XΡΗΜΑτιστήριο

Και μπαλοθιές… Όχι παίζουμε…
Μπορεί τα πράγματα να μην είναι όπως ακριβώς δείχνουν! Με αφορμή τις «μπαλοθιές» που έπεσαν έξω από το σπίτι του βασικού μετόχου των Sea Star, ΑΝΕΚ και Hellenic Seaways, το μυαλό όλων πάει στις οικονομικές του δοσοληψίες με τον έτερο της «παρέας», που οδήγησε στο σφράγισμα των μεταχρονολογημένων επιταγών του. Το γεγονός των κακών τους σχέσεων έρχονται να επιβεβαιώσουν τόσο η μη συμμετοχή της Sea Star στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΝΕΚ, όσο και η αλλαγή ρότας της χανιώτικης εταιρείας στη φημολογούμενη συνεργασία της με την Attica.

> Σας το μεταφέρουμε όπως το είδαν τα μάτια μας και το άκουσαν τα αυτιά μας! Την προηγούμενη Κυριακή είπαμε να κατηφορίσουμε προς Κολωνάκι πλευρά και να πιούμε τον καφέ μας επί της Μηλιώνη. Στο διπλανό τραπέζι καθόταν ένας ποινικολόγος, ένας δημοσιογράφος, ένας πρώην δήμαρχος κι ένας πρώην τραπεζίτης. Ρωτάει λοιπόν ο δεύτερος: «Έχω στο γραφείο μου κάτι ακριβούς πίνακες και δεν ξέρω πώς να δικαιολογήσω το πόθεν τους…». «Μην ανησυχείς», του λέει ο πρώτος, «αν χρειαστεί θα πεις ότι σου τους έδωσε προ δεκαετίας ο πατέρας σου κι έτσι θα είσαι καλυμμένος, καθώς πέραν αυτού του χρονικού διαστήματος παραγράφονται οι οφειλές προς το Δημόσιο…». Και το ερώτημα που τίθεται είναι αν αληθεύει αυτή η λογική. Αν δηλαδή μπορεί κανείς να ξεφύγει των ελέγχων τόσο εύκολα και απλά.

>Δεν είναι ότι δεν έχουμε πίστη στις αντοχές μας, τις αποφάσεις των πολιτικών μας είναι που φοβόμαστε! Ένα από τα θεωρητικά πλεονεκτήματα μιας πιθανής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος του υπόκειται στο ελληνικό δίκαιο, γεγονός όμως που στην πράξη μπορεί να αποδειχθεί μειονέκτημα, αφού η «τύχη» του εξαρτάται μόνο από τους κυβερνητικούς χειρισμούς, που έως σήμερα ήταν κατώτεροι των περιστάσεων.

> Βίοι παράλληλοι, δρόμοι αντίθετοι για τους κλάδους του ΧΑ! Οι εσωστρεφείς εισηγμένες αναμένεται να «δουν» τα οικονομικά τους μεγέθη να επηρεάζονται αρνητικά από την παρατεταμένη ύφεση, ενώ οι εξωστρεφείς περιμένουν σαφή βελτίωσή τους.

> Αν δεν ήταν περισσότερο επενδυτική και λιγότερο εμπορική τράπεζα, ίσως και να μην είχαμε ασχοληθεί με το θέμα! Κατά το α΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης, τα καθαρά έσοδα της Proton από τα χρηματοοικονομικά της στοιχεία διαμορφώθηκαν σε ζημιές 0,40 εκατ. ευρώ.

> Μας έχουν βρει μπόσικους και μας ζητούν ό,τι βολεύει τα συμφέροντα που εκπροσωπούν! Πού ακούστηκε, από τη μια η «τρόικα» να πιέζει για περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ και από την άλλη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαιτεί την παραχώρηση της λιγνιτικής της παραγωγής;

> Εκεί που υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά! Επειδή, κύριε Λαζαρίδη, φαίνεται ότι έχετε επενδύσει πολλά (γιατί άραγε;) στην εισαγωγή των εταιρειών της ποντοπόρου ναυτιλίας στο ΧΑ, αναρωτιόμαστε αν οι υπηρεσίες σας είναι σε θέση να παρακολουθήσουν τις πρακτικές που ακολουθούν τα μέλη του κλάδου τους.

