Γενικός ξεσηκωμός για το Λιμάνι

Το σύνθημα το έδωσε ο δήμαρχος Βασίλης Μιχαλολιάκος, ο οποίος μόλις πληροφορήθηκε ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα ιδιωτικοποιήσει τον ΟΛΠ, διέκοψε τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που ήταν σε εξέλιξη, ανέβαλε όλα τα θέματα που δεν είχαν προλάβει να συζητηθούν και έθεσε ως μοναδικό θέμα συζήτησης, από εκείνη τη στιγμή και μετά, την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ.

«Ο Πειραιάς δεν πουλάει το λιμάνι του. Καλούμε την κυβέρνηση να το ξανασκεφτεί και τα κόμματα να αντιδράσουν! Προειδοποιούμε τους πάντες ότι δεν θα αφήσουμε να ξεπουληθεί το λιμάνι. Το λιμάνι είναι του Πειραιά και δεν θα του το πάρει κανένας!» Ο εκπρόσωπος του συνδυασμού του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Καρδαράς, τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψει ο Πειραιάς να δοθεί το λιμάνι σε ιδιώτες και κάλεσε τους Πειραιώτες σε επαγρύπνηση.
Η εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη, από την πλευρά της τόνισε ότι δεν κατανοεί την έκπληξη και την οργή του δημάρχου, αφού το ξεπούλημα του ΟΛΠ έχει ξεκινήσει διαχρονικά από την εποχή που μετοχοποιήθηκε μέχρι την ώρα που ξεπουλήθηκε ο ΣΕΜΠΟ και κάποιοι άλλοι χώροι του στους Κινέζους επί κυβέρνησης ΝΔ. «Τότε, δεν υπήρξε ξεπούλημα και υπάρχει τώρα;», αναρωτήθηκε η κ. Παντελάκη και συνέχισε: «Στο ξεπούλημα του ΟΛΠ έχουν συναινέσει τα δύο μεγάλα κόμματα. Γιατί το ξεχνάνε;».
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γιάννης Μίχας υποστήριξε ότι η χώρα βρίσκεται σε άθλιο οικονομικό χάλι και είναι εφικτό να γίνονται κινήσεις για να βγει από το τέλμα. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, το λιμάνι θα πρέπει να μείνει κατά 51% υπό τον έλεγχο του Δημοσίου. Στη δευτερολογία του ο δήμαρχος τόνισε: «Δεν πωλούνται όλα. Δεν βγαίνουν όλα στο σφυρί. Μας έχουν βάλει στο στόχαστρο και μας πυροβολούν. Πρόκειται για μια τρομακτική λαίλαπα. Διεκδικούμε τα δικαιώματά μας στον ΟΛΠ. Δεν δεχόμαστε ούτε κουβέντα για το ξεπούλημα του λιμανιού. Είναι το ”φιλέτο” της πόλης μας.

Ο Πειραιάς πρέπει σήμερα να πει ένα ομόφωνο ”ΟΧΙ” στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού».
Αίσθηση έκανε η τοποθέτηση του προέδρου της ΔΗΡΑΠ Κυριάκου Μανωλάκου, ο οποίος ζήτησε δυναμική αντίδραση από πλευράς δήμου. «Ήρθε η ώρα να καταλάβουν όλοι ότι στον Πειραιά δεν παίζουμε. Και ότι το λιμάνι δεν υπάρχει περίπτωση να το αφήσουμε να πουληθεί. Να κλείσει από αύριο ο δήμος και να προγραμματίσουμε ακόμα πιο δυναμικές αντιδράσεις».
Κλείνοντας τη συζήτηση, ο δήμαρχος είπε: «Δεν δήλωσα ποτέ μαρξιστής, αλλά ούτε είπα ποτέ ότι το κράτος πρέπει να είναι παραγωγός ή βιομήχανος. Πιστεύω όμως ότι οι δημόσιες επιχειρήσεις που η λειτουργία τους έχει εθνική σημασία δεν πρέπει να περνάνε σε χέρια ιδιωτών».
Αλλά και μέσα από το ΠΑΣΟΚ υπάρχουν αντιδράσεις για το σχεδιαζόμενο ξεπούλημα του ΟΛΠ.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του βουλευτή της Α΄ Πειραιά του Κινήματος Δημ. Καρύδη στην ιστοσελίδα portnet, όπου αφού χαρακτηρίζει ακατανόητους και τραγελαφικούς τους σχεδιασμούς του υπουργού Οικονομικών, υποστηρίζει ότι πρέπει να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο το λιμενικό σύστημα της χώρας.

Μάλιστα εξειδικεύει την άποψή του, σημειώνοντας πως σε ό,τι αφορά ειδικά τον ΟΛΠ, οι ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών ανατρέπουν όλο τον σχεδιασμό που υπάρχει. Κι αυτό γιατί ο ΟΛΠ έχει ήδη παραχωρήσει μεγάλο μέρος της λειτουργίας του στην COSCO με τη γνωστή σύμβαση παραχώρησης, ενώ υποτίθεται ότι βρισκόταν σε εξέλιξη η συγκρότηση του Αττικού Λιμενικού Συστήματος.

Την ενόχλησή τους για την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ εξέφρασαν και πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ της Β΄ Πειραιά, που διαμηνύουν ότι θα προχωρήσουν και σε πιο δυναμικές αντιδράσεις.


Σχολιάστε εδώ