Ύμια στήνουν οι Τούρκοι στο Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι

Έμπειροι διπλωμάτες, αν και αναγνωρίζουν ότι αυτοί που επιχείρησαν να αποβιβαστούν στα δύο ελληνικά νησιά έχουν τα στοιχεία γραφικών, ωστόσο ομολογούν τον βαθύ προβληματισμό τους για τις εξελίξεις και πρωτίστως για τη «θρασύτατη και ανυπόστατη» ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, την οποία παρομοιάζουν εν μέρει με τη ρηματική διακοίνωση των Τούρκων το βράδυ των Υμίων.

Όσο κι αν επιχειρείται να καλυφθεί η πρόκληση αυτή και η ανοικτή αμφισβήτηση επί κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο, με τον μανδύα ότι υπάρχει προεκλογική περίοδος στην Τουρκία και άρα λέμε και «καμιά κουβέντα παραπάνω», σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για κάτι το περιστασιακό ή για κάποιους «θερμοκέφαλους».

Οι προκλήσεις και οι αμφισβητήσεις των Τούρκων επί των δύο αυτών, κρίσιμων για τη γεωπολιτική του Αιγαίου, νησιών είναι συνεχείς και ισχυρές. Δίπλα στις συνεχείς υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από τα δύο νησιά, δεν έχουμε παρά να θυμηθούμε ότι «παρενοχλήθηκε» σκάφος του Ελληνικού Λιμενικού που μετέφερε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εορτή των Φώτων το 2007 στην περιοχή, από τουρκικό παράκτιο σταθμό που προειδοποιούσε ότι το πλοίο κινείται εντός «τουρκικών χωρικών υδάτων». Ανάλογο θέμα δημιουργήθηκε μερικούς μήνες αργότερα, όταν ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού πετούσε πάνω από τα δύο αυτά νησιά και δέχτηκε παρεμβολές στον ασύρματό του από τουρκικό παράκτιο σταθμό, που το προειδοποιούσε να αποχωρήσει από «τουρκική περιοχή», διαφορετικά θα «καταρριπτόταν». Και οι αμφισβητήσεις, έμπρακτες ως επί το πλείστον, συνεχίζονταν… Τώρα το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι, στο όνομα του προεκλογικού αγώνα, βρίσκονται στο στόχαστρο μιας νέας και επικίνδυνης αμφισβήτησης, όπως αποδεικνύεται από την απόπειρα του απόστρατου στρατηγού και βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος Ουμίτ Γιαλίμ να μεταβεί στο νησί χωρίς θεώρηση επειδή, είπε, «αυτά τα νησιά (σ.σ. εννοούσε και το Φαρμακονήσι) εδώ και περίπου 500 χρόνια είναι υπό την κυριαρχία των Τούρκων».

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε δημοσίευμα του δικτύου Haberturk, ο κ. Γιαλίμ έκανε… απόβαση στο Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι (Μπουλαμάτς και Εσέκ στην τουρκική γλώσσα). Συνοδευόταν από τον Γκιουνάι Τικίν, πρόεδρο της Νομαρχιακής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος στα Δίδυμα, αλλά και τον δημοσιογράφο της «Haberturk» Μεχμέτ Ιμέζ, σε μια κίνηση που μοιάζει με εκείνη των δημοσιογράφων της «Hurriyet», που τον Δεκέμβριο του 1995 είχαν πάει στα Ύμια.

Όταν το σκάφος στο οποίο επέβαιναν πλησίασε σε απόσταση δύο ναυτικών μιλίων από το Αγαθονήσι το πλησίασε ελληνική ακταιωρός. Ο κυβερνήτης του σκάφους ύψωσε ελληνική σημαία, με αποτέλεσμα η ακταιωρός να απομακρυνθεί και λίγο αργότερα η αποστολή έφθασε στο Αγαθονήσι. Κατά το δημοσίευμα της εφημερίδας, οι τρεις άνδρες πέρασαν από έλεγχο διαβατηρίων, όπου απεδείχθη ότι δεν είχαν θεώρηση και έπρεπε να φύγουν. Ήθελαν πάντως να πάνε και στο Φαρμακονήσι, σύμφωνα με τη «Haberturk».

Ενδεικτικά της τουρκικής εμμονής και αμφισβήτησης είναι τα όσα δήλωσε ο κ. Γιαλίμ στην εφημερίδα «Hurriyet». «Τα νησιά αυτά εδώ και περίπου 500 χρόνια είναι υπό την κυριαρχία των Τούρκων. Ενώ σε πολλούς διεθνείς χάρτες παρουσιάζονται ότι ανήκουν στην Τουρκία και βρίσκονται εντός των ορίων των έξι μιλίων των χωρικών υδάτων, τα νησιά αυτά είναι υπό τη στρατιωτική κατοχή των Ελλήνων», είπε χαρακτηριστικά. Δεν δίστασε δε να ισχυριστεί ότι η «πολιτική των μηδενικών προβλημάτων» που ακολουθεί η κυβέρνηση Ερντογάν επιτρέπει στην Ελλάδα να κερδίζει πολλά χρήματα στην πλάτη της Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Ναμίκ Κεμάλ Ζεϊμπέκ είχε δηλώσει ότι τα δύο νησιά, «αγαπημένος στόχος» των υπερπτήσεων τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών τα τελευταία χρόνια, βρίσκονται υπό ελληνική κατοχή από το 2004. Ο κ. Γιαλίμ είπε επίσης ότι το κόμμα του θα φέρει το θέμα στην τουρκική εθνοσυνέλευση.

Να σημειωθεί ότι ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, ερωτηθείς και για τα όσα –σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα που έχουν διαρρεύσει στο Wikileaks– φέρεται να λέει για το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι ο Αχμέτ Νταβούτογλου (ότι δηλαδή αποτελούν νέα Ύμια), τόνισε ότι «δεν ανεχόμαστε αμφισβήτηση και δεν υπάρχει αμφιβολία ούτε για σπιθαμή ελληνικής γης. Αυτό όλοι, και ιδιαίτερα οι φίλοι μας στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, πρέπει να το βάλουν καλά στο μυαλό τους».

Όμως η Τουρκία απέδειξε για μια ακόμα φορά ότι έχει σταθερή και διαχρονική πολιτική και δεν εγκαταλείπει με τίποτα τις μονομερείς της διεκδικήσεις στο Αιγαίο.

Σε επίσημη ανακοίνωσή του την Πέμπτη, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, αναφερόμενο εμμέσως και στις αποκαλύψεις από το Wikileaks, επανέλαβε ότι η Άγκυρα διατηρεί «την απαιτούμενη πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα για την ουσιαστική και μόνιμη λύση όλων των προβλημάτων με ειρηνικές μεθόδους που θα στηρίζονται στα κοινά συμφέροντα πάνω στα οποία θα συμφωνήσουν και οι δύο πλευρές». Και προσθέτει ότι «ως γνωστόν, στο Αιγαίο υπάρχουν αλληλένδετα θέματα».

Δηλαδή η Άγκυρα με κομψό και διπλωματικό τρόπο επιβεβαιώνει πως έχει διεκδικήσεις σε Φαρμακονήσι και Αγαθονήσι και εμέσως πλην σαφώς καλύπτει την «πειρατική απόπειρα» των εξτρεμιστών.


Σχολιάστε εδώ