OΜΗΡΟΣ ΤΗΣ «ΤΡOΪΚΑΣ»

Τα όσα συνέβησαν την Παρασκευή, τα όσα επί περίπου μία βδομάδα είχαν προηγηθεί, στοιχειοθέτησαν μια δεινή πολιτική ήττα για τον πρωθυπουργό, ο οποίος στην απέλπιδα αγωνία του να εγκλωβίσει τους πολιτικούς αρχηγούς (και κυρίως τον Αντ. Σαμαρά) στο άρμα της α λα καρτ «συναίνεσης», εγκλωβίστηκε ο ίδιος σε μια στρατηγική χωρίς περιεχόμενο σοβαρό, χωρίς σοβαρή προοπτική.

Έτσι σπατάλησε και το ισχυρό χαρτί που νόμιζε ότι διέθετε. Να κατηγορήσει δηλαδή τους άλλους για έλλειψη διάθεσης για συναίνεση και να τους φορτώσει (και κυρίως στον αρχηγό της ΝΔ) την ευθύνη για πιθανές πρόωρες εκλογές.

Τελικά η μπάλα πετάχτηκε στο δικό του γήπεδο, μετά την πετυχημένη ντρίπλα του Σαμαρά, να του ζητήσει δηλαδή την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου ως όρο για συναίνεση.

Κάτι που ο Γ. Παπανδρέου απέρριψε κατηγορηματικά, αφού δεν του το επιτρέπουν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της «τρόικας», με αποτέλεσμα να βρεθεί στη θέση του απολογούμενου, αντί να είναι «από πάνω» και να εκβιάζει με το χαρτί των πρόωρων εκλογών.

Γενικά η συνολική στάση του πρωθυπουργού τις τελευταίες ημέρες φάνηκε τραγική. Έδειξε να βαδίζει έτσι, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς στοιχειώδη στρατηγική. Με αποτέλεσμα να ολοκληρωθεί η περιβόητη σύσκεψη με αυτόν στριμωγμένο στη γωνία, απομονωμένο και το κυριότερο:

• Χωρίς προοπτική για το μέλλον, αφού αυτό το έλλειμμα στρατηγικής δεν αφορά μόνο στο τι έγινε την τελευταία εβδομάδα!

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτό το έλλειμμα στρατηγικής του Παπανδρέου το ομολογούν, με έμφαση μάλιστα, ακόμα και υπουργοί, ακόμα και στενοί του συνεργάτες!

Υπογραμμίζουν συγκεκριμένα ότι:

• Δεν έχει καταλάβει κανείς πού το πάει ο Γιώργος!

Τα ίδια κυβερνητικά στελέχη επεσήμαιναν και το εξής μιλώντας στο «ΠΑΡΟΝ»:

– Μετά την αποτυχία του να εισπράξει συναίνεση ο Γ. Παπανδρέου, και παρά τη διαβεβαίωσή του ότι δεν θα πάει σε πρόωρες εκλογές, στην ουσία το θέμα των εκλογών το έχει πάντα στο βάθος του μυαλού του. Και σε πρώτη ευκαιρία θα το ενεργοποιήσει. Άλλωστε δεν θα είναι καθόλου εύκολο να αντέξει πολιτικά για καιρό ακόμα… Ο Οκτώβριος είναι σημαδιακός μήνας…

Διαχείριση…
νηπιαγωγείου!

Στηλιτεύοντας αυτό το έλλειμμα στρατηγικής του Γιώργου, τα κυβερνητικά στελέχη τονίζουν τα εξής:

1. Είναι ακατανόητο να προκαλείς μια συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας χωρίς προηγουμένως να έχεις διασφαλίσει ότι κάτι θα πάρεις, κάτι παραπάνω σε σύγκριση με τα όσα έγιναν πριν από τρία εικοσιτετράωρα, όταν ο πρωθυπουργός πάλι με δικιά του πρωτοβουλία συναντήθηκε κατʼ ιδίαν με τους πολιτικούς αρχηγούς.

2. Ήταν έγκλημα μέσα σε αυτές τις συνθήκες να δηλώνει ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών ότι λεφτά υπάρχουν για μέχρι τα μέσα Ιουλίου! Αυτό είχε τεράστιες αρνητικές παρενέργειες (σχετικό ρεπορτάζ και σε άλλες σελίδες) και στην ουσία φάνηκε να λειτουργεί εκβιαστικά προς τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, ενώ για τις αγορές ήταν βούτυρο στο ψωμί τους και σίγουρα κάποιοι έβγαλαν πολλά…

3. Ήταν επίσης τεράστιο λάθος το εκβιαστικό δίλημμα που έθεσε η Επίτροπος Μ. Δαμανάκη περί εξόδου από το ευρώ. Απώθησε αντί να συσπειρώσει. Και το γεγονός ότι επιμελώς η κυβέρνηση αρνήθηκε να την αποδοκιμάσει, έδειξε ότι ο εκβιασμός της Δαμανάκη ήταν σε συνεννόηση με το Μαξίμου! Λάθος (;) που προκάλεσε πανικό, ο κόσμος έτρεχε στις τράπεζες να αποσύρει τις καταθέσεις του (ρεπορτάζ σε άλλη σελίδα).

4. Αυτή η συνολικότερη επιχείρηση τρομοκράτησης του λαού και εκβιασμού των πολιτικών δυνάμεων τορπίλισε εξαρχής την όποια περίπτωση συναίνεσης!

