υπουργείο Εξω(φρεν)ικών

Ξέχασαν όμως ότι για δέκα ημέρες, που οι δυο ασκήσεις γίνονταν κανονικά, οι Τούρκοι κέντησαν κατά μήκος και κατά πλάτος το Αιγαίο.

— Υπήρξε έτσι ο «πειρασμός» για ορισμένους να αρχίσουν να συζητούν ότι πρέπει να ανταποκριθούμε στις δήθεν καλοσύνες της Άγκυρας, με πρώτο θύμα την προγραμματισμένη άσκηση «Ίωνας» για Έρευνα και Διάσωση. Συμπτωματικά η άσκηση αυτή, που διαρκεί μόνο μία ημέρα, έχει προγραμματιστεί για τις 7 Ιουνίου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου, περιοχή την οποία αμφισβητεί, σε ό,τι αφορά τη δικαιοδοσία στο FIR και την Έρευνα και Διάσωση, η Τουρκία.

• Ας ελπίσουμε ότι η δέσμευση του κ. Βενιζέλου στη Βουλή, ότι η άσκηση θα γίνει κανονικά, θα τηρηθεί και δεν θα ανατραπεί από άνωθεν παρέμβαση…

— Θλιβερή εικόνα έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, με την κοκορομαχία στην οποία επιδόθηκε ο κ. Δρούτσας με τον υπεύθυνο Εξωτερικών της ΝΔ Π. Παναγιωτόπουλο.
Αν απαντούσε με αυτήν τη συχνότητα και αυτήν την ένταση και στις προκλήσεις των Τούρκων, πολλά πράγματα θα ήταν καλύτερα για την εξωτερική πολιτική της χώρας μας.

— Αλλά ήταν πράγματι θλιβερό θέαμα να βλέπεις τον φον Δημήτριο Α΄ να προσπαθεί να ανδρωθεί πολιτικά με πετροπόλεμο εναντίον του Πάνου, ο οποίος σε αυτό το σπορ είναι άπαικτος…

— Γιατί είναι προφανές ότι δεν ευθύνεται ο κ. Παναγιωτόπουλος εάν οι Τούρκοι είχαν εξαγγείλει άσκηση εντός περιοχής ελληνικής αρμοδιότητας ή αν η κυρία Εμινέ Ερντογάν και ο συνοδός της Ε. Μπαγίς αλώνισαν στην Κομοτηνή χωρίς να υπολογίσουν και να σεβαστούν τη φιλοξενία που τους παρέχει η χώρα μας. Ούτε βεβαίως για το γεγονός ότι το υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε να κινήσει πειθαρχική διαδικασία με ερώτημα την οριστική παύση για τον γενικό πρόξενο στο Βανκούβερ και στέλεχος της ΕΔΥ Γιώργο Αϋφαντή, λόγω των δηλώσεών του, που απόσπασμά τους δημοσιεύθηκε στο «Βήμα», την περίοδο της επίσκεψης Παπανδρέου στο Ερζερούμ.

— Μπορεί να διαφωνεί κάποιος απολύτως, οριζοντίως και καθέτως με το περιεχόμενο, το ύφος και την ένταση των δηλώσεων και παρεμβάσεων του κ. Αϋφαντή. Αλλά, παρά τις ιδιομορφίες που έχει η ιδιότητα του διπλωμάτη, είναι στο όριο της παραβίασης των ατομικών ελευθεριών η πειθαρχική δίωξη για αναφορές διπλωματικού υπαλλήλου στο αντικείμενο ενασχόλησής του.

— Η κριτική που ακούστηκε αφορούσε και τη διαδικασία, αλλά και την ουσία διαμόρφωσης, χάραξης και άσκησης της εξωτερικής πολιτικής και μάλιστα ακούστηκε από συνδικαλιστικό στέλεχος της Διπλωματικής Υπηρεσίας. Τελικά, όπως οι δημόσιοι λειτουργοί δεν μπορεί να είναι ανεύθυνοι για το τι συμβαίνει γύρω τους και στην υπηρεσία τους, το ίδιο δεν μπορεί να είναι άλαλοι όταν θεωρούν ότι προκύπτουν κίνδυνοι για το δημόσιο και εθνικό συμφέρον και το εκφράζουν δημοσίως (εκπροσωπώντας πολλούς άλλους που συμμερίζονται τις απόψεις αυτές).

— Είναι προφανές ότι η πειθαρχική διαδικασία εναντίον του κ. Αϋφαντή δεν έχει στόχο μόνο να κλείσει ένα ενοχλητικό στόμα, αλλά αντίθετα να παραμείνουν σφραγισμένα τα πολλά στόματα που με δυσκολία μένουν κλειστά.

