Εγρήγορση και συνεχή αγώνα
Αυτά πρέσβευε η μεγάλη ελληνίστρια Ζακλίν ντε Ρομιγύ, όπως τόνισε ο μαθητής της και καθηγητής του Πανεπιστημίου της Σορβόνης κ. Πολ Ντεμόν, στην ημερίδα μνήμης και τιμής που διοργάνωσε για τη Ρομιγύ η Ελληνική Γλωσσική Κληρονομιά την περασμένη Κυριακή στην Παλαιά Βουλή και είχε μεγάλη επιτυχία. Ο κ. Ντεμόν τόνισε τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο η Ρομιγύ αναδείκνυε μέσα από τα αρχαία κείμενα, τις αιώνιες αξίες της Δημοκρατίας, αλλά και τις παθογένειές της και τις αξιοποιούσε στη σημερινή πραγματικότητα.
Τη μνημειώδη συμβολή τής Ρομιγύ στη μελέτη του έργου του Θουκυδίδη περιέγραψε ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Βασ. Κωνσταντινόπουλος, επιλέγοντας τις τρεις βασικές της εργασίες «Ο Θουκυδίδης και ο αθηναϊκός ιμπεριαλισμός», «Ιστορία και λογική στον Θουκυδίδη», «Η κριτική έκδοση του έργου του Θουκυδίδη».
Πολύ σημαντικές ήταν οι επισημάνσεις του πρώην πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας Ανδρέα Καραμάνου, που ανέδειξαν τις απόψεις της Ρομιγύ για την αξία των αρχαίων ελληνικών κειμένων ως πηγών των διαχρονικών αξιών και ιδεών, αλλά και ως μνημείων αισθητικής και δομικής συγκρότησης, χαρακτηριστικών που επιβάλλουν τη διδασκαλία τους σε όλους τους τομείς του επιστητού και όχι μόνον σε φιλολόγους.
Απέναντι, λοιπόν, σε όσους συνεχίζουν να βάλλουν εναντίον της διαχρονικής ελληνικής και των αξιών της αρχαίας ελληνικής γραμματείας ο κ. Καραμάνος παρέθεσε την προτροπή της Ρομιγύ για συνεχή εγρήγορση και αγώνα από όλα τα στρώματα της κοινωνίας ώστε η ελληνική γλώσσα, «που τρέφει όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες», και το ελληνικό πνεύμα «να συνεχίζουν να τροφοδοτούν τη σύγχρονη πραγματικότητα».