ΠΑΣΟΚ εναντίον κυβέρνησης Παπανδρέου!

Αφορμή για την έκρηξη αυτή του συνόλου του κομματικού οργάνου αποτέλεσε ο σχεδιασμός που περιλαμβάνει ιδιωτικοποίηση των οργανισμών της πόλης (ΟΛΘ και ΕΥΑΘ), για τον δημόσιο χαρακτήρα των οποίων έχουν δώσει μάχη τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η οριακή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την υποχρηματοδότηση του ΑΠΘ.

Η απόφαση αυτή της μεγαλύτερης νομαρχιακής επιτροπής της χώρας αποτελεί κόλαφο για τον πρωθυπουργό, διότι αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση κινείται μακράν όχι μόνο των πολιτών, αλλά και της κομματικής βάσης που τη στηρίζει.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι υπήρξε πρόταση από κάποια μέλη της Νομαρχιακής, με ιδεολογικό πλαίσιο μάλιστα, να ζητήσουν την παραίτηση του συνόλου της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, πριν ψηφισθεί το Μεσοπρόθεσμο.

Η απόφαση αυτή της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη ως επίσημο κείμενο, αλλά αυτό θα γίνει, όπως μαθαίνουμε, εντός των επόμενων ωρών ή ημερών.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ήδη κοινωνοί των απόψεων της οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ έχουν γίνει φορείς της πόλης, όπως ο πρύτανης του ΑΠΘ, διοίκηση και συνδικάτα των υπό ιδιωτικοποίηση οργανισμών, ενώ αναμένουν σχετικό ραντεβού με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης και άλλους φορείς.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι η συγκεκριμένη Νομαρχιακή δεν είναι μια κλασική περίπτωση, καθώς πριν περίπου από έναν χρόνο η πλειοψηφία της είχε χαρακτηριστεί ως «ηλίθιοι» από τον Θόδωρο Πάγκαλο, με αφορμή ανακοίνωση που είχαν βγάλει για τη λαθρομετανάστευση. Επιπλέον μαθαίνουμε ότι η κίνηση αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, καθώς νέες αντιδράσεις ετοιμάζονται για την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συντάσσεται ιδεολογικό και πολιτικό κείμενο που καταγγέλλει το σύνολο της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, επιτίθεται στον Γιώργο Παπανδρέου και ζητά παραιτήσεις και συνέδριο. Το κείμενο μέχρι στιγμής κυκλοφορεί ανάμεσα σε μέλη του Εθνικού Συμβουλίου και ισχυρά τοπικά στελέχη στη Βόρεια Ελλάδα.

Ωστόσο φαίνεται ότι τους προβληματισμούς αυτούς συμμερίζονται και άλλα κεντρικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Σημειώνουμε ότι τα στελέχη αυτά δεν ανήκουν στην ομάδα της Αριστερής Πρωτοβουλίας, αλλά είναι γνωστά για την πάγια σοσιαλιστική τους ανάλυση και από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου. Στόχος είναι να δημιουργηθεί «από κάτω» μια βάση στελεχών του Κινήματος, στηριγμένη στην αυτοοργάνωση, που θα ζητά πλήρη αλλαγή πολιτικής.

Άλλωστε, μας λένε, η οργανωμένη βάση του Κινήματος βράζει και μιλούν για ώρα ιστορικής ευθύνης. Νιώθουν να πιέζονται ασφυκτικά ανάμεσα στις θέσεις της κυβέρνησης και στην απαίτηση των μελών για αλλαγή πολιτικής.

Ακούμε ότι η αντίδραση στην κυβέρνηση είναι το τελευταίο βήμα για να κρατήσουν εντός ΠΑΣΟΚ χιλιάδες μέλη και στελέχη που υποστηρίζουν ότι «ή θα αλλάξει η κυβέρνηση πολιτική ή θα μείνουν μόνοι τους στο κόμμα».


Σχολιάστε εδώ