υπουργείο εξω(φρε)νικών
Ας ρωτήσει κάποιος τον πρέσβη και τον επιτετραμμένο στην Άγκυρα για τις απαντήσεις που παίρνουν όταν κάνουν διαβήματα για υπερπτήσεις στα δύο αυτά νησιά. Άλλοτε η απάντηση είναι ότι «δεν γνωρίζουμε τέτοιο περιστατικό» και άλλοτε ότι οι «πτήσεις των τουρκικών αεροσκαφών γίνονται σε τουρκικό εναέριο χώρο».
— Επειδή δεν μπορεί ο εναέριος χώρος να είναι τουρκικός και από κάτω τα νησιά να είναι ελληνικά, καταλαβαίνετε γιατί καμία έκπληξη δεν προκλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών από τις εκμυστηρεύσεις Νταβούτογλου στον αμερικανό πρέσβη το 2009 ότι οι δύο… βράχοι είναι αμφισβητούμενοι, όπως τα Ύμια.
— Τελικά, όπως ήταν αναμενόμενο, υπήρξε ένα ακόμη ρήγμα στην ΕΔΥ με αφορμή την οξεία σε τόνο ανακοίνωση που είχε εκδώσει ο πρόεδρός της Θ. Δασκαρόλης.
— Παραμονή της κινητοποίησης, η πλειοψηφία της ΕΔΥ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εξέφραζε τη λύπη της για την ανακοίνωση που εξέδωσε «αντιδεοντολογικά, από μόνος του» ο κ. Δασκαρόλης. Η πλειοψηφία του ΔΣ αποδέχτηκε ότι επρόκειτο για προσωπικές απόψεις, αλλά επεσήμανε ότι η υπογραφή με την ιδιότητα του προέδρου της ΕΔΥ έδινε άλλες εντυπώσεις.
— «Θεωρούμε απαράδεκτες τις προσπάθειες καπήλευσης της στάσης εργασίας που έχει κηρύξει η Ένωση, απʼ όπου κι αν προέρχονται, και σύνδεσής της με απόψεις που όχι μόνο δεν εκφράζουν τον κλάδο, αλλά αντιθέτως θέτουν αρνητικές υποθήκες για το ήδη ζοφερό μέλλον του», ανέφερε η ανακοίνωση.
— Πάντως η κινητοποίηση την ημέρα της επίσκεψης του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας ήταν επιτυχής και η σιωπηρή διαμαρτυρία στον προαύλιο χώρο του υπουργείου έστειλε το μήνυμα των διπλωματών.
— Ασχέτως εάν οι τόνοι της ανακοίνωσης Δασκαρόλη μπορεί να ενόχλησαν μερικούς, κάποια πράγματα πρέπει να λέγονται και δημοσίως και με θεσμικό τρόπο, είτε είναι ο πρόεδρος της ΕΔΥ είτε το ΔΣ της ΕΔΥ. Απλώς ας αναζητηθούν και ας βρεθούν ισορροπίες και η χρυσή τομή. Η Διπλωματική Υπηρεσία πάντως δείχνει σημάδια αντίστασης. Εποικοδομητικής αντίστασης. Τελευταίο δείγμα, το Συνέδριο για θέματα ασφαλείας που διοργάνωσαν τα υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας και Ρωσίας.
— Διπλωματικοί υπάλληλοι, με όλα τα προβλήματα του κλάδου, με όλες τις παθογένειες του υπουργείου Εξωτερικών και με δεδομένη την ανυποληψία στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, κατόρθωσαν να οργανώσουν ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον Συνέδριο, το οποίο μπορεί να μην έπαιξε στα δελτία ειδήσεων, αλλά έδειξε ότι η χώρα μας και το υπουργείο Εξωτερικών ακόμη μπορούν και έχουν δυνατότητες. Αρκεί να έχει τη διάθεση η πολιτική ηγεσία να εμπνεύσει και να εκμεταλλευθεί αυτές τις δυνάμεις και τις δυνατότητες.
• Θλιβερό είναι το ότι, σε αντίθεση με την ευρεία προβολή που είχε το Συνέδριο από τα ρωσικά ΜΜΕ, στην Ελλάδα σχεδόν καμία εφημερίδα και κανένα κανάλι δεν αφιέρωσε ούτε μία γραμμή…
— Στο Μοναστήρι ετοιμάζεται να ανοίξει το δεύτερο τουρκικό πολιτιστικό κέντρο στην πΓΔΜ, υπό την αιγίδα της «μακεδονο-τουρκικής» Ένωσης «Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ». Η διείσδυση της Τουρκίας στα Βαλκάνια συνεχίζεται ακάθεκτη, με όχημα πλέον τον πολιτισμό και την υποτιθέμενη κοινή (οθωμανική) παράδοση και κουλτούρα.
