ΔΙΑΤΙ να το κρύψωμεν άλλωστε

Και επιδόθηκαν στο προσφιλές τους σπορ, αυτό των «ψιθύρων» και της «γκρίζας προπαγάνδας» εναντίον του, φτάνοντας στο σημείο να διαδίδουν φήμες ότι η ΝΔ συζητάει ακόμη και το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή. Υποστήριζαν συγκεκριμένα ότι στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά άνοιξαν τέτοιου είδους συζήτηση με εκπροσώπους άλλων κομμάτων τις προηγούμενες ημέρες. Η φημολογία προκάλεσε την οργή της Συγγρού, ενώ ο Γ. Μιχελάκης την Παρασκευή το βράδυ παρενέβη στο κεντρικό δελτίο τηλεοπτικού σταθμού (ΣΚΑΪ) χαρακτηρίζοντας συκοφαντικά τα λεγόμενα.

ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΙ, αν όχι αρνητικοί, εμφανίζονται οι εκπρόσωποι της «τρόικας» στο ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος για την οικονομία. Στις συνομιλίες που είχαν τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα με κυβερνητικούς, και όχι μόνο, αξιωματούχους δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί μια τέτοια κίνηση. Πιο συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι, όσο εκβιαστικό κι αν είναι το δίλημμα («συναίνεση ή χάος;»), είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο οι έλληνες πολίτες να απαντήσουν αρνητικά. Ανάλογες εκτιμήσεις διατυπώνουν και στελέχη όλων των κομμάτων, που επισημαίνουν ότι σε μια τέτοια περίπτωση τα πάντα «θα τιναχτούν στον αέρα» και δεν θα υπάρχει δρόμος επιστροφής. Στη συνέχεια καμία κυβέρνηση, ακόμη κι αν έχει προκύψει από εκλογές, δεν θα μπορέσει να επαναφέρει το ίδιο ή αντίστοιχο πρόγραμμα μέτρων για την οικονομία.

ΠΡΟΩΡΕΣ εκλογές ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι βλέπουν στο ΚΚΕ, παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις του Γ. Παπανδρέου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ηγετικής ομάδας του Περισσού, μετά και το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, ο πρωθυπουργός δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει τα μέτρα που του ζητά η «τρόικα». Έτσι, αναγκαστικά θα προσφύγει στις κάλπες για να εξασφαλίσει τη στήριξη της ΝΔ μέσα από μια κυβέρνηση συνεργασίας. Ενδεικτικό είναι ότι, όταν η Αλ. Παπαρήγα ρωτήθηκε από τηλεοπτικό σταθμό αν οι κ. Παπανδρέου και Σαμαράς, στη διάρκεια της σύσκεψης στο Προεδρικό, συμφώνησαν στο ζήτημα της φορολογίας, απάντησε χαρακτηριστικά: «Θα συμφωνήσουν μετά τις εκλογές».

«Πάμε, Γιώργο, να πιούμε καφέ οι τρεις μας στη Μουρούζη», είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά. Ο πρωθυπουργός κοίταξε τον Σαμαρά, δεν είδε κάποια κίνησή του, οπότε ο καφές έμεινε στη μέση.

«Γιατί μας φώναξες εδώ, πρόεδρε, αφού, όπως λες, μπορείς να προχωρήσεις με τη δική σου πλειοψηφία στη Βουλή;» είπε κάποια στιγμή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στον πρωθυπουργό και εκείνος του απάντησε: «Δεν ήταν μόνο αυτό, ήθελα να έχετε γενική ενημέρωση». Πάντως το όνομα του δικτάτορα της Χιλής Αουγκούστο Πινοσέτ άναψε φωτιά στον διάλογο που είχε ο πρωθυπουργός με τον Αλέξη Τσίπρα. Και μάλιστα ο πρωθυπουργός μετά από κάποια λόγια που αντάλλαξε με τον Τσίπρα, του είπε «δεν σου λέω ότι είσαι Πινοσέτ» και η συζήτηση τελείωσε εκεί.


Σχολιάστε εδώ