Χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο και «βροχή» νέων φόρων!
Ο μόνος (κακός) σύμβουλος πλέον του υπουργείου Οικονομικών, στην αναζήτηση όλο και περισσότερων μέτρων για να βγει… στα χαρτιά το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα της περιόδου 2011-2015, φαίνεται πως είναι η… απελπισία. Ήδη το πρώτο σχέδιο απορρίφθηκε άνευ επαίνων από το Eurogroup, ενώ και το δεύτερο, που παρουσιάσθηκε τη Δευτέρα στο Υπουργικό, προκάλεσε έντονες αμφισβητήσεις και διαφωνίες των «τροϊκανών», στις συζητήσεις που άρχισαν την Τετάρτη. Μέχρι και τη Δευτέρα, που ο κ. Παπακωνσταντίνου εμφανίσθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο, το υπουργείο Οικονομικών δεν είχε καταφέρει να «κλείσει» το «πακέτο» για τα πρόσθετα μέτρα 6,4 δισ. ευρώ (έλειπαν 1,6 δισ. ευρώ), που θα πρέπει να εφαρμοσθούν και να αποδώσουν μέσα στο β΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους, ενώ του έλειπαν και 3 δισ. ευρώ από τα μέτρα της τετραετίας 2012-2015. Συνολικά η κυβέρνηση χρειάζεται να παρουσιάσει μέτρα για εξοικονόμηση σχεδόν 29 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2015, σε ένα πρόγραμμα λιτότητας που ξεπερνά σε αγριότητα κάθε προηγούμενο διεθνώς.
Ακόμη και τα μέτρα των 4,8 δισ. ευρώ, που παρουσιάσθηκαν για το 2011, κρίθηκαν από την «τρόικα» υπερβολικά φιλόδοξα, ενώ έντονη ήταν η δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι και πάλι περισσότερα από τα μισά μέτρα έχουν φοροεισπρακτικό προσανατολισμό, ενώ η «τρόικα» πίεζε για δραματικές παρεμβάσεις περικοπής δημοσίων δαπανών, κυρίως με απολύσεις υπαλλήλων.
Το σχέδιο-σοκ που ετοιμάζεται για το Δημόσιο προβλέπει κατάργηση/συγχώνευση τριψήφιου (!) αριθμού φορέων και οργανισμών του Δημοσίου.
Οι υπάλληλοί τους θα μείνουν μετέωροι, χωρίς δικαίωμα «αυτόματης» μετάταξης στο Δημόσιο και το αν θα συνεχίσουν να εργάζονται θα κριθεί από το ΑΣΕΠ. Αρχικά, όταν είχαν συζητηθεί αυτά τα σχέδια, η κυβέρνηση έλεγε ότι απλώς θα κριθούν οι υπάλληλοι για να απομακρυνθούν μόνο όσοι κρίνονται ακατάλληλοι. Όμως, αυτή η διαδικασία δεν δίνει στην «τρόικα» τις εγγυήσεις που θέλει για απομάκρυνση προσωπικού, γιʼ αυτό και εξετάζεται τώρα η διαδικασία που θα επιτρέψει να τεθούν συγκεκριμένοι στόχοι απολύσεων, ώστε τελικά από αυτό το κύμα κατάργησης οργανισμών και φορέων να χαθούν μέσα στο τρέχον έτος τουλάχιστον 15.000 θέσεις εργασίας και να μειωθεί η συνολική μισθολογική δαπάνη περισσότερο από 450 εκατ. ευρώ. Στο φοροεισπρακτικό σκέλος των μέτρων το οικονομικό επιτελείο έχει στραφεί προς τη μικρομεσαία ακίνητη περιουσία, εξετάζοντας σενάρια επιβολής έκτακτης εισφοράς σε 150.000 ιδιοκτήτες με ακίνητα αντικειμενικής αξίας 400.000 ευρώ και πάνω, ενώ παράλληλα εξετάζει τη μείωση του ορίου επιβολής του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας σε 300.000 ευρώ, για να «πέσουν στην τσιμπίδα» περισσότεροι ιδιοκτήτες. «Μαύρα» σενάρια έχουν κυκλοφορήσει, επίσης, περί επιβολής έκτακτης εισφοράς ακόμη και σε εισοδήματα 50.000 ή 60.000 ευρώ! Αυτά είναι μέτρα που θα συζητηθούν τις επόμενες ημέρες. Αυτά που έχουν ήδη παρουσιασθεί τη Δευτέρα αναμένεται να προκαλέσουν νέες δυσβάστακτες επιβαρύνσεις σʼ αυτούς που ήδη επιβαρύνθηκαν με τον πρώτο γύρο μέτρων του 2010:
– Τους μισθούς δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων θα επιβαρύνει η εισφορά αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση της ανεργίας, ενώ «τσουχτερός» θα είναι ο λογαριασμός και από την κατάργηση φοροαπαλλαγών.
–
– Οι καταναλωτές θα βρεθούν αντιμέτωποι με νέες αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας, επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, αύξηση φορολογίας στα τσιγάρα, ΕΦΚ στα αναψυκτικά, αλλά και μετάταξη προϊόντων στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ.
–
– Η βαρύτερη επιβάρυνση για τα νοικοκυριά, όμως, θα έλθει τον χειμώνα, καθώς το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να μην κάνει πίσω στο θέμα της εξίσωσης του φόρου κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης. Μόνο από αυτήν την αύξηση ένα μέσο νοικοκυριό θα πληρώσει τουλάχιστον 600-700 ευρώ επιπλέον για θέρμανση, ενώ το επίδομα θέρμανσης που θα καθιερωθεί θα καλύψει μόνο τις ασθενέστερες κατηγορίες, αφήνοντας… στο κρύο τη μεσαία τάξη.
–
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εισοδήματα των μεσαίων και φτωχότερων νοικοκυριών θα επιβαρυνθούν φέτος σοβαρά και από δύο άλλες πλευρές: Οι τιμές των βιομηχανικών προϊόντων έχουν αρχίσει ένα «ράλι» συνεχούς ανόδου από τον περασμένο Οκτώβριο, που έχει σωρευτικά ξεπεράσει το 8%, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή η Στατιστική Αρχή.
Αυτό σημαίνει ότι δημιουργείται μια πολύ ισχυρή πίεση στις τιμές βασικών αγαθών, που μεταφέρεται σταδιακά και στις τιμές λιανικής. Επιπλέον η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται για τη δεύτερη φετινή αύξηση του επιτοκίου της στις 7 Ιουλίου, που θα φέρει νέες επιβαρύνσεις στις δόσεις δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά. Εύλογα πολλοί αναλυτές φοβούνται ότι από το φθινόπωρο οι αντοχές των πολιτών θα εξαντληθούν και θα απειληθούν κοινωνικές εκρήξεις…