Σε… 18 νομούς θα μοιραστούν τα χρήματα που είχαν δοθεί για τους πυρόπληκτους της Ηλείας…

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης προσανατολίζεται να διαθέσει τα κονδύλια αυτά σε 18 νομούς της χώρας που έχουν μεν πληγεί από πυρκαγιές, αλλά βέβαια δεν έχουν σχέση με την Ηλεία! Το ποσόν που υπάρχει στο Ταμείο Ενίσχυσης των Πυρόπληκτων της Ηλείας, διαχειριστής του οποίου ήταν ο Πέτρος Μολυβιάτης, φτάνει τα 120 εκατ. ευρώ! Αυτά τα χρήματα θα μοιραστούν σε 18 νομούς, αφού η κυβέρνηση θεωρεί ότι η Ηλεία, για την οποία προορίζονταν, δεν έχει άλλες ανάγκες και οι πληγές της καταστροφής του 2007 έχουν… κλείσει!

Και σαν να μην έφτανε αυτό, η κυβέρνηση έχει αποδυθεί και σ’ έναν αγώνα για την τιμωρία όσων πυρόπληκτων της Ηλείας είχαν εισπράξει το βοήθημα των 3.000 ευρώ χωρίς να έχουν τα νόμιμα δικαιολογητικά, είτε το επέστρεψαν είτε όχι!

Εκείνοι οι ταλαίπωροι δηλαδή που πήγαν και πήραν το τριχίλιαρο μέσα στον πόνο και την απόγνωσή τους πιστεύοντας ότι δινόταν σε όλους, και όταν έμαθαν ότι δεν το δικαιούνταν το επέστρεψαν, κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου και «τρώνε» εξοντωτικές ποινές για ένα λάθος που δεν ήταν ουσιαστικά δικό τους! Και το λέμε γιατί το βοήθημα των 3.000 ευρώ δεν ήταν κάπου συσσωρευμένο για να πάει να το πάρει ο καθένας. Κάποιοι το μοίραζαν.

Αυτοί λοιπόν πώς το έδωσαν χωρίς δικαιολογητικά; Οπότε εκείνοι παρανόμησαν και θα πρέπει να διωχθούν ή να τους γίνει καταλογισμός ευθυνών, και όχι εκείνοι οι ταλαίπωροι που το πήραν.

Το γεγονός, αλλά και την πρακτική αυτή της κυβέρνησης, καταγγέλλει ο βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ Β. Αντωνόπουλος με ερώτησή του προς τους υπουργούς Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη, στους οποίους θέτει τα εξής ερωτήματα:

1. Θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία το υπουργείο σας για αμνήστευση των όποιων αδικημάτων διεπράχθησαν, από πλευράς Πολιτείας αλλά και πολιτών, γύρω από την υπόθεση του τριχίλιαρου, μετά τις φονικές πυρκαγιές του 2007;

2. Εάν δεν προχωρήσετε σε νομοθετική τακτοποίηση της εκκρεμότητας, θα διατάξετε ολοκληρωμένη έρευνα για τις ευθύνες των τραπεζικών και υπηρεσιακών παραγόντων, για το χρονικό διάστημα Αύγουστος 2007 μέχρι σήμερα;

3. Για την ικανοποίηση του αιτήματος της διαφάνειας, σχετίζοντας την υπόθεση του τριχίλιαρου με την αντίστοιχη αμνήστευση αδικημάτων το 2004, εξετάζετε την πρόταση να δημοσιοποιήσετε τη λίστα εκείνων των επιχειρήσεων και οργανώσεων (συνδικαλιστικών) που αμνηστεύθηκαν το 2004, όσον αφορά το αδίκημα της χρήσης πλαστών και εικονικών τιμολογίων;

Ο κ. Αντωνόπουλος είχε υποβάλει και σχετική τροπολογία στο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, που προέβλεπε απαλλαγή όσων επέστρεψαν ή επιστρέψουν το βοήθημα εντός τακτής προθεσμίας, η οποία όμως δεν έγινε αποδεκτή από τον υπουργό.


Σχολιάστε εδώ