο» (εκδότες, τράπεζες, ασφαλιστικές κ.λπ.).

• Το φορολογικό μας σύστημα «κινείται στη λογική του παραλόγου»! Ενώ θεωρητικά κυνηγά τη φοροδιαφυγή, στην πράξη αμνηστεύει τους φοροκλέφτες με κάθε είδους «πιθανές και απίθανες» ρυθμίσεις, προκειμένου να καλύψει τις μαύρες τρύπες του προϋπολογισμού.

• Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και φανερώνουν την ανικανότητα της πράσινης διακυβέρνησης! Το χρέος της κεντρικής διοίκησης από τα 310 δισ. που ήταν τον Μάρτιο του 2010, εκτοξεύτηκε στα 354 δισ. το 2011, αυξανόμενο κατά «μόλις» 44 δισ. από τότε που υποτίθεται ότι ξεκινήσαμε την προσπάθεια να το μειώσουμε.

• Γιατί γίνεται τόσος ντόρος από τους δήθεν πολέμιους του νόμιμου τζόγου; Είτε αποτελεί δείγμα απόλυτης υποκρισίας, είτε έχουν συμφέροντα στον παράνομο! Από τη στιγμή που το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι η απαγόρευση της εγκατάστασης και διενέργειας ηλεκτρικών, ηλεκτρομηχανικών και ηλεκτρονικών παιγνίων αντίκειται στα άρθρα 28 και 49 της Συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, φυσικά και έπρεπε να σταματήσουν οι διαδικασίες ελέγχου-επιβολής κυρώσεων κατά τα άρθρα του ν. 3037/2002.

• Μεταξύ κατεργαραίων… ειλικρίνεια! Αντί η κυβέρνηση να στραφεί δικαστικά κατά όλων αυτών που μεθόδευσαν το «χάσιμο» της υπόθεσης (πολιτικοί, κρατικοί λειτουργοί, νομικοί σύμβουλοι κ.λπ.), προσπαθεί να χειριστεί το θέμα επικοινωνιακά, αφήνοντας να διαρρεύσει ότι θα πληρώσει με «κακά» ελληνικά ομόλογα. Περί της αποζημίωσης της Ελλάκτωρ, για την ακύρωση του έργου της υποθαλάσσιας αρτηρίας Θεσσαλονίκης, ο λόγος.

• Αποτελούν τους νέους… μαντράδες! Μια από τις χειρότερες περιόδους βιώνουν οι εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης, που είχαν κάνει μεγάλα «ανοίγματα» στην εγχώρια αγορά αυτοκινήτου, αφού μετά την εφαρμογή των τεκμηρίων και την εκτίναξη της βενζίνης στα ύψη, σημειώνονται μαζικές επιστροφές.

δΌσο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αδιαφορεί, τόσο εμείς θα γράφουμε, μήπως και κάποιοι από τους διορισμένους, παχυλά αμειβόμενους καρεκλοκένταυρούς της φιλοτιμηθούν και παρέμβουν! Για μια ακόμη φορά η διοίκηση της Μπάμπης Βωβός «έπαιξε τον ρόλο του κυβερνητικού εκπροσώπου», ανακοινώνοντας ότι «…αναμένεται να ολοκληρωθεί από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής ο έλεγχος του νομοσχεδίου που εμπεριέχει ως τροπολογία τη νομοθετική ρύθμιση για τη διπλή ανάπλαση Βοτανικού… Εν συνεχεία, θα προωθηθεί αμέσως προς ψήφιση… Μετά θα ακολουθήσει η διαδικασία της έκδοσης προεδρικού διατάγματος…» και εκτοξεύοντας ενδοσυνεδριακά την τιμή της μετοχής πάνω από 15%.


Σχολιάστε εδώ