ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Σταθερή στα ποσοστά της ήταν η ΕΔΕΚ με ποσοστό 8,93% (μείωση 0,3%) και 5 έδρες, ενώ ΔΗΚΟ και ΕΥΡΩΚΟ είχαν πτώση ποσοστών περί το 2% έκαστο. Το ΔΗΚΟ έλαβε ποσοστό 15,75% (μείωση 2,22%), με αποτέλεσμα από 11 έδρες να περιοριστεί στις 9, και το ΕΥΡΩΚΟ πήρε 3,88% (μείωση 1,9) και από τις 3 που είχε καταλαμβάνει 2 έδρες.

Η ισοπαλία

Το ενδιαφέρον τώρα επικεντρώνεται στην εκλογή του προέδρου της Βουλής. Η σχετική ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιουνίου. ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ συγκεντρώνουν 28 βουλευτές. Συνεπώς δεν έχουν την πλειοψηφία των 29 βουλευτών για να εκλέξουν από την πρώτη ψηφοφορία τον Μάριο Κάρογιαν, πρόεδρο του ΔΗΚΟ, ο οποίος έχει ήδη προταθεί από το ΑΚΕΛ. Ο έτερος των υποψηφίων είναι ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, τον οποίο έχει ήδη υποστηρίξει το ΕΥΡΩΚΟ. Εάν δεν εκλεγεί από την πρώτη ψηφοφορία πρόεδρος, τότε θα ακολουθήσει άλλη μία. Πρόεδρος θα εκλεγεί όποιος συγκεντρώσει 22 ψήφους και αν δεν υπάρξει νικητής τότε γίνεται τρίτη ψηφοφορία, οπότε πρόεδρος θα εκλεγεί όποιος συγκεντρώσει έστω και μία ψήφο περισσότερη από τον ανθυποψήφιό του. Εάν και πάλι δεν υπάρξει νικητής, τότε θα ζητηθεί γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα, καθότι το Σύνταγμα δεν ρυθμίζει ρητώς τι μέλλει γενέσθαι. Επικρατέστερη είναι η εκδοχή να γίνει πρόεδρος ο γηραιότερος, υπό την έννοια ότι η αναπλήρωση του προέδρου της Κυπριακής Βουλής γίνεται από τον εκάστοτε γηραιότερο βουλευτή. Η ισοψηφία και στις τρεις ψηφοφορίες είναι πιθανή, στην περίπτωση κατά την οποία πέραν του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ θα σχηματιστεί μια άλλη συμμαχία ΔΗΣΥ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ, Οικολόγων που θα στηρίξουν την υποψηφιότητα Ομήρου.

Το ΑΚΕΛ και ο Κουλίας

Το ΑΚΕΛ ήδη έχει υποστηρίξει την υποψηφιότητα Κάρογιαν, με την προσδοκία να συνεχίσει τη συνεργασία με το ΔΗΚΟ εν όψει και των προεδρικών εκλογών του Φεβρουαρίου του 2013. Από την άλλη ο ΔΗΣΥ, τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο, έχει διατυπώσει τρεις επιλογές: Πρώτη, να υποστηρίξει τον Κάρογιαν υπό τον όρο να αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Δεύτερη, να υποστηρίξει Ομήρου υπό τον όρο ότι να ψηφίσουν ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας και ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, ο οποίος δήλωσε ότι θα προβεί σε επαφές ώστε να εξευρεθεί κοινός υποψήφιος από τον ενδιάμεσο χώρο και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι και ο ίδιος υποψήφιος. Οι ψήφοι τους είναι αναγκαίοι για τη δημιουργία της απόλυτης πλειοψηφίας στην πρώτη ψηφοφορία. Χωρίς τον Κουλία θα υπάρξει ισοψηφία ως το τέλος και χωρίς τον Περδίκη θα κερδίσει ο Κάρογιαν. Ο Κουλίας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην ψηφίσει τον Κάρογιαν, διότι ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα καλούσε τους ψηφοφόρους του κόμματος στην επαρχία Αμμοχώστου να καταψηφίσουν τον Κουλία, ο οποίος διαφωνεί με τον Κάρογιαν στο Κυπριακό και είναι υπέρ της αποχώρησης του ΔΗΚΟ από τη συγκυβέρνηση. Τρίτη, να κατέλθει υποψήφιος, παρότι θα χάσει στη δεύτερη ψηφοφορία, ο κ. Αναστασιάδης.

Σε μια τέτοια περίπτωση θα υπάρχουν τρεις υποψήφιοι: Ο κ. Αναστασιάδης, ο κ. Κάρογιαν και ο κ. Ομήρου. Στον δεύτερο γύρο, δηλαδή στη δεύτερη ψηφοφορία, ο κ. Κάρογιαν θα λάβει 28 ή 27 ψήφους, εάν δεν ψηφίσει ο κ. Κουλίας. Πάντως η ηγεσία του ΔΗΚΟ απειλούσε ακόμη και με διαγραφή τον Κουλία και παράδοση της έδρας του στον αμέσως επόμενο υποψήφιο.

Το διακύβευμα

Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών δεν μπορεί να δώσει ακριβή συμπεράσματα για τη θέση των ψηφοφόρων στο Κυπριακό, διότι αφενός το Κυπριακό δεν ήταν στην πρώτη γραμμή του προεκλογικού αγώνα αφετέρου τα ψηφοδέλτια των κομμάτων είχαν υποστηρικτές και του «ναι» και του «όχι» ακόμη και εναντίον της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Κλασικό παράδειγμα ήταν το ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ, στο οποίο υπήρχαν υποστηρικτές του «ναι», του «όχι» και άλλοι εναντίον της ομοσπονδίας. Συνεπώς, δεν μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι επανέρχεται το «ναι» ή υποχωρεί το «όχι». Δεν ήταν το κριτήριο για να υποστηρίξουν τα ψηφοδέλτια ούτε απετέλεσε το διακύβευμα των εκλογών.


Σχολιάστε εδώ