Πάνω από 280 εργάτες καθαριότητας είχαν αποσπαστεί σε γραφεία ή στο… σπίτι τους!

Η τελευταία δικαστική απόφαση (5 Μαΐου) που απέρριψε προσφυγή υπέρ της παραμονής στις θέσεις τους 228 συμβασιούχων, εκ των οποίων οι 180 ήταν οδηγοί απορριμματοφόρων, λίγο έλειψε να προκαλέσει «έμφραγμα» στη Διεύθυνση Καθαριότητας και κατ’ επέκταση στην αποκομιδή των σκουπιδιών της πρωτεύουσας. Χαρακτηριστική της σοβαρότητας της συγκεκριμένης δίκης ήταν ότι για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια παρέστη δικηγόρος του δήμου και υποστήριξε το αίτημα των εργαζομένων.

Με την ανακοίνωση της απόφασης, μόνιμοι και έκτακτοι υπάλληλοι συγκεντρώθηκαν στο αμαξοστάσιο της Ιεράς Οδού, έτοιμοι να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, προκειμένου να μην απολυθούν οι συνάδελφοί τους. Στο σημείο αυτό υπήρξε «πυροσβεστική» παρέμβαση του γενικού γραμματέα του δήμου Θόδωρου Λιβάνιου, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι οι συμβασιούχοι θα παραμείνουν για άγνωστο χρονικό διάστημα στις εργασίες τους και θα αναζητηθεί λύση για τη διασφάλιση της συνέχισης απασχόλησής τους.

Προφανώς ο κ. Λιβάνιος είχε επικοινωνήσει προηγουμένως με τον πρώην πολιτικό προϊστάμενό του, υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος είναι ο άνθρωπος που ουσιαστικά τον διόρισε στη συγκεκριμένη θέση.

Τελικά αποφασίστηκε να καταθέσουν οι θιγόμενοι συμβασιούχοι ασφαλιστικά μέτρα, τα οποία θα εκδικαστούν στις 16 Ιουνίου, και όλοι στον δήμο ελπίζουν να έχουν την τύχη των 166 εποχικών (αν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι κάποιος που προσφέρει ανελλιπώς τις υπηρεσίες του επί μια οκταετία) συναδέλφων τους.

Γεγονός είναι πάντως ότι στο περιβάλλον Καμίνη απεύχονται, μέχρι νεωτέρας και νέα αρνητική απόφαση γιατί στο ενδεχόμενο αυτό ο τομέας καθαριότητας θα χάσει σχεδόν τους μισούς οδηγούς του, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να βγουν οι βάρδιες των απορριμματοφόρων.

Ήδη τα δρομολόγια δύσκολα βγαίνουν μετά τα όσα συνέβησαν στις 10 Απριλίου στη χωματερή της Φυλής, οπότε τσιγγάνοι αλβανικής υπηκοότητας άνοιξαν πυρ και δολοφόνησαν δύο Πακιστανούς. Από τότε ο συγκεκριμένος ΧΥΤΑ μένει κάθε βράδυ κλειστός από τις 10 μέχρι τις 6 το πρωί, δηλαδή τις ώρες που συνήθως γινόταν η μεγαλύτερη αποκομιδή σκουπιδιών της Αθήνας. Μια άλλη παράμετρος των επιπτώσεων που έχει η μη λειτουργία της χωματερής κατά τις νυχτερινές ώρες είναι ότι τα απορριμματοφόρα (εξ)αναγκαστικά έχουν αλλάξει ώρες αποκομιδής, με αποτέλεσμα να προκαλείται κυκλοφοριακό κομφούζιο στους στενούς δρόμους της πόλης.

Το βέβαιο είναι πάντως ότι υπάρχει κύμα επιστροφής, όχι εθελοντικής, υπαλλήλων που οργανικά ανήκουν στην καθαριότητα και είχαν αποσπαστεί προφορικά σε άλλη θέση του δήμου. Ήδη έχουν επιστρέψει πάνω από 80 και αναμένονται τουλάχιστον άλλοι 200.
Μεταξύ τους εμφανίστηκαν και κάποιοι που είχαν «εξαφανιστεί» εδώ και κάτι χρόνια, καθώς είχαν πάρει απόσπαση, με τις ευλογίες της δημοτικής αρχής Κακλαμάνη, στο… σπίτι τους. Και φυσικά, κάθε μήνα έπαιρναν κανονικά τον μισθό τους συν τις υπερωρίες, που τις μοιράζονταν με τους συναδέλφους τους, οι οποίοι εργάζονται με συνθήκες που παραπέμπουν κατευθείαν στον Μεσαίωνα.


Σχολιάστε εδώ