«Θυσία» στην «τρόικα» 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι;

Η πρόταση που έχει ήδη απευθυνθεί στις μεγάλες ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες είναι να δεσμευθούν δημόσια ότι το 2012 και το 2013 θα αγοράσουν νέα ελληνικά ομόλογα σε αντικατάσταση ελληνικών τίτλων που θα λήγουν, ώστε να μην πέσει όλο το βάρος της νέας ελληνικής διάσωσης στις κυβερνήσεις.
Το μόνο που μένει για να «κλειδώσει» η συμφωνία και να ανακοινωθεί, ώστε να επανέλθει η ηρεμία και να κερδίσει χρόνο το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα για να καλύψει τα «νώτα» του, είναι να καταλήξει σε έναν ευπρόσωπο, για τις σκληρές κυβερνήσεις του Βορρά, συμβιβασμό ή διαπραγμάτευση με την ελληνική κυβέρνηση για το νέο «πακέτο» μέτρων.
Το πρόγραμμα που παρουσιάσθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο τη Δευτέρα έχει ήδη απορριφθεί από την «τρόικα», καθώς περιλαμβάνει υπερβολικά φορολογικά μέτρα αμφίβολης αποτελεσματικότητας και δεν δίνει αρκετό βάρος στη συρρίκνωση του Δημοσίου. Επιπλέον, υπάρχει μια συνολική «τρύπα» (μέτρα που δεν έχουν προσδιορισθεί) της τάξεως των 5 δισ. ευρώ, που η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει ακόμη πώς θα κλείσει.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», αυτό που σχεδιάζει τώρα το υπουργείο Οικονομικών, ως εντυπωσιακή κίνηση που θα αλλάξει το κλίμα της διαπραγμάτευσης, είναι ένα ευρύτατο πρόγραμμα κατάργησης και συγχώνευσης δεκάδων οργανισμών και φορέων του Δημοσίου.
Οι υπάλληλοι αυτών των Οργανισμών θα αξιολογηθούν από το ΑΣΕΠ, με στόχο να μειωθεί σημαντικά η απασχόληση στο Δημόσιο.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 15.000 απολύσεις με αυτήν τη μέθοδο μέσα στο 2011. Πάντως, το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν κατάφερε τελικά να εξασφαλίσει συναίνεση της αντιπολίτευσης στα νέα μέτρα, λόγω της σταθερής θέσης του Αντ. Σαμαρά υπέρ της επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, ίσως αποδειχθεί… ευλογία στη διαπραγμάτευση που συνεχίζεται για το νέο Μνημόνιο.

Η κυβέρνηση μπορεί πλέον να επικαλεσθεί τις ισχυρές εσωτερικές αντιδράσεις, αν θέλει να αποκρούσει τις πιέσεις για εθνικά ταπεινωτικές λύσεις, όπως η προτεινόμενη από κυβερνήσεις του Βορρά μεταφορά της ευθύνης για τις αποκρατικοποιήσεις σε έναν ανεξάρτητο οργανισμό που ουσιαστικά θα διοικείται από την «τρόικα».


Σχολιάστε εδώ