Χαρίζουν δισ. σε πολυεθνικές και… κοροϊδεύουν τη Βουλή!

Στη Βουλή έφερε ο βουλευτής της ΝΔ Ν. Νικολόπουλος (φωτό) το μεγάλο θέμα που άνοιξε το «Π» με σχετικό του δημοσίευμα για τις μεθοδεύσεις της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού με τις οποίες οι πανίσχυρες πολυεθνικές επιχειρήσεις πληρώνουν στην Ελλάδα αστεία πρόστιμα για τις παραβάσεις των κανόνων του ανταγωνισμού (σύσταση καρτέλ, κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά).

Απαντώντας στη σχετική ερώτηση του Ν. Νικολόπουλου (φωτό) προς τον αρμόδιο υπουργό Μ. Χρυσοχοΐδη, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Δ. Κυριτσάκης προχώρησε σε μια μακροσκελέστατη νομική ανάλυση και εξήγησε ότι η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία η μητρική πολυεθνική έχει ευθύνη για τα αδικήματα της θυγατρικής της, εφόσον δεν αποδείξει το αντίθετο.

Όμως, τα πρόστιμα που επιβάλλονται είναι υποχρεωτικό να υπολογίζονται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού με βάση τον τζίρο της σχετικής αγοράς (δηλαδή τον τζίρο που κάνει η θυγατρική στην Ελλάδα), χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο πολλαπλάσιος τζίρος της θυγατρικής σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιείται. Με αυτόν τον τρόπο η Επιτροπή Ανταγωνισμού δικαιολογεί την πρακτική της, που καταλήγει στο να «πέφτουν στα μαλακά» οι πολυεθνικές για τα αδικήματα ανταγωνισμού που διαπιστώνονται στην Ελλάδα.

Η απάντηση αυτή, όπως τονίζουν στο «Π» έγκριτοι νομικοί, είναι σε έναν βαθμό τυπικά ορθή, στην ουσία όμως είναι απολύτως παραπλανητική. Πράγματι, ο υπολογισμός των προστίμων πρέπει να γίνεται με βάση τον τζίρο της σχετικής αγοράς, δηλαδή τον τζίρο στην Ελλάδα. Όμως…

– Υπάρχει μια πολύ σοβαρή διαφορά, την οποία παραβλέπει –όχι τυχαία, υποθέτουμε…– ο κ. Δ. Κυριτσάκης στην απάντησή του προς τον βουλευτή της ΝΔ: Αν η Επιτροπή Ανταγωνισμού κινούσε διαδικασίες όχι μόνο κατά των θυγατρικών στην Ελλάδα, αλλά και κατά των μητρικών ομίλων που φέρουν την ευθύνη, σύμφωνα με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, τα πρόστιμα θα ήταν πολλαπλάσια από αυτά που επιβάλλονται και ίσως αρκετά για να ανακουφίσουν το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας και να δώσουν ένα σοβαρό «μάθημα» στους παραβάτες της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, που «ξεζουμίζουν» τους καταναλωτές και οδηγούν σε αδιέξοδο τις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις.

Ν.Χ.


Σχολιάστε εδώ