> Μεγαλώνει η λίστα των υποψηφίων για αυριανές εξεταστικές επιτροπές! Μπορεί οι απεσταλμένοι των Βρυξελλών και της Ουάσινγκτον να ζητούν το ξεπούλημα του μεριδίου των μετοχών που διατηρεί το Δημόσιο στο ΤΤ, ωστόσο, σε αυτά τα επίπεδα τιμών όποιοι από τους υπουργούς βάλουν την υπογραφή τους κινδυνεύουν να παραπεμφθούν για απιστία.

> Στην καλύτερη περίπτωση… μιλάμε για αχυράνθρωπους! Από τα θέματα ημερήσιας διάταξης της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της Μοχλός, ενδιαφέρον παρουσιάζει αυτό που αφορά την «ειδική έγκριση για τη σύναψη συμβάσεων μεταξύ προσώπων εξ αγχιστείας μέχρι τρίτου βαθμού…».

> Πάνω που νομίζαμε ότι τα είχαμε ακούσει όλα, ήρθε αυτό για να μας κουφάνει εντελώς! Ανεβλήθη, λέει, η γενική συνέλευση του ΟΛΠ, του οποίου την πλειοψηφία, υπενθυμίζουμε, έχει το Ελληνικό Δημόσιο, λόγω έλλειψης της απαιτούμενης απαρτίας.

> Εμείς από αυτήν εδώ τη στήλη δεν πρόκειται να ασχοληθούμε περισσότερο με τον κ. Στρος-Καν, αυτό θα το αφήσουμε για τους εδώ φίλους του, τους σοσιαλισταράδες, τα εξαπτέρυγα και τους παπαγάλους της αμερόληπτης ενημέρωσης, που μας τον κουβάλησαν μαζί με το ΔΝΤ! Το μόνο που θα κάνουμε είναι να θέσουμε ένα εύλογο ερώτημα… Θα δούμε άραγε ποτέ παρόμοιες σκηνές απείρου κάλλους και στη χώρα μας, όπου κάποιο «τροκτικό», μιζαδόρος, κλέφτης, απατεώνας, αεριτζής πολιτικός ή επιχειρηματίας ή μεγαλοσχήμων θα οδηγηθεί με χειροπέδες στη φυλακή;

> Από σοφίσματα άλλο τίποτε! Τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους χρησιμοποιεί κατά κόρον το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να καλύψει παντός τύπου ανάγκες, γιʼ αυτό και στις δημοπρασίες συγκεντρώνει μεγαλύτερα ποσά από εκείνα που απαιτούν οι αναχρηματοδοτήσεις των εντόκων που λήγουν.

> Τράπεζες, ελεγκτικές εταιρείες, χρηματιστήριο κ.λπ. φαίνεται ότι, τουλάχιστον στελεχιακά, αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία! Πρόσφατο παράδειγμα η μετακίνηση της κ. Μουρλά από τη θέση συνεργάτη της Planet Ernst & Young στη Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού, Επικοινωνίας και Σχέσεων της ΕΧΑΕ.

> Στήθηκε με μεγάλη μαεστρία, τόσο πονηρή που λίγοι το αντιλήφθηκαν! Γιατί το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας δεν απαγορεύει την εκχώρηση των απαιτήσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών σε τρίτους, εκτός της ελληνικής επικράτειας, παρά μόνο απαιτεί τον ορισμό αντικλήτου, ώστε να διευκολύνεται η άσκηση των δικαιωμάτων των οφειλετών;

> Είναι κι αυτό έργο της… σοσιαληστρικής κυβέρνησης νεο-ΠΑΣΟΚ! Η λογική των τεκμηρίων είναι τέτοια που «τιμωρεί» τα χαμηλά εισοδήματα, με αποτέλεσμα από την εφαρμογή τους να μην πιάνονται οι μεγάλοι φοροφυγάδες που έχουν τη δυνατότητα να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους.

> Όλα έχουν το τίμημά τους! Προκειμένου το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να κάμψει τις αντιδράσεις, προχώρησε σε τροπολογία που επιτρέπει την άμεση απόδοση του ποσοστού 1% επί της αξίας της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στους οικιακούς καταναλωτές που γειτονεύουν με τις εγκαταστάσεις αυτές.

