Τάραξαν τα νερά οι «Αγανακτισμένοι Πολίτες»

Πολιτική που επιβάλλεται από τους δανειστές, επιδεινώνει την κατάσταση της οικονομίας και «σπρώχνει» μεγάλα τμήματα της κοινωνίας στην ανέχεια και την εξαθλίωση.
Πρόκειται για ένα κίνημα πολιτικά αδέσποτο, καθώς οι συγκεντρωμένοι σπεύδουν να υπογραμμίσουν ότι δεν έχουν και δεν θέλουν να έχουν την παραμικρή σχέση με κόμματα και συνδικαλιστικούς φορείς. Χαρακτηριστικό του α-πολιτικού χαρακτήρα του κινήματος ήταν αυτό που συνέβη την Πέμπτη το απόγευμα, όταν μια ομάδα με κόκκινες σημαίες που παρέπεμπαν σε πολιτικό σχηματισμό επιχείρησε να εισχωρήσει στις τάξεις των συγκεντρωμένων στο Σύνταγμα.

Οι συγκεντρωμένοι τους απώθησαν με συνοπτικές διαδικασίες, θέλοντας να κάνουν σαφές ότι στις δικές τους διαδηλώσεις δεν χωρούν τα κόμματα. Γιʼ αυτό άλλωστε είναι τόσο διαφορετικές από αυτές που οργανώνουν τα κόμματα ή οι συνδικαλιστικοί φορείς. Ενδεικτικό ότι σʼ αυτές έδωσαν το «παρών» άτομα κάθε ηλικίας, ολόκληρες οικογένειες με παιδιά, ακόμη και σε καροτσάκια. Μέχρι και τα συνθήματα που ακούγονται («Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία», που παραπέμπει σε άλλες εποχές, ή «Η Ελλάδα δεν είναι δικιά μας, τη δανειστήκαμε από τα παιδιά μας») απέχουν από τα κλασικά.

Στα κόμματα επικρατεί έντονος προβληματισμός για τη μορφή που θα πάρει το συγκεκριμένο κίνημα, κι αυτό όχι μόνο στα κόμματα εξουσίας, αλλά και στα μικρότερα, μηδέ και αυτών της Αριστεράς εξαιρουμένων. Υποβόσκει προφανώς ο φόβος ότι στην πορεία –και κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις– το κίνημα αυτό θα μπορούσε να «στεγάσει» όλους τους απογοητευμένους από το υπάρχον πολιτικό σύστημα, κάτι που θα επέφερε τη μεγάλη ανατροπή παντού και σε όλα. Δεν είναι τυχαίο ότι η Αλ. Παπαρήγα έσπευσε να «απαξιώσει» το κίνημα, ισχυριζόμενη ότι το σύστημα δεν φοβάται τέτοιου είδους αντιδράσεις, αντίθετα ο Αλ. Τσίπρας ακολουθεί πιο έξυπνη τακτική, επαινώντας τις εκδηλώσεις, ελπίζοντας στο μέλλον να προσεταιριστεί τους «αγανακτισμένους». Άλλωστε, όπως επισημαίνουν συνεργάτες του, τα αιτήματα των συγκεντρωμένων δεν απέχουν πολύ από την πολιτική επιχειρηματολογία και τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Πολλά θα εξαρτηθούν πάντως από το αν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας θα συνεχιστούν και θα ενταθούν το επόμενο διάστημα ή σταδιακά θα συρρικνωθούν και θα εκφυλιστούν.


Σχολιάστε εδώ