Υπουργείο Προστασίας Εταιρειών Καυσίμων!

• Σαν να ήταν σήμερα θυμόμαστε τον Άκη Τσοχατζόπουλο πριν από σχεδόν δέκα χρόνια, όταν παρουσίαζε στη Βουλή τον νόμο 3054 για τη ρύθμιση της διακίνησης καυσίμων. Έλεγε υπερήφανος ότι με τον νόμο αυτό, που εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα με κάποιες επιμέρους τροποποιήσεις, καθιερώνεται η συνυπευθυνότητα των εταιρειών εμπορίας για την ποιότητα και την ποσότητα των καυσίμων που πωλούνται μέσα από πρατήρια των δικτύων τους.

• Ως τώρα, όμως, το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης έχει πολύ βολικά -για τις εταιρείες- ξεχάσει αυτήν τη συνυπευθυνότητα: Πρατήρια με σήματα και αποκλειστικές συμβάσεις με εταιρείες κλείνουν, οι απατεώνες βενζινοπώλες αντιμετωπίζουν όλες τις προβλεπόμενες κυρώσεις, αλλά οι εταιρείες μένουν στο απυρόβλητο. Και όχι μόνον αυτό: τις τελευταίες ημέρες είδαμε με τα μάτια μας δύο πρατήρια στην Πειραιώς, που είχαν τα σήματα μεσαίας ελληνικής εταιρείας πετρελαιοειδών, να βάζουν λουκέτο επειδή βρέθηκαν ηλεκτρονικά συστήματα αλλοίωσης των ενδείξεων των αντλιών, αλλά -ως διά μαγείας…- την επόμενη ημέρα τα σήματα της εν λόγω εταιρείας εμπορίας είχαν εξαφανισθεί και στη θέση τους είχαν αναρτηθεί σήματα Α.Π. (Ανεξάρτητο Πρατήριο) ή Ε.Π. (Ελεύθερο Πρατήριο: Αυτή η σήμανση έχει καταργηθεί εδώ και χρόνια, αλλά φαίνεται ότι δεν είχαν πρόχειρο σήμα Α.Π.).

• Είπαμε, να μην επιβάλλονται κυρώσεις στις εταιρείες, να αγνοείται η νομοθεσία περί συνυπευθυνότητας, αλλά όχι και να κρεμάνε παράνομα άσχετες πινακίδες σε πρατήρια που κλείνουν, για να δυσφημίζονται οι ανεξάρτητοι βενζινοπώλες και να γλιτώνει τη «ρετσινιά» η εταιρεία εμπορίας που δεν φρόντισε να ελέγχει το δίκτυό της. Αν συνεχισθεί αυτό το καθεστώς ανοχής από την πλατεία Κάνιγγος (κ. Ρόβλια, ακούτε;), θα πρέπει να μετονομάσουμε το υπουργείο σε υπουργείο Προστασίας Εταιρειών Καυσίμων!

Οι τοκογλύφοι με τις κάρτες
• Το «Π» ήταν η πρώτη εφημερίδα που εδώ και πολύ καιρό είχε αποκαλύψει τη δράση κυκλωμάτων τοκογλύφων σε όλη τη χώρα, οι οποίοι δίνουν δάνεια σε απελπισμένους μέσω πιστωτικών καρτών. Ο δανειολήπτης κάνει μια αγορά από εμπορικό κατάστημα, ο τοκογλύφος κρατά τα εμπορεύματα και τα διοχετεύει στη μαύρη αγορά και αποδίδει στον δυστυχή δανειολήπτη σε μετρητά το μισό ποσό της αξίας της συναλλαγής (αγόρασε αγαθά αξίας 5.000 ευρώ, παίρνει μετρητά 2.500, αλλά η τράπεζα τον κυνηγάει για ποσό 5.000): Αυτή είναι η πρακτική αυτών των σύγχρονων κυκλωμάτων τοκογλυφίας.

• Τώρα μαθαίνουμε με ικανοποίηση ότι ο Συνήγορος του Καταναλωτή εντόπισε το πρόβλημα, έκανε έρευνα και έστειλε τα στοιχεία για τα περαιτέρω στην Εισαγγελία. Πληροφορούμαστε, όμως, ότι οι αρχές δυσκολεύονται να εντοπίσουν ποιοι κρύβονται πίσω από τους τοκογλύφους. Για να διευκολύνουμε την έρευνα, ενημερώνουμε τον Συνήγορο και τους εισαγγελείς ότι μπορούν να ψάξουν και στο διαδίκτυο, αφού οι τοκογλύφοι διατηρούν και ιστοσελίδες για να διαφημίζουν τις υπηρεσίες τους. Στη διεύθυνση www.xrimata.gr, στη διεύθυνση www.daneia24.info και ασφαλώς σε πολλές ακόμη. Καλό θα ήταν να πιάσουν, λοιπόν, το νήμα της έρευνας και από αυτό το σημείο. Και, αν μη τι άλλο, να κλείσουν αυτές τις ιστοσελίδες, στις οποίες εύκολα μπορεί να έχει πρόσβαση καθένας.

• Πάντως, η έρευνα αυτή δεν μπορεί να προχωρήσει πολύ, αν δεν συνεργασθούν κάπως και οι τράπεζες: Δεν είναι δυνατόν να αφήνουν να μετατρέπονται οι κάρτες τους σε εργαλεία τοκογλυφίας και αυτές να σφυρίζουν αδιάφορα, φροντίζοντας μόνο να κυνηγούν τους απελπισμένους που αναζητούν μετρητά με αυτόν τον τρόπο. Κάποτε θα πρέπει και να συνδράμουν τις έρευνες για τον εντοπισμό και την παραδειγματική τιμωρία των τοκογλύφων.


Σχολιάστε εδώ