Δεκαπέντε στο σκαμνί για το δομημένο της JP Morgan
Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα της Βουλής για τον βαθμό ανάμειξης πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο κατέληξε σε ένα πόρισμα με αρκετά και ενδιαφέροντα νέα στοιχεία, το οποίο όμως δεν θα οδηγήσει στη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, αφού κρίθηκε ότι οι ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων είναι παραγεγραμμένες. Στην έρευνα της Εξεταστικής, δύο βασικοί εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο, οι χρηματιστές της Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ Σ. Πρινιωτάκης και Γ. Αποστολίδης, είχαν αλληλοκατηγορηθεί ότι μοίρασαν μίζες σε πολιτικά πρόσωπα, χωρίς να αποκαλύψουν τους παραλήπτες.
Το «Π», που είχε πρωτοστατήσει στις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο, είχε πρώτο φέρει στο φως (με δημοσίευμα στις 17/3/2007) τη μυστηριώδη ανάληψη 2,4 εκατ. ευρώ από τον Γ. Αποστολίδη από κεντρικό κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας. Τα χρήματα τοποθετήθηκαν σε δύο σακβουαγιάζ που πήρε μαζί του ο ένας εκ των δύο χρηματιστών της Ακρόπολις. Όλα αυτά έγιναν λίγες ώρες πριν αποκαλυφθεί από τον Τύπο η ύποπτη διακίνηση του δομημένου σε ασφαλιστικά ταμεία. Αυτή η αποκάλυψη έδωσε νέα διάσταση στην έρευνα για το θέμα, καθώς η διακίνηση τόσο μεγάλου ποσού σε μετρητά δημιούργησε εύλογες υποψίες για μαύρο πολιτικό χρήμα.
Εκτός από τους δύο χρηματιστές της Ακρόπολις, στο εδώλιο θα καθίσουν ο «εφευρέτης» του δομημένου Γεώργιος Παπαμαρκάκης, δύο στελέχη της JP Morgan (Χ. Αδαμόπουλος, Α. Σαββίδης), ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΑΔΥ Αγάπιος Σημαιοφορίδης, καθώς και οι Παναγιώτα Καραδήμα, Παναγιώτης Δεμέστιχας, Γεράσιμος Κονιδάρης, Κων/νος Χρηστίδης, Νίκος Μπούγας, Δημήτρης και Άγγελος Λιάτης.
Θα δικασθεί, επίσης, ο πρώην γ.γ. του υπουργείου Απασχόλησης και στενός συνεργάτης του Σ. Τσιτουρίδη, Ευγ. Παπαδόπουλος, ο οποίος είχε αποπεμφθεί από την κυβέρνηση Καραμανλή, με πρόφαση την εμπλοκή του σε χρηματιστηριακή υπόθεση, η οποία ελέγχθηκε από τη Δικαιοσύνη και οι κατηγορίες εναντίον του έχουν ήδη καταπέσει. Ο Παπαδόπουλος αντιμετωπίζει την κατηγορία της υπόθαλψης εγκληματία διότι, κατά το κατηγορητήριο, είχε πληροφορίες για τη διάπραξη του αδικήματος της απιστίας εις βάρος ασφαλιστικών ταμείων, αλλά δεν προχώρησε σε σχετική καταγγελία στη Δικαιοσύνη.
Στην ογκώδη δικογραφία για το σκάνδαλο με το δομημένο της JP Morgan (250 σελίδες!) διατυπώνονται βαριές κατηγορίες για τους εμπλεκόμενους: απάτη κατά συναυτουργία, άμεση συνέργεια σε απάτη, απιστία στην υπηρεσία, ηθική αυτουργία στην απιστία, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, υπόθαλψη εγκληματία που έχει διαπράξει κατάχρηση εις βάρος του Δημοσίου και άμεση συνέργεια σε φοροδιαφυγή.
Μάλιστα, ο εισαγγελικός λειτουργός κρίνει ότι οι εκπρόσωποι της Ακρόπολις και ο Παπαμαρκάκης της North Asset Management συνέστησαν «δομημένη οργάνωση με σκοπό το οικονομικό όφελος των μελών της».
Οι κατηγορούμενοι, αναφέρει ο Εισαγγελέας, «γνωρίζοντας πως διάφορα ασφαλιστικά ταμεία είχαν δυνατότητα να επενδύσουν τα διαθέσιμα εκατομμύρια ευρώ τους σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου και πως το Δημόσιο θα προέβαινε για την κάλυψη των αναγκών του σε έκδοση δομημένων ομολόγων, αποφάσισαν, εκμεταλλευόμενοι τις γνώσεις και την εμπειρία τους, να διαπράξουν απάτη σε βάρος των Ταμείων. (…) Ο Παπαμαρκάκης, για την επίτευξη των σκοπών τους, σχεδίασε το 12ετές ομόλογο των 280 εκατομμυρίων ευρώ».