Πενταετές αναπτυξιακό πρόγραµµα επενδυτικών δραστηριοτήτων
Οι πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού για την επίτευξη της όποιας συναίνεσης με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, στην πορεία προς τον δεύτερο χρόνο μετά την υπογραφή του Μνημονίου, εκτιμώνται και σχολιάζονται ποικιλοτρόπως. Το πραγματικό γεγονός όμως είναι ότι η καταβολή της πέμπτης δόσης του Μαΐου των 12 δισ. είναι ακόμη υπό συζήτηση και η αξιολόγηση των δράσεων ως τις 31 Μαρτίου 2011 διεξάγεται παράλληλα με εντονότατες πιέσεις για λήψη μέτρων.
Η επόμενη διαδικασία αξιολόγησης, για την έκτη δόση των 8 δισ. τον προσεχή Αύγουστο, αναμένεται εφιαλτική, μια και προβάλλει ως δαμόκλειος σπάθη η αποπληρωμή του Ομολόγου, αξίας 6,6 δισ., λήξης 20 Αυγούστου 2011. Διαμορφώνει συνθήκες των ισχυρότερων δυνατών πιέσεων στην ελληνική κυβέρνηση, τέτοιων που οι μέχρι τώρα να χαρακτηρίζονται ως… χάδι.
Την ώρα που γράφεται το κείμενο αυτό δεν είναι γνωστές οι όποιες πολιτικές πρωτοβουλίες από τον ΓΑΠ μετά το Συμβούλιο των Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Θα επιθυμούσα με το κείμενο αυτό να υπογραμμίσω ορισμένα αφετηριακά στοιχεία της πολιτικής της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, όπως ο Φώτης Κουβέλης τα παρουσίασε στον ΓΑΠ κατά τη συνάντησή τους στο πρωθυπουργικό μέγαρο την Τρίτη (24/5/11), καθώς και να φωτίσω την πρόταση για το πενταετές αναπτυξιακό πρόγραμμα επενδυτικών δραστηριοτήτων, χρηματοδότησης από τους µηχανισµούς της ΕΕ.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υπογράμμισε στον πρωθυπουργό ότι η ΔΗΜΑΡ, που θέλει να πολιτεύεται ως η Αριστερά της Ευθύνης, θεωρεί ότι το δημόσιο έλλειμμα, το χρέος, η δυνατότητα και οι όροι δανεισμού δεν αποτελούν προβλήματα που αφορούν το δήθεν απρόσωπο κράτος, αλλά είναι προβλήματα που αφορούν πρωτίστως τους εργαζομένους, τους δεινώς δοκιμαζόμενους ανέργους, τους νέους που χάνουν από τα μάτια τους την ελπίδα.
Η ΔΗΜΑΡ δεν επενδύει πολιτικά στην καταστροφή της χώρας, αλλά αντιθέτως υπερασπίζεται την ανόρθωση της κοινωνίας. Γι’ αυτό και υπογραμμίζει ότι είναι εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη να συμφωνηθούν τώρα και να εφαρμοστούν αλλαγές που θα στοχεύουν:
– στην αντιστροφή της ύφεσης, μέσα από την υλοποίηση μιας αναπτυξιακής πορείας,
– στη δίκαιη κατανομή των βαρών της κρίσης,
– στην ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης με ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας
και θα εγγυώνται στα χειμαζόμενα στρώματα μελλοντική ανταπόδοση.
Το έλλειμμα πρέπει να μειωθεί με αύξηση των εσόδων από δικαιότερη φορολογία. Το σύνθημα: «Περισσότεροι φόροι απ’ όλους για λιγότερους φόρους από τον καθένα» σήμερα εκφράζει απολύτως αυτήν την άμεση και ζωτική ανάγκη. Οι δαπάνες πρέπει να περισταλούν. Η κυβέρνηση απέτυχε οικτρά και στα δύο σκέλη: και στα έσοδα και στις δαπάνες.
Η χώρα πρέπει σύντομα να μπορέσει να βγει στις αγορές, να στηριχτεί στις δικές της δυνάμεις.
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ έχει εγκαίρως υποστηρίξει ότι για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους απαιτείται παράλληλα με τη δημοσιονομική εξυγίανση και πανευρωπαϊκού χαρακτήρα λύση. Η έκδοση ευρωομολόγου πρέπει να αποτελεί πρωταρχική διεκδίκηση, καθώς και η δημιουργία ενός μηχανισμού κοινής διαχείρισης του χρέους με τη μεταφορά μέρους του στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ υποστηρίζει σταθερά τη θετική αναδιάρθρωση του συνολικού χρέους της χώρας με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και μείωση του επιτοκίου.
Ο Φώτης Κουβέλης στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό προσήλθε με μια ρηξικέλευθη πρόταση για τις δύσκολες αυτές στιγμές αναπτυξιακής καχεξίας και επενδυτικής άπνοιας στη χώρα.
Πρότεινε να προετοιμαστεί από την κυβέρνηση ένα πενταετές, συνολικό αναπτυξιακό πρόγραμμα επενδυτικών δραστηριοτήτων, της τάξης των 20 δισ. ευρώ, και με αυτό να προσέλθει να ζητήσει τη χρηματοδότησή του από τους μηχανισμούς της ΕΕ µε τη σύμπραξη του προϋπολογισμού (Δημόσια Ταµεία/ΕΣΠΑ), της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και ad hoc μηχανισμών, όπως τα επενδυτικά ομόλογα.
Η ιδέα αυτή παραπέμπει στα Μεσογειακά
Ολοκληρωμένα Προγράμματα, που η χώρα διεκδίκησε και «πήρε» και εδράζεται σε μια ευρωπαϊκή προσέγγιση ότι η χώρα δεν ζητάει
αποκλειστικά ενισχύσεις για την «τρύπα» του χρέους, αλλά στοχεύει επιτέλους σε μια δυναμική ανάπτυξης ενταγμένη σε ευρωπαϊκούς σχεδιασμούς.