Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

Δηλαδή, με λίγα λόγια, η ΕΚΤ συμφωνεί μόνον για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και μείωση του επιτοκίου. Και με έμφαση προσέθεσε ότι «η πλήρης αναδιάρθρωση του χρέους μιας χώρας-μέλους της Ευρωζώνης θα μπορούσε να επιφέρει επιπτώσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα που να είναι οδυνηρότερες από εκείνες που προέκυψαν από την πτώχευση της Lehman Brothers. Και όσα λέγονται περί αναδιάρθρωσης στην Ευρωζώνη βασίζονται στην εσφαλμένη υπόθεση πως κάποιο κράτος-μέλος έχει χρεοκοπήσει». Αν αποκρυπτογραφήσουμε τα λόγια αυτά του κ. Σταρκ, θα δούμε ότι στην ΕΚΤ δέχονται ότι η Ελλάδα δεν έχει χρεοκοπήσει και ούτε πρόκειται να χρεοκοπήσει. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα την αφήσουν να χρεοκοπήσει επίσημα. Όχι γιατί θα είναι αρνητικό φαινόμενο για την ελληνική οικονομία, αλλά γιατί μια αναδιάρθρωση του χρέους ή χρεοκοπία της Ελλάδος θα είχε τρομερές αρνητικές συνέπειες, κυρίως στις δύο μεγάλες και ισχυρότερες οικονομίες της Ευρωζώνης, δηλαδή στις οικονομίες της Γερμανίας και της Γαλλίας. Και ενδεχομένως θα προκαλέσει και την κατάρρευση των οικονομιών της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, που βρίσκονται σχεδόν στην ίδια θέση με την Ελλάδα. Κάτι που θα σημάνει και διάλυση της Ευρωζώνης.

• Μετά τη συμφωνία της Γαλλίας με την Ιταλία για την επιλογή του νυν διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι ως διαδόχου του απερχόμενου από την προεδρία της ΕΚΤ κ. Τρισέ, στους υποστηρικτές του ιταλού τραπεζίτη προσεχώρησε και η Γερμανία. Επομένως ο κ. Ντράγκι από τον προσεχή Οκτώβριο θα είναι ο νέος πρόεδρος της ΕΚΤ, αφού οι τρεις οικονομικά ισχυρότερες χώρες της Ευρωζώνης στηρίζουν πλέον την υποψηφιότητά του. Προ ημερών η κ. Μέρκελ σε συνέντευξή της δήλωσε ότι ο ιταλός τραπεζίτης βρίσκεται πολύ κοντά στη γραμμή της Γερμανίας για σταθερότητα του ευρώ και στιβαρή οικονομία. Και ασφαλώς αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους η Γερμανία τελικά συγκατατέθηκε στη στήριξη της υποψηφιότητάς του. Και η γερμανική κυβέρνηση ασκεί τώρα πίεση στον κ. Ντράγκι να σταματήσει την αγορά ομολόγων των αδύναμων κρατών ευθύς ως αναλάβει τα καθήκοντά του. Ο κ. Τρισέ, για να στηρίξει τις αδύναμες οικονομίες της Ευρωζώνης, αγόραζε ομόλογα της Ελλάδος, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, αδιαφορώντας για τις όποιες «προφητείες» της χρηματοπιστωτικής αγοράς και παρά τις διαφωνίες της Γερμανίας και των άλλων κρατών που ακολουθούν τις επιλογές της. Αν ο κ. Ντράγκι σταματήσει την αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ, αυτό θα είναι ισχυρό χτύπημα για την ελληνική οικονομία και ειδικότερα για το τραπεζικό σύστημα της χώρας μας.

• Η οικονομία της Ιρλανδίας, χτυπημένη από την ύφεση και τον πληθωρισμό, έχει συρρικνωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Το έλλειμμά της το 2010 έφτασε στο 32% του ΑΕΠ. Και από την εποχή της οικονομικής της ακμής έχει συρρικνωθεί κατά 21%. Το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα το 1999 έφτανε στα 43.645 ευρώ. Σήμερα υπολογίζεται ότι μετά βίας φτάνει στα 34.000 ευρώ, με τάσεις περαιτέρω συρρίκνωσης, καθώς η ύφεση συνεχίζεται. Με τις συνεχείς μειώσεις των μισθών και των συντάξεων που επέβαλε η «τρόικα» και στην Ιρλανδία, το σύνθημα που κυριαρχεί μεταξύ των κατοίκων είναι ότι αισθάνονται σαν να τράβηξαν «τον λαχνό της κολάσεως». Και αυτό γιατί πριν από την κρίση, δηλαδή μέχρι και το 2007, οι 4,5 εκατ. κάτοικοι της μικρής αυτής χώρας γνώρισαν μια πρωτοφανή άνοδο του βιοτικού τους επιπέδου. Και όλοι στην υπόλοιπη Ευρώπη μιλούσαν για το «θαύμα» της Ιρλανδίας. Και πράγματι οι ρυθμοί ανάπτυξής της ήσαν θαυμαστοί. Πάνω από μια δεκαετία, από το 1995 και μετά, παρουσίαζε αύξηση του ΑΕΠ κατά 7% ετησίως. Και πολλοί οικονομολόγοι και πολιτικοί στις άλλες χώρες της Ευρώπης παρότρυναν τις κυβερνήσεις τους να ακολουθήσουν το μοντέλο ανάπτυξης της Ιρλανδίας. Και το μοντέλο αυτό δεν ήταν τίποτε άλλο παρά η μετατροπή της σε αποικία των κολοσσών του πλούτου. Φορολογικός παράδεισος και ξέπλυμα μαύρου χρήματος στήριξαν μια στρεβλή ανάπτυξη. Τώρα βλέπουμε ότι οι κυβερνήσεις της Ιρλανδίας από το 1995 και μετά έκτιζαν την οικονομία της στην άμμο.


Σχολιάστε εδώ