Πληρώνει η Αττικό Μετρό 304.000 ευρώ τον χρόνο και φύλαξη των σταθμών δεν υπάρχει

Ο κ. Τσιόκας, την επομένη, δηλαδή την περασμένη Δευτέρα το πρωί, έστειλε έγγραφο στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της «Αττικό Μετρό Εταιρεία Λειτουργίας» κ. Μιχαλόπουλο, με το οποίο του ζητούσε να διερευνήσει το δημοσίευμά μας και να του απαντήσει εντός της ημέρας!
Αυτό δείχνει την ευαισθησία του κ. Τσιόκα για κάθε θέμα που αφορά τον τομέα του, αλλά και το ενδιαφέρον που δείχνει για να αντιμετωπίζει αμέσως όλες τις καταστάσεις, κάτι που οφείλουμε να επισημάνουμε αλλά και να επαινέσουμε, καθώς δεν αντιμετωπίζουμε πάντα την ίδια ευαισθησία από κρατικούς λειτουργούς.
Στην απάντησή του ο κ. Μιχαλόπουλος επισημαίνει μεταξύ άλλων:
«Η ΑΜΕΛ έχει συνάψει σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία, την ΠΥΡΣΟΣ SECURITY ΑΕ, για τη φύλαξη των σταθμών και των εγκαταστάσεων του ΜΕΤΡΟ. Σύμφωνα με τη σύμβαση αυτή, η εταιρεία φύλαξης παρέχει σε καθημερινή βάση 6 ομάδες των δύο ατόμων, κατανεμημένες στο σύνολο των ωρών λειτουργίας του ΜΕΤΡΟ, για όλο το δίκτυο των σταθμών του ΜΕΤΡΟ, πλην των κεντρικών σταθμών (Ομόνοια, Σύνταγμα, Μοναστηράκι) όπου υπάρχει επιπλέον προσωπικό φύλαξης (στατική φύλαξη) ειδικά για τους σταθμούς αυτούς.
Το ετήσιο κόστος για τις παραπάνω υπηρεσίες και για το διάστημα ισχύος της σύμβασης (6.6.2010 – 5.6.2011) ανέρχεται στο ποσόν των 304.180 ευρώ και αναφέρεται σε 52.560 ώρες ετησίως (περιπολίες και στατική φύλαξη κεντρικών σταθμών), δηλαδή μεικτό ωριαίο κόστος (συμπεριλαμβανομένων των εργοδοτικών εισφορών και εργολαβικού κέρδους) περίπου 5,8 ευρώ, το οποίο συμβαδίζει με τις αντίστοιχες ΣΣΕ του προσωπικού φύλαξης.
Κατά το συμβάν στο οποίο αναφέρεται ο αναγνώστης σας, στον σταθμό Συγγρού – Φιξ δεν ήταν παρόντα άτομα της εταιρείας φύλαξης τα οποία σύμφωνα με τη σύμβαση περιπολούν σε όλο το δίκτυο και δεν είναι παρόντα κάθε χρονική στιγμή σε κάθε σταθμό.
Το κόστος των ζημιών που προξένησαν οι κουκουλοφόροι ήταν περίπου 50.000 ευρώ.
Κόστη από συμβάντα σαν το παραπάνω ή από περιστατικά που οδηγούν σε ζημία περιουσιακών στοιχείων καλύπτονται από σχετικό ασφαλιστικό συμβόλαιο».
Σ.σ.: Όπως φαίνεται από την απάντηση του κ. Μιχαλόπουλου, αυτό που αναφέρει ο αναγνώστης μας είναι απόλυτα αληθές. Δηλαδή έγινε επίθεση κουκουλοφόρων στον σταθμό, η υπηρεσία φύλαξης απουσίαζε και υπήρξαν ζημιές.
Από τη στιγμή όμως που ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΑΜΕΛ δηλώνει ότι δεν είναι δυνατόν να βρίσκονται σε κάθε σταθμό άτομα της ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας, είναι δεδομένο ότι σε κάθε παρόμοια περίπτωση θα ξαναέχουμε ζημιές. Οπότε οι 304.000 ευρώ που δαπανώνται κάθε χρόνο για τον σκοπό αυτό, δηλαδή για την ασφάλεια των συρμών και των σταθμών, δεν… πιάνουν τόπο. Κι από τη στιγμή που υπάρχει κι άλλο κονδύλι για ασφάλιση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας από ζημιές, το κόστος που έχει ο τομέας ασφάλειας της ΑΜΕΛ δεν είναι μόνο 304.000 ευρώ τον χρόνο.
Και κάτι ακόμα: Η εταιρεία ΠΥΡΣΟΣ δεν έχει καμία υποχρέωση για τις ζημιές που έγιναν στον σταθμό του ΦΙΞ; Με τη δικαιολογία ότι το προσωπικό της ήταν σε άλλους σταθμούς «καθάρισε»; Πώς είναι δυνατόν να πληρώνονται κανονικά για κάποια εργασία και εν προκειμένω τη φύλαξη σταθμών και συρμών, να γίνονται ζημιές σε κάποιο σταθμό και να μην τους αποδίδονται ευθύνες; Τι προβλέπει τελικά η σύμβασή της με την ΑΜΕΛ; Γιατί αν προβλέπει πως η εταιρεία φύλαξης δεν έχει καμία ευθύνη σε περίπτωση ζημιών στους χώρους που πρέπει να φυλάει, δεν χρειάζεται να υπάρχει. Ούτε να πληρώνει η ΑΜΕΛ 304.000 τον χρόνο…


Σχολιάστε εδώ