> Ωμός εκβιασμός! Οι επενδυτικές τράπεζες της άλλης πλευράς του Ατλαντικού, τα έχουν πάρει στο κρανίο με την αθέτηση των υποσχέσεων της κυβέρνησης ΓΑΠ, για μερίδιο από την «πίτα» των αποκρατικοποιήσεων του Ελληνικού Δημοσίου και πιέζουν με όλα τους τα μέσα, θεμιτά (αποχή από τις αγορές στο χρηματιστήριο) και αθέμιτα (ανοιχτές πωλήσεις, trading στα CDS μέσω hedge funds), προκειμένου να συμμετάσχουν ενεργά στην επικείμενη αναδιάταξη του ελληνικού χρέους.

>Το πολύ το κύριε ελέησον το βαριέται κι ο παπάς! Έδωσαν ρέστα οι περισσότεροι από τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες, οι οποίοι έτρεξαν να χαιρετίσουν τις ενέργειες της κυβέρνησης που αποσκοπούν στη χαλάρωση των εργασιακών σχέσεων, στη διευκόλυνση των απολύσεων, στη μείωση των μισθών και σε διάφορες άλλες «σοσιαλιστικές κουτοπονηριές» που τις αποκαλούν «βαθιές τομές στις συστημικές παθογένειες…».

>Κόψε από δω, κόψε από κει, στο τέλος δεν θα απομείνει τίποτε! Στο πλαίσιο των περικοπών των εξόδων τους, οι οικογενειακές κυρίως ΑΧΕΠΕΥ προχωρούν σε ανακλήσεις που έχουν να κάνουν με τις επενδυτικές υπηρεσίες είτε της διαχείρισης χαρτοφυλακίων είτε την εκτέλεσης εντολών είτε της φύλαξης χρηματοπιστωτικών μέσων για λογαριασμό πελατών.

> Πώς αλλιώς θα ρίξουν στάχτη στα μάτια των αδαών; Γιατί οι διοικήσεις κάποιων εισηγμένων ανακοινώνουν τα μικτά τους μερίσματα, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να αφαιρεθεί η φορολογία προκειμένου οι μικρομέτοχοι να υπολογίσουν το καθαρό ποσό που θα λάβουν ανά μετοχή;

> Είτε δεν ήθελαν είτε δεν μπόρεσαν να διακρίνουν πέρα από τη μύτη τους! Οι απανταχού οίκοι αξιολόγησης όχι μόνο δεν ανέγνωσαν έγκαιρα την αύξηση του κινδύνου στον χρηματοπιστωτικό τομέα, αλλά συνέβαλαν με τις εκτιμήσεις τους στην επέκτασή του.

> Πέφτει το ένα κάστρο μετά το άλλο! Η μονοδιάστατη εγχώρια τουριστική ανάπτυξη έχει εξαντλήσει τις προοπτικές της, αφού ο ανταγωνισμός από τους γειτόνους μας προσφέρει συνδυαστικά πακέτα με μικρότερο κόστος, γεγονός που προσελκύει τους ξένους.

> Χτυπούν λάθος πόρτα! Τι κι αν ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών βιώνει τις συνέπειες της κρίσης, με σημαντική πτώση των πωλήσεων και του τζίρου, εντούτοις η κυβέρνηση έχει εναποθέσει τις εισπρακτικές της ελπίδες στις ανανεώσεις αδειών και στις πωλήσεις συχνοτήτων.

> Ελλοχεύει ο κίνδυνος του πανικού! Για να δούμε αν τα σενάρια επί σεναρίων σχετικά με τους όρους αναδιάταξης του ελληνικού χρέους οδηγήσουν τους καταθέτες σε μαζικές αποσύρσεις των χρημάτων τους, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο τη ρευστότητα του τραπεζικού μας συστήματος;

> Να πώς οι οργανωτές του παιχνιδιού μπορούν ανά πάσα στιγμή να αλλάξουν τους όρους του! Αν η τιμή του πετρελαίου, που είναι συνδεδεμένη με όλη την αλυσίδα των τροφίμων, παραμείνει υψηλή, τότε δεν αποκλείεται μερικές μορφές παραγωγής να γίνουν πλέον οικονομικά ασύμφορες.

