Τα όνειρα εκδικούνται όταν τα προδίδεις…

// Με την ευτυχία ζωγραφισμένη στα πρόσωπά σας, του Λουκά, τον
οποίο υποδύεσαι, και της Νόρας
(Αντιγόνη Δρακουλάκη), καθώς κρατάτε στα χέρια σας το νεογέννητο κοριτσάκι σας, πέφτει η αυλαία της σεζόν για την καθημερινή, κοινωνική σειρά-φαινόμενο του MEGA «Τα μυστικά της Εδέμ»…
Είναι άθλος αυτό που έχετε καταφέρει εδώ και τρία χρόνια;
«Είναι μεγάλη χαρά! Τα “Μυστικά της Εδέμ” τελειώνουν αύριο με μια δίωρη σπέσιαλ τηλεταινία. Στο τελευταίο επεισόδιο για φέτος οι τηλεθεατές θα δουν τη γέννηση του παιδιού της Νόρας και του Λουκά, την εμφάνιση του ανθρώπου που απειλεί τηλεφωνικά την Αντιγόνη και την αποκάλυψη του προσώπου που έχει πάρει τα διαμάντια. Πολλά σας αποκάλυψα όμως (γέλια…). Η σειρά, όπως πληροφορούμαι, θα ολοκληρωθεί τα Χριστούγεννα μ’ ένα συγκλονιστικό φινάλε. Οι ανατροπές στο σενάριο θα είναι αλλεπάλληλες. Το χειμώνα θα ολοκληρωθούν όλες οι διαμάχες μεταξύ των ηρώων αλλά και οι ερωτικές σχέσεις θα πάρουν την τελική τους τροπή».

// Το «Νησί» και τα «Μυστικά της
Εδέμ» με τα νούμερα τηλεθέασης που κάνουν είναι απάντηση σ’
όσους λένε ότι δεν χρειάζονται
σειρές μυθοπλασίας;
«Κοιτάξτε, αν δεν υπάρξουν σειρές μυθοπλασίας χάνεται από την τηλεόραση το σασπένς, η συγκίνηση, η χαρά, αλλά -το κυριότερο- χάνεται το μήνυμα. Κάθε συγγραφικό τιμ -εδώ έχουμε την Έλενα Ακρίτα και τον Γιώργο Κυρίτση- περνά ένα μήνυμα μέσω της σειράς που δημιουργεί. Το μήνυμα των “Μυστικών της Εδέμ” είναι ότι στη ζωή αυτό που μετρά είναι οι φίλοι και η παρέα. Γιατί οι φίλοι είναι αυτοί που πάνε γρήγορα στον πόνο και αργά στη χαρά. Και αυτό στις δύσκολα οικονομικές μέρες που περνάμε είναι ένα τεράστιο μήνυμα. Αλλά θα σας μιλήσω και πρακτικά… Αν τελειώσουν οι σειρές και στοχεύσει η τηλεόραση στα ριάλιτι, θα εκτοξευθεί η ανεργία στα ύψη για ηθοποιούς, τεχνικό προσωπικό, σκηνοθέτες, ενδυματολόγους, σκηνογράφους. Μια τεράστια δημιουργική αγορά θα χαθεί! Συγγνώμη που θα σας το πω, αλλά η τηλεόραση δεν έχει δημιουργηθεί για να τρέφει μόνο με εύπεπτα πράγματα το κοινό, να το χαζεύει και να μην το κάνει να σκέφτεται ή να προβληματίζεται. Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι το τηλεοπτικό κοινό εκπαιδεύεται και όχι μόνο διασκεδάζει!».

