ΝΕΟ ΔΑΝΕΙΟ ΣΤΑ ΓΡΗΓΟΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ!

Για να αποφύγουν τα χειρότερα, οι «σκληρές» κυβερνήσεις του ευρωπαϊκού Βορρά αρχίζουν να αφήνουν κατά μέρος τις ανούσιες απειλές περί χρεοκοπίας της Ελλάδας και επιστροφής στη δραχμή και αναζητούν τον πιο εύσχημο τρόπο για να οργανώσουν τη νέα διάσωση της χώρας.
Την ώρα που η διαπραγμάτευση με την «τρόικα» για το νέο Μνημόνιο παραμένει «κολλημένη» και η κυβέρνηση αδυνατεί να εξασφαλίσει συναίνεση της αντιπολίτευσης για σκληρά μέτρα, αρχίζει να γίνεται όλο και πιο ορατή η απειλή μιας σοβαρής κρίσης στο τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης, η οποία αλλάζει τις προτεραιότητες των κυβερνήσεων και επιτάσσει να διασωθεί αμέσως η Ελλάδα με ένα νέο δάνειο για την περίοδο 2012-2013.

Στην καρδιά της νέας αναταραχής, που αρχίζει να έρχεται στην επιφάνεια και έφερε αυτήν την εβδομάδα το ευρώ σε συνεχή ιστορικά ρεκόρ πτώσης έναντι του ελβετικού φράγκου, βρίσκεται ο βελγογαλλικός τραπεζικός όμιλος της Dexia.

Η Dexia, η οποία ήδη έχει διασωθεί με μεγάλες ενέσεις κεφαλαίων από το Παρίσι και τις Βρυξέλλες, όλα δείχνουν ότι θα οδηγηθεί με μεγάλη ταχύτητα στην κατάρρευση, αν υπάρξει οποιοδήποτε «επεισόδιο» με την Ελλάδα (αναδιάρθρωση χρέους, χρεοκοπία κ.λπ.). «Μια νέα Lehman Brothers θα “σκάσει” με πάταγο στην καρδιά του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, αν υπάρξουν νέες επιπλοκές στην ελληνική κρίση», ανέφερε χαρακτηριστικά έμπειρο τραπεζικό στέλεχος.

Η Dexia έχει ενεργητικό που ξεπερνά τα 600 δισ. ευρώ (διπλάσιο από το χρέος της Ελλάδας) και ένα «τοξικό» χαρτοφυλάκιο γεμάτο με ομόλογα χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης, αλλά και με τοποθετήσεις σε «τοξικά» προϊόντα στην Αμερική.

Η τράπεζα υπολογίζεται ότι έχει στο χαρτοφυλάκιό της ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας άνω των 3,5 δισ. ευρώ, δηλαδή δύο φορές περισσότερα από όσα έχει, για παράδειγμα, η Deutsche Bank.
Αυτήν την εβδομάδα η Dexia φάνηκε ότι αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα, καθώς δύο μεγάλοι επενδυτές απέσυραν χρηματοδοτήσεις σχεδόν 3 δισ. ευρώ, ενώ την Παρασκευή ανεστάλη η διαπραγμάτευση των μετοχών της τράπεζας για αρκετές ώρες, προκειμένου να ανακοινώσει ότι θα γράψει ζημίες 3,2 δισ. ευρώ από τοποθετήσεις σε αμερικανικά «τοξικά» προϊόντα.

Είναι φανερό ότι ο βελγογαλλικός όμιλος δεν θα αντέξει οποιαδήποτε διαγραφή ελληνικού χρέους και τις συνέπειες που θα υπάρξουν στα υπόλοιπα «περιφερειακά» ομόλογα του χαρτοφυλακίου του και θα χρειασθεί να διασωθεί με νέα κεφάλαια από τη γαλλική και τη βελγική κυβέρνηση, για να μην έχουμε ένα «επεισόδιο τύπου Lehman» στην καρδιά του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.

Στροφή των Ευρωπαίων
Η έντονη ανησυχία για τη σταθερότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, που έχει προκαλέσει τεράστια φυγή κεφαλαίων στην Ελβετία τις τελευταίες ημέρες, οδηγεί σε στροφή 180 μοιρών τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στη διαχείριση του ελληνικού προβλήματος: Πρώτη προτεραιότητα τώρα δεν είναι πια το περιεχόμενο του νέου «πακέτου» διάσωσης και η επιβολή των σκληρότερων δυνατών όρων και δεσμεύσεων στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά να βρεθεί το συντομότερο μια λύση που θα σταματήσει τις ανησυχίες των αγορών για χρεοκοπία της Ελλάδας και μετάδοση των κραδασμών στις τράπεζες. «Για να σωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει και πάλι να διασωθεί η Ελλάδα», τονίζει τραπεζικό στέλεχος.

Δεν είναι τυχαίο ότι, όσο περνούν οι ημέρες και παρότι η «τρόικα» δεν έχει καταφέρει να καταλήξει σε μια συμφωνία με το υπουργείο Οικονομικών για τα μέτρα του νέου Μνημονίου, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ρίχνουν όλο και περισσότερο τους τόνους για το ελληνικό θέμα.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε αυτήν την εβδομάδα ότι δεν υπάρχει το παραμικρό ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ενώ ακόμη και ο «σκληρός» κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου.

Τα… αστεία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, με τις απειλές περί μη εκταμίευσης της πέμπτης δόσης και τα σενάρια αναδιάρθρωσης του χρέους ή ακόμη και επιστροφής της χώρας στη δραχμή φάνηκε αυτή την εβδομάδα ότι, όσο και αν χρησιμοποιήθηκαν για να τρομοκρατήσουν την ελληνική κοινή γνώμη, δεν θα μπορούσαν να συνεχισθούν άλλο.


Σχολιάστε εδώ