> Από σωτήρες έχουμε χορτάσει, γιʼ αυτό άλλωστε και φτάσαμε στο σημείο που είμαστε! Η υπαγωγή μιας επιχείρησης στο άρθρο 99 δεν της διασφαλίζει βιωσιμότητα, απλώς της προσφέρει μια μικρή παράταση ώστε να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις για να ξεπεράσει το «λουκέτο».

> Λίγο προσοχή δεν βλάπτει! Αληθεύει ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων οι μεταφορές υπολοίπων πιστωτικών καρτών γίνονται χωρίς τη συνήθη περίοδο χάριτος, με αποτέλεσμα τα ποσά να τοκίζονται από την πρώτη κιόλας ημέρα;

> Πιαστήκαμε απροετοίμαστοι, αδιάβαστοι, ανίκανοι! Η έλευση του ευρώ σε συνδυασμό με την προώθηση επενδύσεων κοινοτικής επιχορήγησης μετέτρεψε τη χώρα σε παράδεισο της πιο απροκάλυπτης κερδοσκοπίας.

> Καλό για το κράτος, κακό για τα πιστωτικά ιδρύματα! Το σύνολο των ελληνικών τραπεζών διαθέτουν κεφάλαια ύψους 37,2 δισ. ευρώ, ενώ κατέχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου πέριξ των 57,5 δισ., με αποτέλεσμα ένα ενδεχόμενο κούρεμα της τάξης του 50% να οδηγούσε σε απώλειες από 23,5 έως 24,5 δισ. ευρώ.

> Επειδή πολύς λόγος γίνεται τώρα τελευταία για αυτού του είδους τα επενδυτικά εργαλεία, τα swaps είναι παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα, τα οποία στην πλέον απλή τους μορφή χρησιμοποιούνται ευρέως προκειμένου να αντισταθμίσουν κάποιον κίνδυνο, συνήθως στις αγορές επιτοκίων και συναλλάγματος.

• Το γεφύρι της Άρτας… ωχριά μπροστά του! Καθυστερήσεις επί καθυστερήσεων και αλλαγές επί αλλαγών στην τροπολογία για τη διπλή ανάπλαση στον Βοτανικό, με αποτέλεσμα, εκτός των άμεσα ενδιαφερόμενων, ουδείς να γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι. Κατά τα άλλα πάντως, η μετοχή της κατασκευαστικής του κ. Βωβού πραγματοποίησε μίνι ράλι, συμπαρασύροντας στο διάβα της πλήθος μικροεπενδυτών.

• Ακούγεται απίστευτο, αλλά δυστυχώς είναι αληθινό! Είναι δυνατόν να επιλέγουν για σύμβουλο αποκρατικοποίησης του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος την Credit Agricole, όταν γνωρίζουν ήδη ότι έχει εκφραστεί γαλλικό ενδιαφέρον από την PMU για την εξαγορά του;

• Δεν λέει τυχαία ο λαός το ρητό «στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται»! Αληθεύει ότι από τον Ιούνιο που τίθεται σε ισχύ ο νέος νόμος, οι οδηγοί που έχουν ασφαλιστικό συμβόλαιο αλλά δεν έχουν περάσει από έλεγχο ΚΤΕΟ, κινδυνεύουν να μην καλύπτονται για τα ατύχημα που θα προκαλέσουν;

• Ούτε ταρίφα να είχαν! 10.000 ευρώ φέρεται να ζήτησε ιδιοκτήτης χρηματιστηριακής ιστοσελίδας από επιχειρηματία του κλάδου των τυχερών παιχνιδιών, προκειμένου να σταματήσει να γράφει εναντίον του. Εμείς πάντως μαθαίνουμε ότι, ακόμα και να τα πάρει, δεν πρόκειται να κάνει πίσω, καθώς «αρπάζει» περισσότερα από τον εφοπλιστή που τον βάζει να λέει ψέματα.

• Δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι το πράγμα, δεν μπορεί να πληρώνουν τους έξω και να αθετούν τις υποχρεώσεις στους εντός των συνόρων! Υπουργεία και ΟΤΑ πάντως έχουν «παγώσει» προ πολλού τις πληρωμές ακόμη και για τις οριστικοποιημένες εργασίες, με αποτέλεσμα τα συσσωρευμένα χρέη τους προς τον κλάδο των κατασκευών να έχουν εκτοξευτεί στα ύψη.


Σχολιάστε εδώ