ΑΚΥΒΕΡΝΗΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Κορυφαίος υπουργός που βρίσκεται σε παραγωγικό υπουργείο έλεγε στο «Π» ότι «όλες οι αποφάσεις των τελευταίων ημερών που έλαβε ο πρωθυπουργός εγκυμονούν κινδύνους. Είναι αποφάσεις υψηλού πολιτικού ρίσκου και ο κόσμος έχει καταλάβει ότι εκβιάζει και αυτό δεν το δέχεται». Η πίεση που δέχονται όλοι οι υπουργοί και οι βουλευτές είναι εκτός ορίων. Και αναρωτιούνται οι περισσότεροι πώς ακόμα και αυτήν την ώρα ο πρωθυπουργός συνομιλεί μόνο με μια μικρή ομάδα δικών του «παιδιών» που δεν διαθέτουν πολιτική σκέψη, ωριμότητα και εμπειρία, απαιτούμενα για να μπορέσει να διαπραγματευτεί και με τους έξω και με τους μέσα και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε μια κατεύθυνση εντελώς διαφορετική από τη σημερινή.

<β> Θέλουμε να «σουβλίσουμε» τον Παπακωνσταντίνου
Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση αυτήν την ώρα δεν υφίσταται πουθενά! Κανείς σε κανένα υπουργείο δεν δουλεύει, όλοι περιμένουν με κομμένη την ανάσα τι θα γίνει και πού θα οδηγηθούν οι εξελίξεις, και περισσότερο απʼ όλα περιμένουν στη γωνία τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, την Τρίτη που συνεδριάζει με διευρυμένη μορφή ο Κοινοβουλευτικός Τομέας Εργασίας Οικονομικών. Κορυφαίος βουλευτής, με θεσμικό ρόλο στο Κοινοβούλιο, έλεγε στο «Π» «δεν συζητάμε αν θα ψήσουμε τον Παπακωνσταντίνου στον ΚΤΕ, αλλά πώς θα τον ψήσουμε, με τι τρόπο, για να τον… “φάμε”». Στο ίδιο κλίμα βρίσκεται και ένας εκ των συνομιλητών του πρωθυπουργού, βουλευτής από τη λεγόμενη «γεννηματική» πτέρυγα, ο οποίος τονίζει ότι ο Παπανδρέου έχει κάνει τραγικά λάθη και πρέπει να διώξει με κλωτσιές τον Παπακωνσταντίνου αν θέλει να δείξει στους πολίτες μια άλλη κατεύθυνση και να ηρεμήσει τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ που βρίσκεται σε γενική εξέγερση.

Η κατάσταση έχει γίνει εξαιρετικά επικίνδυνη. Οι εξελίξεις προμηνύονται δραματικές για τη χώρα και με την κυβέρνηση να βρίσκεται πραγματικά στον αέρα. Αυτό που διακυβεύεται εδώ που φτάσαμε είναι το μέλλον της χώρας, με την «τρόικα» πάνω από το κεφάλι μας να είναι αυτή που στην ουσία κυβερνά και όχι η εκλεγμένη κυβέρνηση, που πολύ σωστά τη χαρακτήρισε κορυφαίος υπουργός, παραφράζοντας τον τίτλο γνωστού μυθιστορήματος, «Ακυβέρνητη κυβέρνηση». Οι περισσότεροι υπουργοί στην κυριολεξία τα έχουν χάσει, δεν ξέρουν τι πραγματικά θέλει ο πρωθυπουργός και κρίνοντας από τις αποφάσεις που λαμβάνει (κάτω από καθεστώς πανικού, όπως λένε), είναι έτοιμοι ακόμη και να τα βροντήξουν, για να διώξουν από πάνω τους και την ευθύνη. Όλοι τους καταλήγουν σε ένα και μόνο: «Γρήγορα να πάμε σε εκλογές», και αν δεν γίνουν τώρα, θα γίνουν το αργότερο Σεπτέμβριο με Οκτώβριο. Σε κάθε περίπτωση βέβαια εκτιμούν ότι πλέον το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο και άρα σε κάθε περίπτωση είναι χαμένοι.

