Οριακές καταστάσεις…

Για τον λόγο αυτό και εντείνονται οι πιέσεις με στόχο τη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων σε μια κοινή προσπάθεια για την αντιμετώπιση των οξυμμένων προβλημάτων, ενώ ανακυκλώνονται οι φήμες περί ανασχηματισμού με την αξιοποίηση τεχνοκρατών και εξωκοινοβουλευτικών. Παράλληλα εντός κι εκτός διακινούνται… τρομοκρατικά σενάρια περί χρεοκοπίας ή αποβολής της χώρας μας από το ευρώ, με αυτόματη επιστροφή στη δραχμή. Στον «χορό» μπήκε και η Επίτροπος Μ. Δαμανάκη, προκαλώντας διαψεύσεις και αλυσιδωτές αντιδράσεις, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταγγέλλουν «ωμό εκβιασμό» σε συμφωνία με την κυβέρνηση. Ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους, υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει πιστά όλο το πρόγραμμα. Στην εξαμηνιαία έκθεσή του ο ΟΟΣΑ επισημαίνει τη σημαντική μείωση του ελλείμματος, προειδοποιεί όμως ότι το χρέος της Ελλάδας είναι μη βιώσιμο αν συνεχιστεί ο δανεισμός με τόσο υψηλά επιτόκια.

****

Άκαρπη…
ΠΕΝΙΧΡΑ αποτελέσματα, όπως αναμενόταν, είχε η προσπάθεια του Γ. Παπανδρέου να εξασφαλίσει μια μίνιμουμ συναίνεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κυρίως από τη ΝΔ, στην υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και για τις αποκρατικοποιήσεις. Ο Αντ. Σαμαράς ήταν αρνητικός, τονίζοντας ότι η κοινωνία αναζητά συναίνεση για αλλαγή κατεύθυνσης και όχι συμφωνία κορυφής για να παραμείνουμε εγκλωβισμένοι στο ίδιο αδιέξοδο. Κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι με τα νέα μέτρα υποβάλλει τον λαό σε νέες θυσίες χωρίς καμία προοπτική, ενώ επανέλαβε την ανάγκη για μείωση των φόρων, μείωση της σπατάλης στο Δημόσιο, αποκρατικοποιήσεις με αναπτυξιακό χαρακτήρα κ.ά. Η Αλ. Παπαρήγα, που δεν προσήλθε στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να δώσει καμία συναίνεση και καμία ανοχή, προσθέτοντας ότι κανείς δεν πρέπει να σκύψει το κεφάλι στα τρομοκρατικά διλήμματα της κυβέρνησης, της ΕΕ και της πλουτοκρατίας. Ο Γ. Καρατζαφέρης ανέφερε ότι δεν αρκεί μια αόριστη συναίνεση, χρειάζεται συνευθύνη και όλες οι δυνάμεις να αναλάβουν ένα κομμάτι από το βάρος για τη σωτηρία της χώρας. Αρνητικός και ο Αλ. Τσίπρας, που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τις επιλογές της ενάμιση χρόνο τώρα οδήγησε τη χώρα σε μια πρωτοφανή καταστροφή, τόνισε ότι δεν αναζητά συναίνεση αλλά συνενοχή σε μια εγκληματική πολιτική και κάλεσε τον πρωθυπουργό να προσφύγει σε εκλογές για να αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Συναινετική η Ντ. Μπακογιάννη, που πρότεινε να υπάρξει κοινή πρωτοβουλία από κυβέρνηση και κόμματα να διαπραγματευτούν με την «τρόικα» θέματα φορολογικής πολιτικής. Αρνητικός και ο Φ. Κουβέλης, που κάλεσε την κυβέρνηση να διεκδικήσει την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου.

****

Φοροεπιδρομή
ΦΟΡΟΙ, περικοπές και μειώσεις συνθέτουν το νέο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης για την τετραετία 2011-14, που αναμένεται να επιδεινώσει το ήδη ζοφερό περιβάλλον για την ελληνική κοινωνία. Στο πακέτο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: δραστική περικοπή φοροαπαλλαγών, νέα μείωση σε μισθούς και συντάξεις, αύξηση στον ΦΠΑ που θα επιβαρύνει το κόστος σε τρόφιμα και υπηρεσίες, αύξηση των τελών κυκλοφορίας, ειδικός φόρος στα αναψυκτικά κ.ά. Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε περικοπές στις συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ και στις επικουρικές αλλά και μείωση από 5% μέχρι 14% στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων. Εξάλλου, με το ενιαίο μισθολόγιο που θα εφαρμοστεί τους αμέσως επόμενους μήνες θα υπάρξει νέα μείωση αποδοχών για τους δημοσίους υπαλλήλους. Το δεύτερο σκέλος του πακέτου περιλαμβάνει αποκρατικοποιήσεις με διαδικασίες εξπρές και με αμφίβολο το οικονομικό αποτέλεσμα. Σε προτεραιότητα ΟΤΕ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΟΛΠ, Καζίνο, ΟΔΙΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΛΑΡΚΟ, Κρατικά Λαχεία κ.ά., ενώ για το 2012 ο κατάλογος έχει Εγνατία, ΟΠΑΠ, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, λιμάνια κ.ά. Έντονες ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τη ΝΔ να μιλάει για επανάληψη της λανθασμένης συνταγής και εκποίηση δημόσιας περιουσίας υπό το κράτος του ταμειακού πανικού. Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για εμμονή στην ίδια αποτυχημένη πολιτική.

****

«Τσουνάμι»
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗ με ένα πρωτόγνωρο «τσουνάμι» αντιδράσεων θα βρεθεί το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, καθώς οι εργαζόμενοι σε δημόσιο –κυρίως– και ιδιωτικό τομέα προγραμματίζουν δυναμικές κινητοποιήσεις. Στις 4 Ιουνίου ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ οργανώνουν συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, ενώ τις προηγούμενες ημέρες αυθόρμητοι πολίτες πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε αρκετές πόλεις της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Χανιά κ.ά.). Το κίνημα οργανώθηκε μέσω του facebook και όσοι προσήλθαν κινήθηκαν έξω από λογικές κομμάτων και συνδικαλιστικών οργανώσεων. Εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ και τράπεζες θα πραγματοποιήσουν απεργίες διαμαρτυρόμενοι για τις νέες περικοπές στις αποδοχές και τις συγχωνεύσεις φορέων, που θα φέρουν απολύσεις. Σε συναγερμό βρίσκονται και οι εργαζόμενοι σε Οργανισμούς που πρόκειται να αποκρατικοποιηθούν, όπως στον ΟΛΠ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (όπου ξεκίνησαν καταλήψεις), ενώ ακόμη πιο δυναμικές αναμένονται οι αντιδράσεις των υπαλλήλων της ΔΕΗ. Κι αυτό διότι θεωρείται βέβαιο ότι από τη διαδικασία θα υπάρξουν απολύσεις εργαζομένων, καθώς θα πάψει να υφίσταται η μονιμότητα και θα εφαρμοστούν προγράμματα μείωσης προσωπικού.


Σχολιάστε εδώ