— Το Ανώτατο Υπηρεσιακό περιμένει ακόμη, καθώς κανείς δεν γνωρίζει ποιες Αρχές θα καταργηθούν λόγω των νέων περιοριστικών μέτρων στο ΥΠΕΞ.
-Χιλή, Περού, Βενεζουέλα, Αιθιοπία, Ζιμπάμπουε, Λουξεμβούργο, Βαλτικές χώρες, Μάλτα, Φιλιππίνες, Ταϊλάνδη είναι πρεσβείες που βρίσκονται στο «κόκκινο», ενώ Αρχές στο Σάο Πάολο, Λος Άντζελες, Βανκούβερ, Ντάλας, Τάμπα, Ατλάντα, Κέιπ Τάουν δεν έχουν πολλή ζωή ακόμη.

• Αν πάντως δείτε ότι γίνεται Ανώτατο Υπηρεσιακό και βγαίνουν σε προκήρυξη και τα φιλέτα όπως Ουάσινγκτον, Άγκυρα, Λευκωσία, τότε ας ετοιμαστείτε και για κάλπες. Βλέπετε, στο νεοκλασικό υπάρχει πάντοτε αλάνθαστος αισθητήρας που μυρίζεται τις εκλογές και σπεύδει να βολέψει τους «ημετέρους».

— Τι γίνεται με τη θέση του Πολιτικού Διευθυντή; Από διερευνητικές που έγιναν ώστε ο Σ. Λωζος αντί για το Σαντιάγο να παραμείνει και να αντικαταστήσει τον Τρύφωνα Παρασκευόπουλο, που διακαώς θέλει να φύγει και να πάει στη ΜΑ ΝΑΤΟ, ο κύκλος κατέληξε και πάλι στον Μ. Σπινέλη, ο οποίος όμως κάθε άλλο παρά θέλει να επιστρέψει από τη Μόσχα. Εξάλλου θα του πέσει λίγο βαρύ μέσα σε τρία χρόνια από τον βραχνά της Διεύθυνσης Προσωπικού να πάει στο άλλο «διακοσμητικό», όπως έχει καταντήσει, πόστο του Πολιτικού Διευθυντή.

— Εντυπωσιακή η επιμονή της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας να στηρίζει με κάθε τρόπο και κάθε μέσο την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, παρά τους υπαινιγμούς του κ. Δρούτσα σε πρόσφατη συνέντευξή του στον κυπριακό «Φιλελεύθερο».
Αρκεί η σύγκριση με τους… ομογάλακτους του κ. Δρούτσα, αυστριακούς πολιτικούς, που ξεκαθάρισαν ευγενικά αλλά και αποφασιστικά στον κ. Γκιουλ, κατά την επίσκεψή του στη Βιέννη, ότι η προοπτική της ένταξης της Τουρκίας θα περάσει από δημοψήφισμα. Και συγχρόνως ανέλαβε να εξηγήσει ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών ότι είναι προτιμότερη η ειδική σχέση. Εμείς ζούμε στον κόσμο μας…

• Δυστυχώς, στον περίγυρο του κ. Παπανδρέου υπάρχουν άνθρωποι που τον χειρίζονται σαν να είναι υφυπουργός, έστω αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.
Πώς αλλιώς να κρίνει κανείς τη γελοιότητα, την ημέρα που καιγόταν η Ελλάδα και η Ευρώπη, με τις δηλώσεις της Μ. Δαμανάκη, να διαρρέουν από το Παρίσι ότι είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τη Χίλαρι Κλίντον, η οποία εξήρε τις προσπάθειές του για την κρίση και ότι συμφώνησε πως πρέπει να υπάρξει συναίνεση. Είναι πολύ πειστική η διαρροή, γιατί πράγματι την είδαμε κομμένη την κ. Χίλαρι, αφού προφανώς δεν κοιμάται εδώ και εβδομάδες με την αγωνία αν θα συναινέσει ο Σαμαράς με το Μεσοπρόθεσμο ή αν ο Τσίπρας θα αντιδράσει στο νέο Μνημόνιο…

— Ωραίοι οι παλικαρισμοί προς τα Τίρανα, αλλά χρειάζεται και ολίγη ουσία. Τι πράττει ο φον Δημήτριος Α΄ μετά την αποκάλυψη ότι με απόφαση της κυβέρνησης του κ. Μπερίσα από όλα τα πιστοποιητικά που εκδίδονται από δω και πέρα στην Αλβανία (γέννησης, οικογενειακής κατάστασης κ.λπ.) αφαιρέθηκε, ναι, σωστά μαντέψατε, η εθνικότητα. Και καθώς, από ό,τι καταλαβαίνουμε όλοι, ο τελικός στόχος είναι η «εξαφάνιση» της ελληνικής εθνικής μειονότητας, θα περιμέναμε συγκεκριμένη αντίδραση από την ηγεσία του ΥΠΕΞ, η οποία όμως προφανώς δεν προλαβαίνει, μια και είναι αφοσιωμένη στον αγώνα ανταπαντήσεων στον Π. Παναγιωτόπουλο.


Σχολιάστε εδώ