ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ Η ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

Από τη ΝΔ υπογραμμίζουν ότι παραμένουν οι «κόκκινες γραμμές» και διαψεύδουν κατηγορηματικά τις πληροφορίες που εκπορεύθηκαν από το Μέγαρο Μαξίμου για σύγκλιση απόψεων σε ζητήματα φορολογικής πολιτικής.
Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά αποτιμούν με θετικό τρόπο τα αποτελέσματα του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών και υπογραμμίζουν ότι έπεσε στο κενό η προσπάθεια του πρωθυπουργού να σύρει τη ΝΔ στην παγίδα της συναίνεσης. Αντίθετα, σημειώνουν με ικανοποίηση ότι ο κ. Σαμαράς «στρίμωξε» τον κ. Παπανδρέου στο θέμα της διαπραγμάτευσης με την «τρόικα» για τα φορολογικά, αλλά και ευρύτερα του Μνημονίου. Παράγοντες του κόμματος σημείωναν ότι η σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο ήταν εξαρχής καταδικασμένη, από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός δεν προσήλθε με αναθεωρημένες προτάσεις σε σχέση με αυτές που είχε παρουσιάσει στις κατʼ ιδίαν συναντήσεις του με τους αρχηγούς. Δεν είναι λίγοι πάντως οι βουλευτές της ΝΔ που πιστεύουν ότι ο κ. Παπανδρέου έστησε ένα «επικοινωνιακό σόου» με αποδέκτες την «τρόικα» και τους δανειστές: να εμφανισθεί δηλαδή προς τα έξω ότι είναι διαλλακτικός και πρόθυμος να συζητήσει τις προτάσεις της αντιπολίτευσης, η οποία ωστόσο δεν συναινεί και δεν στηρίζει την κυβέρνηση στην υλοποίηση του προγράμματος δημοσιονομικής σταθερότητας.
Από τη Συγγρού υπογραμμίζουν ότι πουθενά στο κείμενο του Μνημονίου δεν υπάρχει δέσμευση ή όρος ότι για την εφαρμογή του απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της ΝΔ. Προσθέτουν επίσης ότι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα στο οποίο ζητάει στήριξη η κυβέρνηση δεν αποτελεί μέρος του Μνημονίου. Σε κάθε ευκαιρία επισημαίνουν ότι δεν είναι η ΝΔ εκείνη που εμπόδισε ως τώρα τον κ. Παπανδρέου να προωθήσει τα αναγκαία μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που συμφώνησε με την «τρόικα», αλλά οι ίδιοι υπουργοί του. Που είτε διστάζουν να προχωρήσουν φοβούμενοι το πολιτικό κόστος και πιθανές δικαστικές περιπέτειες στο μέλλον, είτε –ακόμη χειρότερα– δεν συμφωνούν με βασικές πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής.
Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά καθόλου δεν εξεπλάγησαν από τη νέα παρέμβαση της Κομισιόν και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), μετά το συμβούλιο αρχηγών, όπου και ζήτησαν εκ νέου συναίνεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης. Μίλησαν για ευθεία παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας και σημείωσαν ότι «δεν μπορούν να φορτώνουν στη ΝΔ τα αδιέξοδα που δημιούργησε η δική τους λανθασμένη συνταγή» για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Εκτιμούν μάλιστα ότι οι πιέσεις θα συνεχισθούν και τις επόμενες ημέρες, σπεύδουν ωστόσο να διαμηνύσουν ότι «δεν δεχόμαστε εκβιασμούς που ακυρώνουν το νόημα και το περιεχόμενο της Δημοκρατίας μας», όπως χαρακτηριστικά είπε κι ο κ. Σαμαράς στη δήλωσή του μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
Ο κ. Σαμαράς προχωρά κανονικά το πρόγραμμά του και στις 7 Ιουνίου θα ταξιδέψει στο Παρίσι για την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον γάλλο πρωθυπουργό Φρ. Φιγιόν. Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας, όπου ο πρόεδρος της ΝΔ θα τον ενημερώσει σχετικά με τις προτάσεις της κόμματός του για την έξοδο από την κρίση, όπως αυτές περιλαμβάνονται στο «Ζάππειο 2». Λίγο αργότερα, στις 22 Ιουνίου, θα πάει στις Βρυξέλλες, όπου και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χ. Μ. Μπαρόζο. Παράλληλα προγραμματίζει περιοδείες σε διάφορες περιοχές της χώρας, με πρώτο σταθμό την Κρήτη.


Σχολιάστε εδώ