<β> Μπάχαλο παντού
Για πρώτη φορά και στο κόμμα υπάρχει μούδιασμα σε όλους. Όποιος και να ρωτηθεί δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά ποιες είναι οι πιθανές πολιτικές εξελίξεις. Ο γραμματέας Μιχάλης Καρχιμάκης, ενώ μέχρι πρότινος εμφανιζόταν σχεδόν βέβαιος ότι δεν υπάρχουν στον ορίζοντα εκλογές, τώρα, σε άλλο μήκος κύματος, απαντά ότι για τίποτα δεν είναι σίγουρος. Συνομιλώντας με τον πρωθυπουργό, διστάζει να πιστέψει πως οι εξελίξεις δεν θα είναι τέτοιες που να βάζουν σε εκλογική ετοιμότητα τον κομματικό μηχανισμό, καθώς τα μηνύματα που λαμβάνει από το Μέγαρο Μαξίμου δεν είναι και τόσο ξεκάθαρα.

Στο γραφείο του πρωθυπουργού οι συνεργάτες του έχουν μείνει με «ανοικτό το στόμα». Δεν μπορούν να προλάβουν τις εξελίξεις, τρέχουν να «βουλώσουν τρύπες», δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους, ο ένας ρίχνει τις ευθύνες στον άλλο, αλληλοεπικρίνονται και αλληλοκατηγορούνται και γενικώς ένας φαύλος κύκλος που δεν οδηγεί πουθενά. Το ίδιο συμβαίνει και με τους υπουργούς. Ο ένας ρίχνει το μπαλάκι στον άλλον, κανείς δεν εμφανίζεται να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν εκ των αρμοδιοτήτων του, έχουν κατεβάσει τα μολύβια και δεν ασχολούνται με τίποτα, ούτε με την 5η δόση που πρέπει να πάρουμε και η οποία περνάει μέσα από λειτουργίες των υπουργικών γραφείων όπως προκύπτει από το Μνημόνιο. Η μόνη προετοιμασία που γίνεται στο παρασκήνιο είναι για την επόμενη μέρα…

<β> Βάσει σχεδίου, προγραμματισμένα
Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί στην κυβέρνηση και σε όλο το σύστημα ΠΑΣΟΚ. Ένα απίστευτο «μπάχαλο» που προκλήθηκε, όπως ισχυρίζονται πολλοί, από τις λανθασμένες αποφάσεις που έλαβε ο Παπανδρέου. Πότε με το θέμα του δημοψηφίσματος, πότε με τις απειλές περί εξόδου από το ευρώ, πότε με τους εκβιασμούς, έχει περιέλθει με δική του ευθύνη όλο το σύστημα σε αδιέξοδο.
Κάποιοι, που δεν θέλουν να πιστέψουν ότι ο Παπανδρέου είναι τόσο άστοχος στις προβλέψεις του, υποστηρίζουν πως όλα κινούνται βάσει σχεδίου, ώστε το πολιτικό σκηνικό να διαλυθεί και να δημιουργηθεί ένα εντελώς διαφορετικό, με νέα πρόσωπα, και μέσα από την αλλαγή αυτή να διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ, αφού οι αντιδράσεις και οι διαφωνίες θα είναι τεράστιες και θα προκαλέσουν «σεισμό» στους πάντες.

Ως εκ τούτου δεν πιστεύουν ότι μαζί με το Μνημόνιο δεν θα αλλάξει και ο πολιτικός χάρτης της χώρας με τις ευλογίες του πρωθυπουργού, γιατί «όλα δείχνουν ότι προς τα εκεί βαδίζουμε».

Επομένως τα πάντα είναι ανοικτά, τώρα έχει αρχίσει το ντόμινο των εξελίξεων και των αλλαγών που με τίποτα δεν θα θυμίζουν, όπως υποστηρίζουν βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, το πρόσφατο παρελθόν. Και μαζί με τις αλλαγές αυτές θα συμπαρασυρθούν συνδικαλιστές, φορείς, κόμματα και πρόσωπα, επιφέροντας τσουνάμι αλλαγών στην κοινωνία που θα βαδίζει ζαλισμένη, επιχειρώντας να γαντζωθεί από εκείνους που θα πιστέψει ευκολότερα.


Σχολιάστε εδώ