// Τα «Μυστικά της Εδέμ» για ποιο λόγο ο κόσμος δεν τα βαριέται;
«Τη μερίδα του λέοντος σ’ αυτήν την επιτυχία την κρατά το συγγραφικό δίδυμο Ακρίτα – Κυρίτσης, που εδώ και τρία χρόνια κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού από τη συγκλονιστική πλοκή των ιστοριών. Φυσικά μεγάλο ρόλο παίζει η καλή σκηνοθεσία, οι ηθοποιοί που στηρίζουν τα κείμενα με αλήθεια -δεν παίζουν βιαστικά ή βαρύγδουπα. Δεν είναι οι μονάδες τηλεθέασης που κάνουν την επιτυχία, είναι οι πιστοί τηλεθεατές που έρχονται ακόμη και στο θέατρο να μας δουν, να δουν ουσιαστικά τον Λουκά της αγαπημένης τους σειράς. Έχουν έρθει το χειμώνα που παίζαμε στο θέατρο “Πόρτα”, να μας δουν εμένα και την Αντιγόνη Δρακουλάκη, όχι γυναίκες από την Κρήτη, τον Βόλο, τη Θεσσαλονίκη, αλλά από τον Καναδά και την Αυστραλία… Αυτές οι εκδηλώσεις δημιουργούνται μόνο μέσα από τις σειρές… Δυστυχώς πλέον, τα κανάλια, λόγω του κόστους, τις καθημερινές σειρές που διαρκούσαν πέντε μέρες την εβδομάδα τις έχουν κάνει διήμερες ή τριήμερες».

// Τι είναι η Έλενα Ακρίτα για σένα;
«Από πού να αρχίσω! Της χρωστάω τα πάντα. Ο Λουκάς ως ήρωας ξεκίνησε στην αρχή της σειράς ως συμπρωταγωνιστικός ρόλος και έγινε πρωταγωνιστικός. Η Έλενα είδε ότι εγώ και η Αντιγόνη Δρακουλάκη είχαμε απίστευτη χημεία στο γυαλί και μας έκανε ζευγάρι στο σίριαλ και ο κόσμος μας αγκάλιασε αμέσως. Πόσα ευχαριστώ να εκφράσω δεν ξέρω απέναντι στην Έλενα. Επίσης, θα σας πω και κάτι που δεν ξέρετε… Η Έλενα ήταν αυτή που έπεισε εμένα και την Αντιγόνη να συνεργαστούμε θεατρικά και μας βρήκε ακόμη και το έργο, το “Μαίρη, Μαίρη”. Ξεσκόνισε βιβλιοθήκες, διάβασε και είδε τι μας ταιριάζει. Αλλά, πέρα από τα επαγγελματικά, είναι πάντα δίπλα μας με αγάπη, μας δίνει τις συμβουλές της, θέλει να γίνουμε καλύτεροι και να προσέξουμε τις
παγίδες. Ποιος σήμερα ενδιαφέρεται τόσο πολύ για δυο νέους ηθοποιούς;».

// Τραγουδάς όμως πολύ καλά. Θα μπορούσες κάλλιστα να ήσουν τραγουδιστής και καλός. Γιατί δεν κάνεις τη στροφή;
«Τελείωσα τη Δραματική Σχολή Βεάκη, δούλεψα τέσσερα χρόνια και έφυγα για σπουδές πάνω στο μιούζικαλ, ένα είδος που αγαπάω πολύ, στη Νέα Υόρκη, όπου εκεί υπάρχει μεγάλη υποδομή και τεχνική. Η μουσική είναι πάντα μέσα στην καρδιά μου, μέσα από το τραγούδι εκφράζομαι, οπότε όταν το θέατρο συναντά το τραγούδι και το χορό είναι μεγάλη γιορτή για μένα. Πριν από δυο χρόνια, με τη Νίνα Λοτσάρη ανεβάσαμε μια μουσικοχορευτική παράσταση στην Αθήνα και πήραμε καλές κριτικές. Το μιούζικαλ είναι πολύ κουραστικό είδος πάνω στη σκηνή, έχει να κάνει με αναπνοές. Είναι πολύ δύσκολο να χορεύεις και να τραγουδάς συγχρόνως, χωρίς να λαχανιάζεις και να κουράζεσαι. Ωστόσο, για μένα είναι μεγάλη χαρά».