5. Ξεφεύγοντας απʼ τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, τονίζουν ότι μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 23 του Μάρτη, όταν ο πρωθυπουργός επιχείρησε να περάσει την εικόνα του «θριάμβου» λέγοντας ότι πέτυχε την επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου απʼ την «τρόικα», τη μείωση του επιτοκίου και τη δυνατότητα συμπληρωματικής χρηματοδότησης της Ελλάδας απʼ το υπό συγκρότηση Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αποδείχθηκε ότι δεν έκανε τίποτε για να εξασφαλίσει ότι θα καλυπτόταν το ποσό που χρειαζόταν για την πληρωμή ομολόγων που λήγουν.

Όλα τα παραπάνω οδηγούν στην εκτίμηση για… διαχείριση νηπιαγωγείου.

Παράλληλα υπάρχει έκδηλη οργή τόσο εναντίον της «παιδικής χαράς του Μαξίμου», όσο και εναντίον της Μ. Δαμανάκη.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το άλλο επιχείρημα, βάσει του οποίου επιζητήθηκε η «συναίνεση», ότι δηλαδή κινδυνεύει η 5η δόση του δανείου απʼ την «τρόικα», επισημαίνουμε ότι ακόμα και την Πέμπτη το βράδυ, παραμονή της συνόδου των πολιτικών αρχηγών, υπουργοί επεσήμαιναν ότι:

– Η 5η δόση δεν κινδυνεύει με τίποτα!

Αυτό που κινδυνεύει, μάλλον θεωρείται σίγουρο ότι δεν θα επιτευχθεί, είναι η μείωση του ελλείμματος στο 7,5% για το 2011, αντίθετα οι προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος είναι ότι θα φτάσει το 10%. Και αυτό δείχνει την αποτυχία του Μνημονίου και γενικά των βασικών επιλογών της κυβέρνησης (βλ. σχετικό ρεπορτάζ σε άλλη σελίδα).

Καταρρέουν ο Γιώργος
και το πολιτικό σύστημα;

Σχολιάζοντας συνολικότερα τις εξελίξεις, μετά και την ταραχώδη έως και οριακή εβδομάδα που πέρασε, κυβερνητικά στελέχη τόνιζαν στο «ΠΑΡΟΝ» ότι:

– Ουσιαστικά ο Γιώργος βρίσκεται σε δεινή θέση. Το γεγονός ότι «δεν του βγήκε τίποτα» τον έχει αγχώσει.

– Ουσιαστικά τα όπλα που πήγε να χρησιμοποιήσει του βγήκαν μπούμερανγκ (εκβιασμοί, «συναίνεση», πρόωρες εκλογές).

– Το σοβαρότερο, πλέον κατατρύχεται απʼ το άγχος ότι τον εγκαταλείπουν και οι εκτός Ελλάδας φίλοι του, όπως απʼ την περασμένη Κυριακή επεσήμανε «ΤΟ ΠΑΡΟΝ», επειδή τον θεωρούν αδύναμο να φέρει εις πέρας τα όσα δεσμεύτηκε με το Μνημόνιο, το οποίο δεν διαπραγματεύτηκε καθόλου. Και αυτό το βρίσκει τώρα μπροστά του…

– Παίρνει βέβαια μια ανάσα, αφού καθησύχασε την Κοινοβουλευτική του Ομάδα, ότι δεν θα πάει σε πρόωρες εκλογές. Ούτως ή άλλως η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, για ευνόητους λόγους, δεν θέλει τις πρόωρες εκλογές. Και αυτό σημαίνει ότι θα περάσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα χωρίς απώλειες…

– Αλλά πέραν της προσωπικής τύχης του Γιώργου, οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι ζούμε τις τελευταίες μέρες του υφιστάμενου πολιτικού συστήματος, όπως αυτό διαμορφώθηκε μεταπολιτευτικά. Αυτό το σύστημα δείχνει να καταρρέει. Ο λαός σταδιακά αλλά σταθερά αποξενώνεται απʼ το υπάρχον πολιτικό προσωπικό. Κάτι καινούργιο ξεκινά. Και αυτό δείχνουν και οι κινητοποιήσεις που αυθόρμητα και χωρίς πολιτική ή συνδικαλιστική καθοδήγηση γίνονται τις τελευταίες μέρες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της χώρας. Ένα κίνημα αμφισβήτησης, ακηδεμόνευτο, έξω απʼ τα γνωστά κομματικά κλισέ…

Για τη στάση του Παπούλια

Τέλος τα γεγονότα της εβδομάδας που πέρασε έχουν προκαλέσει και μια συζήτηση για τη στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Είναι γεγονός ότι η αποδοχή της πρότασης του πρωθυπουργού για τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, χωρίς να έχει διασφαλιστεί ότι θα έχει κάποιο θετικό αποτέλεσμα, ενόχλησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία του καταλογίζουν ότι επί της ουσίας δέχτηκε να παίξει το επικοινωνιακό παιχνίδι του Γ. Παπανδρέου.

Υπάρχει βέβαια και ο αντίλογος, ότι απʼ τη στιγμή που ο πρωθυπουργός ζήτησε κάτι τέτοιο, ο Πρόεδρος δεν θα ήταν δυνατό να το αρνηθεί.

Απʼ την άλλη, υπάρχουν εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες ο Κάρολος Παπούλιας με τις αναφορές του περί ανάγκης κοινωνικής συνοχής και ότι δεν αντέχουν άλλες περικοπές τα αδύναμα λαϊκά στρώματα, επί της ουσίας απευθύνεται προς την κυβέρνηση, την οποία «αδειάζει».

Θα πρέπει ακόμα να προσθέσουμε και μια πληροφορία που ήρθε στο «ΠΑΡΟΝ». Σύμφωνα με αυτήν, την τελευταία περίοδο σε συναντήσεις που είχε ο Πρόεδρος με φίλους του απʼ τα παλιά, βασικά στελέχη του «ιστορικού ΠΑΣΟΚ», δέχτηκε εισηγήσεις να κάνει κάτι.


Σχολιάστε εδώ