Είναι εντελώς γελοία, τελεία και παύλα…

«Τη βρίσκω εντελώς γελοία, τελεία και παύλα», δήλωσε με κατηγορηματικό, όπως προκύπτει, τρόπο ο κ. Προβόπουλος σε δηλώσεις του στο διεθνές πρακτορείο «Μάρκετ Νιουζ».

Από κει και πέρα ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας –με τον οποίο ειρήσθω εν παρόδω έχει έξι μήνες να συναντηθεί ο πρωθυπουργός (βλέπετε, συμβουλεύεται τους… σοφούς που έφερε από την Εσπερία και οι οποίοι μας αποβούλιαξαν)– είναι αισιόδοξος. Πιστεύει ότι ένα φιλόδοξο, εμπροσθοβαρές και μεγάλης κλίμακας πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα στην προσπάθειά της να βγει από την τωρινή κρίση.

Ένα τέτοιο πρόγραμμα, εάν εφαρμοστεί αποτελεσματικά, μπορεί, τονίζει ο κ. Προβόπουλος, να μειώσει δραστικά το χρέος και να απελευθερώσει την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας, πείθοντας τις αγορές ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει.
Προσθέτει ακόμη ότι η υλοποίηση του προγράμματος των 50 δισ. μπορεί να μειώσει το χρέος κατά 22% του ΑΕΠ και ακόμη περισσότερο, καθώς θα στηρίξει την αναπτυξιακή δυναμική της Ελλάδος και θα φέρει σημαντικές ξένες επενδύσεις. Με την υλοποίηση του προγράμματος των 50 δισ. θα περάσουμε ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές ότι η Ελλάδα αλλάζει.

Προϋπόθεση όμως, κατά τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, είναι η Ελλάδα να υπερακοντίσει τους στόχους της, να μειώσει το μέγεθος του δημόσιου τομέα, να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της και να πατάξει τη φοροδιαφυγή.
Για μια ακόμη φορά είπε ότι η συζήτηση για αναδιάρθρωση βλάπτει τη χώρα και ότι μπορούμε να αποπληρώσουμε το χρέος χωρίς κανενός είδους αναδιάταξη, αν εφαρμοστεί σωστά το πρόγραμμα προσαρμογής.

Όσον αφορά τις ελληνικές τράπεζες ο κ. Προβόπουλος ανέφερε ότι έχουν ισχυρούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, ισχυρότερους από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, αλλά επλήγησαν από τη δημοσιονομική κρίση. Για να καθησυχαστούν οι αγορές προτρέπει τις ελληνικές τράπεζες να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους, ενώ τόνισε ότι οι συγχωνεύσεις και οι στρατηγικές συμμαχίες θα έρθουν σύντομα.


Σχολιάστε εδώ