Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

• Το ΧΑ, έστω κι αν ξεκίνησε την εβδομάδα με νέες απώλειες, για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση, στη συνέχεια κλήθηκε να αποτιμήσει τις νέες εξαγγελίες της κυβέρνησης για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, τα νέα δημοσιονομικά μέτρα σύγκλισης και τις αντιδράσεις που προέκυψαν από τον επιχειρηματικό κόσμο. Όλα αυτά με δεδομένο πως είχε προηγηθεί η υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τη Fitch, η απόφαση της Moody’s να προχωρήσει σε σειρά υποβαθμίσεων θυγατρικών ελληνικών εισηγμένων, αλλά και της Fitch και της S&P για καλυμμένες ομολογίες ελληνικών τραπεζών.

• Την ίδια στιγμή καταγράφηκε μια μάλλον ταραγμένη περίοδος για τα ευρωπαϊκά ταμπλό, με δεδομένες τις αντίστοιχες προειδοποιήσεις των Fitch και S&P για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιταλίας και του Βελγίου, αλλά πρωτίστως τη συνεχιζόμενη διχογνωμία των ευρωπαίων ιθυνόντων (πολιτικών και οικονομικών παραγόντων της ΕΕ) για τη μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί για την επίλυση (;) του ελληνικού προβλήματος χρέους.

• Κι όμως, με τέτοια δεδομένα η ελληνική αγορά παραμένει σε επίπεδα ναι μεν χαμηλά, όχι όμως χαμηλότερα αυτών που είχε καταγράψει ΠΡΙΝ από αυτήν την «καταιγίδα» των περασμένων ημερών. Είναι τουλάχιστον θετικό το γεγονός πως με τους μισούς ευρωπαίους πολιτικούς να δηλώνουν ευθέως πως η Ελλάδα είτε πρέπει να προχωρήσει σε «κούρεμα» ομολόγων, είτε ακόμα και σε κήρυξη χρεοκοπίας και έξοδό της από το ευρώ, το ΧΑ παραμένει με συγκεκριμένους πρωταγωνιστές (τράπεζες – εξωστρεφείς εταιρείες) σε μια σχετική «ζωή».

• Πάντως δεν είναι όλα ρόδινα: Το ότι οι συναλλαγές παραμένουν όχι απλώς ισχνές αλλά αναιμικές, οι κινήσεις -εκτός από συγκεκριμένες μετοχές- απειροελάχιστες και η δραστηριοποίηση των ιδιωτών επενδυτών σχεδόν ανύπαρκτη, πρέπει να υπολογισθούν στα μείον της αγοράς. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το σύνολο των κλαδικών δεικτών και κυρίως οι τράπεζες -που παραδοσιακά αποτελούν επενδυτικό καταφύγιο των μικροεπενδυτών- διαπραγματεύονταν μέχρι προχθές σε ιστορικά χαμηλά 14 ετών. Συνεπώς και οι αντίστοιχοι τζίροι προσαρμόζονται σε εξόχως χαμηλές τιμές…

• Παρ’ όλ’ αυτά, ο Γενικός Δείκτης εξακολουθεί να βρίσκεται περίπου 400 μονάδες χαμηλότερα από τα υψηλά του έτους, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι μια ενδεχόμενη περαιτέρω διάσπαση των 1.300 μονάδων -και διατήρηση επί μακρόν σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα- θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν φαύλο κύκλο πτωτικής τάσης (αυτοτροφοδοτούμενη πτώση, όπως την αποκαλούν οι αναλυτές).

• Όσον αφορά στο αισιόδοξο σενάριο; Αυτό κάνει λόγο για διάσπαση των επιπέδων αντίστασης των 1.365 μονάδων βάσης, που πιθανώς να σημάνει και αντιστροφή της τάσης σε θετική, έστω βραχυπρόθεσμα.


Σχολιάστε εδώ