// Οι φήμες σε θέλουν να προετοιμάζεις την πρώτη σου δισκογραφική δουλειά.
Ισχύουν;
«Ναι. Αυτή τη δουλειά την ετοιμάζω εδώ και δυο χρόνια, αλλά έγινε ένα μπέρδεμα με τις δισκογραφικές εταιρείες, πάνω στην κρίση και η παραγωγή του καθυστέρησε. Η Βίκυ Γεροθόδωρου έχει γράψει τους στίχους και ο Κώστας Παγιάτης τη μουσική. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι έχει ωραία τραγούδια…».

// Δηλαδή δεν θα γίνεις τραγουδιστής;
«Το τραγούδι θα πηγαίνει παράλληλα με την υποκριτική. Όσο μπορώ να πηγαίνω παράλληλα και τα δυο, θα είμαι ευτυχισμένος. Το τραγούδι που παίζει στους τίτλους των “Μυστικών της Εδέμ” με τίτλο “Τα όνειρα εκδικούνται” το τραγουδάω εγώ και είναι από την πρώτη μου δισκογραφική δουλειά. Ήδη μου λένε από το κανάλι ότι ρωτάνε οι τηλεθεατές για αυτό το τραγούδι. Καλό σημάδι…».

// Τα όνειρα εκδικούνται;
«Αν δεν ξέρεις τι ακριβώς ονειρεύεσαι, τι είναι αυτό που θέλεις, τι είναι αυτό που εύχεσαι, ναι… Δεν λένε πρόσεχε τι εύχεσαι για να μην το πάθεις; Επίσης, τα όνειρα εκδικούνται όταν τα προδίδεις και δεν εκπληρώνονται…».

// Ζούμε σε εποχές που τα όνειρά μας για εύκολη και πλούσια ζωή χωρίς πολλή δουλειά μας εκδικήθηκαν;
«Σαφώς! Σε μια φούσκα ζούσαμε, όχι στην πραγματικότητα. Απολαμβάναμε καταχρεωμένοι. Όλοι κάναμε σαν να μην ξέραμε ότι θα έρθει η κρίση. Είναι δυνατόν να μη γνωρίζαμε ότι θα φτάσουμε στη χρεοκοπία, αφού ζούσαμε με δανεικά και δεν παράγαμε; Οι κυβερνήσεις είχαν εδώ και χρόνια τις ενδείξεις, αλλά δεν σταμάτησαν την ξέφρενη πορεία της δανειοδότησης και της κατανάλωσης. Το ότι δεν ενημέρωσαν τον ελληνικό λαό, εκεί έγκειται και το μεγάλο τους σφάλμα».

// Οι νέοι έχουν όνειρα;
«Όνειρα στην Ελλάδα; Μα, ξέρουν ότι όταν τελειώσουν το πανεπιστήμιο και το μεταπτυχιακό τους θα φύγουν για το εξωτερικό. Εδώ δεν έχει δουλειά. Και αν θέλουν σταθερή δουλειά και οικογένεια, θα την κάνουν εκτός».

// Και εσείς, οι ηθοποιοί, θα μεταναστεύσετε;
«Το 2000 έγιναν 45 σειρές μυθοπλασίας. Του χρόνου θα γίνουν πέντε! Τα θέατρα στην Αθήνα μπορεί να είναι 200, αλλά ο κόσμος μπαίνει σ’ αυτά; Αφού δεν είναι βιώσιμα. Πληροφορούμαι ότι θεατρικά οι παραγωγές που θα γίνουν από τη νέα σεζόν θα είναι μειωμένες και μαζεμένες οικονομικά. Ο χώρος μας είναι υπερ-κορεσμένος. 400 ηθοποιοί βγαίνουν κάθε χρόνο από σχολές. Πού θα απορροφηθούν όλοι αυτοί;».

// Τι σε πειράζει στην Ελλάδα;
«Η ατιμωρησία που έχει γίνει αξία! Έχει ανακηρυχθεί σε αξία και έχει γίνει η νοοτροπία του Έλληνα. Εδώ θεωρείται εξυπνάδα να κοροϊδέψεις τον άλλο. Μαγκιά σου. Στην πολιτική όλοι ασχολούνται με το να βρουν αυτόν που φταίει και κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη του. Επίσης, κανείς δεν αναλαμβάνει δράσεις και για να διορθώσει την κατάσταση. Είναι κοινό μυστικό πλέον ότι όλοι οι πολίτες στην Ελλάδα στο πίσω μέρος του μυαλού τους ξέρουν πώς φαγώθηκαν τα χρήματα… Πρώτα από όλα οι μίζες. Δυστυχώς, οι πολιτικοί που έρχονται στην εξουσία δεν ασχολούνται με τα κοινά για να διοικήσουν τον τόπο, αλλά για να βγάλουν χρήματα! Δεν βλέπετε όμως ότι όλα αυτά έχουν ως αντίκτυπο την αποχή;».

