«ΤΣΕΚΟΥΡΙ» ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΩΝ ΚΛΗΡΙΚΩΝ

Αυτό είναι το πιθανότερο σενάριο που θα ισχύσει από το φθινόπωρο, μετά τα όσα -και πολλά, είναι η αλήθεια- ακούγονται τον τελευταίο καιρό για τη μισθοδοσία του κλήρου. Στον χώρο της Εκκλησίας επικρατεί μεγάλη αναστάτωση μετά τα όσα διέρρευσαν την περασμένη εβδομάδα και εμφάνιζαν την «τρόικα» να απαιτεί από την κυβέρνηση να περικόψει το 50% του μισθού των κληρικών και να το αναπληρώσει η Εκκλησία με δικούς της πόρους.

Καλά πληροφορημένες πηγές λένε πως το συγκεκριμένο μέτρο δεν είναι κάτι που προέκυψε στη συζήτηση για το «Μνημόνιο 2».

Αντίθετα, λέγεται πως βρισκόταν στο συρτάρι του Γ. Παπακωνσταντίνου αρκετούς μήνες πριν και το είχε παραδώσει το οικονομικό του επιτελείο ως «μία ακόμη λύση» στην προσπάθεια να περικοπούν δαπάνες από παντού. Και αυτή η πρόταση έβρισκε σύμφωνο τον υπουργό Γ. Παπακωνσταντίνου (είναι γνωστή άλλωστε η… συμπάθεια που τρέφει στην Εκκλησία) και τους τεχνοκράτες που τον περιτριγυρίζουν, οι οποίοι έχουν βαθιά πεποίθηση πως «τα ταμεία της Εκκλησίας είναι γεμάτα» κι άρα θα μπορούσε να συνεισφέρει στους μισθούς των ιερέων.

Όπως λένε σκωπτικά στον χώρο της Εκκλησίας, αν δεν τους είχε συγκρατήσει ο Γ. Παπανδρέου, ο Παπακωνσταντίνου και η ομάδα του είναι ικανοί να προτείνουν να βγουν στο σφυρί και τα… τέμπλα των ναών για τη σωτηρία της χώρας. Οι αριθμοί όμως δεν βγαίνουν, όσο και να θέλουν, στο υπουργείο Οικονομικών να υποστηρίζουν πως και στην Εκκλησία «υπάρχει λίπος» που μπορεί να μαζευτεί.

Ο Αρχιεπίσκοπος και οι Μητροπολίτες επαναλαμβάνουν πως η Εκκλησία αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας και προσπαθούν με κάθε τρόπο να διαψεύσουν τα όσα λέγονται περί «αμύθητης περιουσίας», αφού η περιουσία είναι ακίνητη, ανεκμετάλλευτη και δέσμια των αποφάσεων του Δημοσίου. Στην Εκκλησία λένε χαρακτηριστικά πως το ποσόν που θα κέρδιζαν τα δημόσια οικονομικά από την περικοπή του 50% του μισθού των κληρικών σε καμία περίπτωση δεν σώζει τη χώρα, αφού δεν ξεπερνά τα 90 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως για προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών και καταπολέμησης των ιών για τα… λάπτοπ της νέας διακυβέρνησης το Δημόσιο καταβάλλει περίπου 200 εκατ. ευρώ ετησίως!

Νομικές δυσκολίες

Η ανακίνηση και πάλι του θέματος, που ήρθε στην επιφάνεια ως… ενθουσιώδης ιδέα της «τρόικας», είναι δύσκολο να εφαρμοστεί.

Όχι επειδή φοβούνται τις αντιδράσεις της Εκκλησίας. Το πολιτικό κόστος, εδώ που έχει φτάσει η κατάσταση, έχει πια λίγη σημασία για τους πολιτικούς. Και τα «δόντια» της ιεραρχίας, καλώς ή κακώς, δεν τρομάζουν πια την εκάστοτε κυβέρνηση όπως επί Χριστόδουλου ή Σεραφείμ.

Είναι όμως δύσκολο να τεθεί σε εφαρμογή επειδή, πρώτον, θα υπάρξει πολύς θόρυβος για το τίποτα, αφού θα ξεσηκωθούν και οι πέτρες σε κάθε Μητρόπολη και ναό. Ειδικά μετά τη συνάντηση που είχε ο Γ. Παπανδρέου με τον Αρχιεπίσκοπο και την αντιπροσωπεία της Συνόδου και τις διαβεβαιώσεις που τους έδωσε για τη σύσταση επίσημης… επιτροπής.

Κυρίως όμως επειδή -λένε στην Εκκλησία- είναι αντισυνταγματικό να έχουν άλλη μεταχείριση οι ιερείς από τους άλλους δημοσίους υπαλλήλους.

Αν τεθεί το ζήτημα, τότε, λένε στην Ιερά Σύνοδο, θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και το κράτος θα μπει σε ένα σωρό νομικές περιπέτειες με την Εκκλησία, αφού θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως η ιεραρχία θα διεκδικήσει να της επιστραφεί η περιουσία που είχε παραχωρήσει στο κράτος με αντάλλαγμα τη μισθοδοσία των κληρικών.

Τι θα κοπεί

Αν και οι κληρικοί είναι από τους πιο χαμηλά αμειβόμενους του Δημοσίου (με μισθούς που ξεκινούν από 820 ευρώ για κατόχους πανεπιστημιακού τίτλου), εντούτοις θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη η συμμετοχή τους και σ’ αυτή την προσπάθεια της οικονομικής… ανάτασης του κράτους.

Μπορεί να μην περικοπεί το 50% του μισθού τους -αφού τεχνικά και μόνο κάτι τέτοιο είναι δύσκολο- όμως οι ιερείς θα χάσουν, όπως φαίνεται, το «επίδομα ειδικού λειτουργήματος».

Το συγκεκριμένο επίδομα κυμαίνεται από 200 ευρώ (για ιερείς υποχρεωτικής εκπαίδευσης και κατηγορίας Δ) έως 265 ευρώ (για ιερείς με πτυχίο πανεπιστημίου και κατηγορίας Α). Οι λαϊκοί υπάλληλοι των Μητροπόλεων, που δεν λαμβάνουν το επίδομα ειδικού λειτουργήματος, θα δουν και αυτοί τον μισθό τους να μειώνεται αφού το επίδομα εξομάλυνσης θα καταργηθεί. Οι μειώσεις στους μισθούς των παραπάνω κατηγοριών θα γίνουν με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου για τους δημοσίους υπαλλήλους, δηλαδή μετά τον Σεπτέμβριο.

Τα μοναδικά επιδόματα που θα παραμείνουν ως έχουν και στην περίπτωση των κληρικών είναι το επίδομα πτυχίου και το επίδομα οικογενειακής κατάστασης.

Οι φήμες λένε πως δεν αποκλείεται, αν τα πράγματα δεν βελτιωθούν, να πέσει «τσεκούρι» και στο εφάπαξ των κληρικών που συνταξιοδοτούνται, το οποίο με τα σημερινά δεδομένα κυμαίνεται μεταξύ 30 – 50.000 ευρώ.


Σχολιάστε εδώ