Ο ανασχηματισμός παραμένει εδώ…

Στις ατέρμονες συζητήσεις που γίνονται φυσικά «παίζουν» τα μείζονα ζητήματα των πρόωρων εκλογών και του ανασχηματισμού.

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών φαίνεται να απομακρύνθηκε.

Βέβαια απομακρύνθηκε προς το παρόν, αφού όπως λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού πάντα αυτό το σενάριο βρίσκεται στις σκέψεις του και δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να… επανέλθει.

Και όλα αυτά φυσικά υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα προκύψει κάποιο «απρόοπτο» κατά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, δηλαδή κάποιες διαρροές από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ που θα κατέβαζαν τον αριθμό των βουλευτών στους 153. Σε μια τέτοια περίπτωση, όπως ο ίδιος ο Γιώργος έχει δηλώσει, θα πήγαινε σε εκλογές αφού δεν προτίθεται να κυβερνά με 153 βουλευτές…

Μάλλον πάντως αυτό το ενδεχόμενο, εκτός μεγάλης έκπληξης, θα πρέπει να μην είναι πιθανό, αφού όπως και σε διπλανές στήλες γράφουμε η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ δεν θέλει πρόωρες εκλογές, οπότε…

Αυτό που είναι πιθανό να συμβεί σύντομα είναι ο ανασχηματισμός. Όλες οι πληροφορίες παραπέμπουν σε ανασχηματισμό μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου. Ακόμα και για μια κάποια εκτόνωση του εκρηκτικού κλίματος που υπάρχει εντός της ΚΟ, αν και τις περισσότερες φορές ένας ανασχηματισμός δημιουργεί περισσότερους δυσαρεστημένους από ικανοποιημένους…

Ενώ δεν αποκλείεται ένας ανασχηματισμός τότε, μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου δηλαδή, να προσπαθήσει να ικανοποιήσει και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για συμμετοχή στην κυβέρνηση και προσωπικοτήτων εκτός του χώρου του ΠΑΣΟΚ, τεχνοκρατών κ.ά., σε ένδειξη καλής θέλησης για «συναίνεση»…

Η στρατηγική Βενιζέλου

Σʼ αυτό το πλαίσιο έχει ενδιαφέρον να προσεγγίσει κάποιος το πώς πολιτεύεται και πώς σκέφτεται να λειτουργήσει στο μέλλον ο αντίπαλος του Γ. Παπανδρέου το 2007, ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Πολιτικοί του φίλοι, οι οποίοι συνομιλούν μαζί του, προσδιορίζουν ως εξής τη στρατηγική του:

– Παρά τα όσα κατά καιρούς έχουν γραφτεί και ειπωθεί, ο Β. Βενιζέλος ποτέ δεν ζήτησε, αμέσως ή εμμέσως, τη θέση είτε του υπουργού Οικονομικών, είτε του συντονιστή της κυβέρνησης σʼ αυτά τα θέματα.

– Αντίθετα, με τις θέσεις που κατά καιρούς παίρνει και με πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει οδηγεί σε σκέψεις αντίθετες. Για παράδειγμα, η πλατφόρμα του για την οικονομία, οι συχνές αντιπαραθέσεις του με τον Γ. Παπακωνσταντίνου και μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο…

– Η αλήθεια είναι ότι προβληματίζεται έντονα για το αν θα πρέπει ή όχι να παραμείνει στην κυβέρνηση. Έχει σκεφτεί ακόμα και την παραίτηση. Κι αν δεν το έχει κάνει μέχρι τώρα, είναι επειδή στη σκέψη του υπερτερεί το ότι αν παραιτηθεί, ιδιαίτερα αυτήν την κρίσιμη περίοδο, θα κάνει κακό στην κυβέρνηση και στη χώρα.

– Σε περίπτωση πάντως που παραιτηθεί, τότε θα πάει σπίτι του και σε καμιά περίπτωση δεν προτίθεται να προσπαθήσει να φτιάξει κόμμα.

– Δεν προτίθεται σε καμιά περίπτωση στο μέλλον να αντιπαρατεθεί στον Γιώργο. Θεωρεί τη μεταξύ τους αντιπαράθεση το 2007 μια υπόθεση που έχει περάσει στην ιστορία… Και αυτό παρά το γεγονός ότι πλέον τον προσεγγίζουν ακόμα και βουλευτές και στελέχη τα οποία το 2007 στάθηκαν απέναντί του, επειδή στήριζαν τον Παπανδρέου.

– Θεωρεί ότι η κυβέρνηση πάσχει ιδιαίτερα εκτός των θεμάτων της οικονομίας και στα ζητήματα του γενικότερου συντονισμού της, με αποτέλεσμα αυτήν την εικόνα διάλυσης και αποσυντονισμού…

Πάντως θα πρέπει να επισημάνουμε ότι στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ έχουν αρχίσει το τελευταίο διάστημα να αυξάνονται οι… τάσεις αναχωρητισμού βουλευτών, δείγμα της πλήρους απογοήτευσης και της οργής που επικρατούν. Γνωρίζουμε, για παράδειγμα, βουλευτή της Πελοποννήσου ο οποίος διοχετεύει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος, όποτε κι αν γίνουν οι επόμενες εκλογές. Τονίζει μάλιστα ότι έχει χάσει τον ύπνο του, δεν μπορεί να δει τον κόσμο της περιοχής του, γιατί άλλα τους έλεγε και άλλα γίνονται. Και με κόπο αντιστέκεται στον πειρασμό, έπειτα από μια ομιλία του στη Βουλή να δηλώσει την παραίτησή του… Και η περίπτωση αυτή δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό…


Σχολιάστε εδώ