// Ποια είναι η μεγαλύτερη αξία στη ζωή σου;
«Η φιλία. Γιατί τους φίλους τους επιλέγουμε. Και γι’ αυτό όταν μας προδώσουν πονάει τόσο πολύ. Ο φίλος μας συμπληρώνει. Είμαι τυχερός που μέσα από τη σειρά έκανα μια σχέση ζωής με την Αντιγόνη Δρακουλάκη. Μάλιστα, έγινα και κουμπάρος της. Πλέον είναι μέλος της οικογένειάς μου και εγώ της δικής της. Και έχει παντρευτεί και ένα θαυμάσιο άνδρα και γιατρό».

// Πώς όλη αυτή η επιτυχία δεν σου έχει πάρει τα μυαλά;
«Την έννοια “καβάλησα το καλάμι” δεν την κατανοώ. Ότι μου έχει γίνει μεγάλη τιμή να μου μιλάνε οι άνθρωποι στο δρόμο, αυτό δεν με κάνει καλύτερο άνθρωπο, ούτε κάτι άπιαστο. Αντιθέτως, μου δημιουργεί περισσότερη ευθύνη για το πώς θα πρέπει να φέρομαι και να ανταποδίδω την αγάπη τους».

// Τι να περιμένουμε από εσένα το
καλοκαίρι;
«Θα συνεργαστώ με την Ορχήστρα του Μίκη Θεοδωράκη, ενώ στις 6 Ιουνίου θα δώσω μια συναυλία για τα παιδιά της “Ελπίδας” μετά από πρόσκληση και της κ. Μαριάννας Βαρδινογιάννη. Παράλληλα, θα κάνω και προσωπικές συναυλίες με τραγούδια από το μουσικό θέατρο αλλά και καλά επιλεγμένα τραγούδια».

// Μεγάλη τιμή αυτή που σου έκανε
ο Μίκης;
«Τεράστια! Τον γνώρισα από κοντά στο σπίτι του και δεν μπορώ να περιγράψω το πώς αισθάνθηκα. Σαν να είχα κλείσει ραντεβού με τη νεότερη ιστορία του τόπου μου. Μου διηγήθηκε μια σειρά από γεγονότα. Έχω μεγάλη αγάπη για τη μουσική του Μίκη, γιατί όταν ερμηνεύεις τραγούδια του φτάνεις σε τεράστια μουσικά ύψη. Νιώθω μεγάλη τιμή, όπως το είπες. Όταν πρωτοσυναντηθήκαμε ξεκινούσε το “Κίνημα πολιτών” και ήταν σαν έφηβος. Έκανε σαν παιδί. Έχει παιδική ψυχή ο Μίκης, με ορμή λιονταριού και μνήμη ελέφαντα. Δεν ξεχνάει τίποτα για οτιδήποτε καλό και ελληνικό. Μου έχει κάνει εντύπωση η έμφασή του στις λεπτομέρειες. Η μουσική του Μίκη είναι η στάμπα του στη νεότερη ελληνική ιστορία».

// Η νέα γενιά θα σηκωθεί από τον
καναπέ;
«Εγώ πιστεύω ότι τα νέα παιδιά ήδη το έχουν κάνει. Και παίρνουν δύναμη από το παρελθόν, γιατί τα κρατήματα από το παρόν δεν τους αρκούν. Έρχονται στις συναυλίες μου και τραγουδάνε 17 χρόνων παιδιά το “Γελαστό παιδί”. Ξέρουν τα λόγια. Για μένα αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ακόμη ελπίδα!».


Σχολιάστε εδώ