Μικρά & ενοχλητικά

Ο Γ. Προβόπουλος, στη συνάντησή του με τον πρόεδρο των οικονομικών της Εκκλησίας Μητροπολίτη Ελασσώνος και άλλους αρχιερείς, τους εξήγησε πώς έχει η κατάσταση και ότι η διορία λήγει στο τέλος του χρόνου για να μεταφέρουν τους λογαριασμούς που έχουν στις ιδιωτικές τράπεζες. Από το νέο έτος τα αποθεματικά των ναών, των Μητροπόλεων, των Μονών και των εκκλησιαστικών ιδρυμάτων, με βάση τον αναγκαστικό νόμο του 1950, θα τεθούν υποχρεωτικά στη διάθεση της Τράπεζας της Ελλάδος με αντάλλαγμα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου και έναν προσυμφωνημένο τόκο που θα καλύπτει τις πάγιες ανάγκες τους (μισθούς νεωκόρων, ρεύμα στους ναούς κ.λπ.). Μέχρι τον Μάρτιο πολλά μπορεί να γίνουν…

«Η ελπίδα μας για να σωθούμε»

«Γιατί να μη μας αφήσει ο Θεός που καθημερινά τον σταυρώνουμε, τον βρίζουμε και τον περιφρονούμε;» είπε ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξή του που παραχώρησε στο «Αγιορείτικο Βήμα». Πουθενά δεν διακρίνεται φως, είπε ο Σεβασμιώτατος, υπογραμμίζοντας πως η ελπίδα είναι μία: «Η επιστροφή μας στον Θεό μας, το αγκάλιασμα της ιστορίας μας, η αξιοποίηση της παράδοσής μας, το ξαναζωντάνεμα της Εκκλησίας μας, η ανάσταση της πίστης μας. Αυτό λύνει και οικονομικά προβλήματα». Η Εκκλησία δυσκολεύεται λόγω της ασυνέπειας και της σιωπής της, είπε ο Μητροπολίτης Μεσογαίας, όμως το κυριότερο πρόβλημα είναι πως την πετάξαμε μεθοδικά έξω από τη ζωή μας, της αλλάξαμε αποστολή. «Της δώσαμε άλλον ρόλο από αυτόν που της αρμόζει, την απονευρώσαμε εμείς οι ίδιοι ως κοινωνία», είπε.
Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας επεσήμανε πως η Εκκλησία «από τρυφερή μάνα του έθνους έγινε κακή μητριά, από μελωδία της ζωής μας κατήντησε παραφωνία, από σύμβολο δύναμης και έμπνευσης εκφυλίστηκε σε άχρηστο ιστορικό υπόλειμμα.
Οι νέοι μας δεν τη θέλουν, χωρίς όμως να την ξέρουν. Έχουν εκλείψει τα βιώματα της πίστης. Έχουν αποξενωθεί από την κουλτούρα της. Φαίνεται πως κυριάρχησε μια αμαρτωλή παραφροσύνη». Σημείωσε πως «η Εκκλησία υπάρχει πια μόνο για να την πολεμούμε» και «σε αυτό είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι», λέγοντας πως ήρθε ο καιρός να αγκαλιάσει τον αμαρτωλό, γιατί δεν «λέει τίποτα να μείνει με τους καλούς ούτε με τους ημέτερους».

*****

Έσπασαν λουκέτα

Συνεχίζονται τα παρατράγουδα στον ναό των Παμμέγιστων Ταξιαρχών που ανήκει στο Αμαλίειο Οικοτροφείο Θηλέων. Ο ιερέας του ναού και η προϊσταμένη του αρχή (Αρχιεπισκοπή), αν και έχουν προειδοποιηθεί επανειλημμένα πως μια ομάδα κατοίκων προσπαθεί να σφετεριστεί τον ναό, διεκδικώντας παράτυπα τη διαχείρισή του παρά τις δικαστικές αποφάσεις που τον κατοχυρώνουν στο οικοτροφείο, επιμένουν να τις αγνοούν.

Την περασμένη εβδομάδα «άγνωστοι» έσπασαν το λουκέτο στην κεντρική πύλη του ναού και προσπάθησαν να αλλάξουν τον κωδικό στο σύστημα συναγερμού. Ενέργειες που η διοίκηση του οικοτροφείου περίμενε να συμβούν και είχε ενημερώσει -και προειδοποιήσει- τον ιερέα… Άραγε τα γνωρίζει όλα αυτά ο Αρχιεπίσκοπος;


Σχολιάστε εδώ