— Ας συγκρίνουμε απλώς εάν και πόσα κέντρα ελληνικού πολιτισμού έχει η Ελλάδα στα Βαλκάνια…
— Τον ματιάσαμε τον Σπύρο. Ναι, το παιδί με την άσπρη φράντζα που είναι υφυπουργός Εξωτερικών. Λέγαμε ότι είχε χαθεί ο κ. Σπ. Κουβέλης, αλλά τελικά μάθαμε τα νέα του από την Κίνα, όπου έκανε το θαύμα του. Έφθασε σε όλο τον κόσμο μέσω του Ρόιτερ η δήλωσή του ότι, αν παραστεί ανάγκη, θα συζητήσουμε και την «ήπια αναδιάρθρωση». Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση έδινε μάχη για να πείσει ότι δεν υπάρχει θέμα αναδιάρθρωσης…
— Παρά την απόσταση, έπεσαν τα τηλέφωνα για την γκάφα κι έτσι ύστερα από λίγη ώρα ήρθε νέα δήλωση του Σπύρου που έλεγε ότι δεν υπάρχει καν θέμα συζήτησης για οποιασδήποτε μορφής αναδιάρθρωση…
• Καταπληκτικά πράγματα συμβαίνουν στη Θράκη. Τελευταίο περιστατικό αυτό στον Δήμο Κομοτηνής, όπου ο δήμαρχος απέρριψε την πρόταση να τιμηθεί η 19η Μαΐου, Ημέρα της Γενοκτονίας των Ποντίων, για να «μην οξυνθούν τα πάθη»… (Προφανώς ο δήμαρχος αντέγραψε τον συνάδελφό του της Αθήνας, τον κ. Καμίνη, που έδωσε εντολή στον 9,84 να μη λένε τις μέρες του Πάσχα «Χριστός Ανέστη» για να μην ενοχληθούν οι μουσουλμάνοι μετανάστες…) Σημειωτέον ότι την ίδια ημέρα στην Τουρκία τιμάται η μνήμη του Κεμάλ Ατατούρκ.
— Και φέτος που οργανώνεται μάλιστα και αυτοκινητοπομπή από την Τουρκία για τη Θεσσαλονίκη, στο σπίτι του Κεμάλ, αλλά και οι γελοίες τελετές όπου οι γνωστοί άνθρωποι του προξενείου συνοδευόμενοι από τοπικούς άρχοντες, πηγαίνουν στην άλλη πλευρά των συνόρων στον Έβρο για να παραδώσουν χώμα από τη… Θεσσαλονίκη, γενέτειρα του Κεμάλ… Ας το ξανασκεφθεί ο δήμαρχος της πόλης μήπως πρέπει να καταργήσει και τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου για να μην προκαλέσει το προξενείο και τους φίλους του.
— Προς το παρόν, σήμερα στη Θράκη περιοδεύει η σύζυγος του τούρκου πρωθυπουργού Εμινέ Ερντογάν, με τον υπουργό Επικρατείας Εγκεμέν Μπαγίς, καμιά δεκαριά τούρκους βουλευτές και μερικές εκατοντάδες άλλους καλεσμένους για την τελετή περιτομής του εγγονιού του Σαδίκ.
• Τι άλλο γίνεται στη Θράκη; Μα έχουν εγκαταλειφθεί οι πάντες στο προξενείο. Πομάκοι και Ρομ έχουν εγκαταλειφθεί, καθώς και εκεί έχουν απλώσει τις «φτερούγες» τους οι δύο βουλευτές και άλλοι τοπικοί παράγοντες…
— Το μήνυμα των σκληρών της μειονότητας και της Άγκυρας στέλνεται με σαφήνεια και διαρκώς. Απλώς στην Αθήνα δεν θέλουν να το δουν και βυθίζουν το κεφάλι στην άμμο.
— Για την Αλβανία δεν χρειαζόταν να είναι κανείς μάντης για να προβλέψει τι θα συνέβαινε την επομένη των εκλογών. Η πολιτική κρίση των δύο τελευταίων ετών βάθυνε ακόμη περισσότερο με το πραξικόπημα νοθείας που επιχειρεί ο Μπερίσα εις βάρος του σοσιαλιστή αντιπάλου του Ε. Ράμα. Το θέμα φυσικά δεν είναι ιδεολογικό, αλλά σύγκρουσης των διαφορετικών ομάδων συμφερόντων που λυμαίνονται από το 1990 τη γειτονική χώρα…
— Με τις περικοπές προς το παρόν την πλήρωσαν τα γενικά προξενεία που έχετε ήδη διαβάσει. Καταργούνται τα γενικά προξενεία Βρυξελλών, Λονδίνου, Παρισίων, Ανόβερου, Κολωνίας, Λειψίας και Νάπολης. Επίσης, καταργούνται τα προξενεία Νις και Ντέρμπαν και η μόνιμη αντιπροσωπεία στη ΔΕΕ.
— Η είδηση είναι ότι υπήρχε ακόμη ΔΕΕ, όταν έχει πλέον αδρανοποιηθεί ο οργανισμός αυτός και έχει αντικατασταθεί από την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα. Αλλά οι Βρυξέλλες πάντοτε είναι όμορφες όταν προΐστασαι Μόνιμης Αντιπροσωπείας, έστω και χωρίς αντικείμενο.
— Γνωρίζετε ότι η χώρα μας θα στείλει στη Βεγγάζη πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια (έτσι τουλάχιστον έχει ανακοινωθεί). Η ερώτησή μας είναι ποιος θα αναλάβει την προστασία του πλοίου και των μελών της ανθρωπιστικής αποστολής. Κι αν θα παραμείνει τελικά και με τι καθεστώς η ομάδα διπλωματών που θα συνοδεύει την αποστολή.